Mundbind eller visir bliver krav i kollektiv trafik om en uge

Brug af mundbind eller visir påbydes i den kollektive trafik på alle tider af døgnet fra næste lørdag.
15. august 2020 kl. 11:08Opdateret 15. august 2020 kl. 11:49

Om en uge bliver det et krav at bruge mundbind eller visir i den offentlige transport i Danmark. Det gælder alle over 12 år.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde.

Det kommer til at gælde fra lørdag 22. august på alle tider af døgnet, oplyser statsministeren.

Kravet gælder ikke bare i tog og busser, men også på stationer og ved stoppesteder samt på færger og i taxaer.

Hidtil har det været en anbefaling af bruge mundbind i myldretiden.

I Aarhus og fem andre østjyske kommuner har brug af mundbind været påbudt.

Men nu bliver kravet altså landsdækkende.

- Vi gør det her nu, fordi smitten stiger i Danmark, samtidig med at aktiviteten også stiger.

- Mange er tilbage efter ferie, og vi bliver flere og flere i tog, metro og busser, siger Mette Frederiksen på pressemødet i Spejlsalen i Statsministeriet.

Kravet indføres om en uge, så butikkerne kan nå at få fyldt hylderne op, og folk kan nå at få købt mundbind.

Også medarbejderne i den kollektive trafik, eksempelvis buschauffører og billetkontrollører, skal iføre sig mundbind eller visir.

Når kravet træder i kraft, bliver det op til trafikselskaberne at håndhæve reglerne på samme måde, som de fører billetkontrol.

Hvis ikke passagererne bærer mundbind eller visir, vil man ikke kunne komme med, eller man vil blive bortvist fra transportmidlet, oplyses det i en pressemeddelelse fra Sundheds- og Ældreministeriet.

Statsministeren åbner også for, at brug af mundbind kan blive et krav andre steder end den kollektive trafik.

- Det kan godt være, at vi på et tidspunkt er nødt til at indføre krav om mundbind andre steder, eksempelvis i supermarkeder eller i venteværelse hos lægen, siger Mette Frederiksen.

Hun kommer også med en opsang til danskerne om at huske respekten for myndighedernes anbefalinger om afstand og brug af håndsprit.

- Vi har alle oplevet, at der er slækket lidt. Kram og knus sidder løsere i gadebilledet. Nogle steder er der ikke længere håndsprit, når vi handler ind. Vi bliver nødt til at minde hinanden om, at det skal tænke anderledes.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne-Marie Krogsbøll

Efter at have set pressemødet må jeg konstatere, at regeringen er bukket under, og er overgået til Komiske Ali- strategi: "Vi har helt styr på det - hvis bare I tager mundbind på i toge og busser".

Vi har kurs mod afgrunden.

Ib Christoffersen, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg forstår det ikke helt, der er 1 person indlagt i dag 15. august med corona. Hvad handler det her om? Det er ikke en lille ting at begrænse menneskers frie vejrtrækning, glemmer vi ikke at holde fordele og ulemper op mod hinanden?

Finn Sørensen, Jakob Sulsbrück Møller, Inger Nilsson, Anders Reinholdt, Peter Mikkelsen, Jens Illum og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Anna Juul:

Hvor har du tallet fra? Er det ikke 1 MERE, der er indlagt?

Men under alle omstændigheder så er tallet for indlæggelser 14 dage til en måned bagud for smittespredningen i samfundet. Lige nu spredes smitten meget, også i det skjulte. Det er først om nogle uger, vi kan se stigning i indlæggelserne.

Og når smitten begynder at sprede sig til de ældre og sårbare grupper gennem familie og plejepersonale, så vil indlæggelsestallet stige voldsomt, for de bliver meget mere syge af smitten.

Det er det, vi prøver at forhindre ved at handle nu (og ikke når det er for sent). Jeg tvivler på, at det lykkes, for disse tiltag er ikke nok til at bremse den smitte, der lige nu er på vej op.

David Breuer, Birte Pedersen, Kim Folke Knudsen, Henriette Bøhne, Rolf Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Anne-Marie Krogsbøll jeg har tallet fra sundhedsstyrelsens hjemmeside, jeg indsætter her et link https://www.sst.dk/da/corona/tal-og-overvaagning

Der bliver testet mange flere nu, så det er meget naturligt, at smittetallet stiger. Men er det ikke antallet af meget syge, der er relevant? Som sagt, jeg synes, det er voldsomt at begrænse menneskers frie vejrtrækning.

Anne-Marie Krogsbøll

Tak, Anna Juul.

Ja, der står, at der er 14 indlagte, og det er 1 mere end dagen før...

Så tallet for indlagte er 14.

Og resten af min kommentar gælder... tallet vil stige kraftigt om et par uger...

David Breuer, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Korrekt, der er 14 indlagte, min fejl. Så er krav om mundbind selvfølgelig på sin plads.

David Breuer, Birte Pedersen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Anna Juul

Du stiller spørgsmålstegn ved fornuften i at bruge mundbind i den offentlige transport, fordi det hæmmer den frie vejrtrækning.

Det er selvfølgelig rigtigt, at mundbind kan opleves ubehagelige.
Derfor er folk med vejrtrækningsproblemer, samt gravide, undtaget brugen.
(Jeg ved ikke, om man eventuelt skal fremvise en lægeattest i så fald, det fremgår endnu ikke..?)

Man kan også vælge at anvende visir istedet, så vejrtrækningen ikke opleves som hæmmet.

Du spørger også om følgende :

"Der bliver testet mange flere nu, så det er meget naturligt, at smittetallet stiger. Men er det ikke antallet af meget syge, der er relevant?"

Der bliver pt ganske rigtigt testet mere intensivt lokalt, fx i Aarhus; men det er netop fordi testningen i forvejen viste, at smittetallene steg. Og de stiger så småt over hele landet.
Hele sommeren er der blevet testet, men det er først nu vi ser stigninger der bekymrer, fordi smittetrykket/kontakttallet er på 1,4, dvs at ti mennesker smitter fjorten.

Og det bringer mig videre til anden del af dit spørgsmål, nemlig om det ikke er antallet af meget syge, der er afgørende?

Til det er svaret nej, for så var det allerede for sent.
For som Anne-Marie Krogsbøll har forklaret, er det først om to-tre uger efter man er smittet, at man havner på hospitalet, måske i respirator.

Desuden kan det godt være, det mest er de unge der foreløbigt er smittede, og vi ved at de som regel ikke bliver så syge.
Men.. De unge bringer smitten videre til deres forældre og bedsteforældre, og så har vi balladen, som vi igen og igen har set i andre lande, hvor man har kastet al forsigtighed overbord, og genåbnet alt.
Det er fx USA og Storbritannien.

Sker det først at folk bliver alvorligt syge, bliver hospitalerne igen pressede, som vi så i Marts, og så kan det atter blive nødvendigt at lukke hele samfundet ned.

Vi skulle jo også nødig have, at ingen sårbare kan bruge offentlig transport, (og der er faktisk en million danskere, som er sårbare), eller have at vores nære og kære bliver udsat for denne ret fatale sygdom.

Prøv med visir, hvis du simpelthen ikke kan få vejret med et mundbind - eller, du er som sagt undtaget, hvis du har vejrtrækningsproblemer :-)

David Breuer, Birte Pedersen, Kim Folke Knudsen, Henriette Bøhne, Rolf Andersen, Helle Walther og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Det er et meget voldsomt indgreb. Der er ikke noget, der hedder et "lille mundbind."

Og de trusler der, burde hun virkelig holde sig for god til, Mette Fredriksen. Det kan godt være, og så observationen af vores formastelighed...

Og på alle tider af døgnet, og i al offentlig transport - er det virkelig smittespredning, kravet handler om, eller er vi ude i noget principielt her?

Sonja Marie Tandrup Jensen, Lise Lotte Rahbek, Finn Sørensen, Flemming Berger, Inger Nilsson, Mogens Bach Jensen, Peter Mikkelsen og Anna Juul anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jens Illum:

Det er jo ikke et nær så voldsomt indgreb, som det 1/3 af befolkningen - og oven i det deres nære - er udsat for i og med, at de er nødt til at lade være med at gå ud og deltage i samfundslivet, hvis de ikke vil risikere livet. og det kommer til at gælde i mange år frem med den linje, man nu har lagt. man har reelt smidt dem ud af samfundet.

Mette Poulsen, Birte Pedersen, Vibeke Hansen, Erik Nielsen, Henriette Bøhne og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Har I prøvet at have de blå mundbind på, jeg synes det er lidt hys i indlæg her. Masser af mennesker i sundhedsektoren og plejesektoren har brugt mundbind i årevis. I andre lande ligeså, de har brugt det det sidste halve år, så hvad brokker man sig over her i landet. Ja det er fornuftigt med mundbind i den offentlige trafik, især, hvor man ikke altid kan holde den afstand man skal. Jeg har det på de gange, jeg bruger tog eller bus, samt i supermarkedet. Og kasserer det efter brug. og jeg deltager i samfundslivet, men bruger hovedet. Vælger de cafeer, der ikke er proppet, og sidder i gårdhaven der er bordene placeret med afstand og der er sprit over alt. Og mit indtryk herfra hvor jeg bor, er da at det bestemt ikke afholder nogen fra noget, hvis man ellers tænker sig om. De der tænker mindst er børnene og unge, ikke af ond vilje, men de er ikke vant til at tage hensyn til andre. Jeg synes det var et fint pressemøde, med gode informationer.

Mette Poulsen, Christel Gruner-Olesen, Birte Pedersen, Jens Skov, Kim Folke Knudsen, Klaus Lundahl Engelholt, Erik Nielsen, Henriette Bøhne, Rolf Andersen og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Peter Mikkelsen

De gamle skal dø. Det skal deres børn også. Og deres børnebørn. Er der nogle steder i verden, hvor man kan konstatere en forøget dødelighed i marts, april og maj i forhold til tidligere år bortset fra de plejehjem, hvor vi isolerede beboerne? Det er det helt centrale spørgsmål, som jeg ikke har set nogle svar på endnu. Vi skal nødigt blive så bange for døden, at vi ikke tør leve livet.

Birte Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Kim Folke Knudsen, Finn Sørensen, Flemming Berger og Inger Nilsson anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Jeg mener at vi har kompetente, men ikke ufejlbarlige politikere og offentlige myndigheder, og en kompetent, men ikke ufejlbarlig regering.

Jeg går ikke op i de finere franske principper, men at der gøres det som gøres skal, at vi retter ind, og at vi gør som der bliver sagt!

I det hele taget er det bedste vi kan gøre i denne krise, ikke at tænke selv, og stille alt for mange kontrære spørgsmål.

Jeg har det godt med at få ordrer, og at følge dem i en situation som denne, og det har vist sig at virke i Danmark.

Men hvor jeg kommer til at hade de mundbind, og ellet et visir:-(

Jeg kommer til at gå mindst muligt ud, den står på besøg hos, eller af venner, og take away til døren mens dette mundbinds og visir regime står på.

Jeg skal sidst på måneden med tog til Thisted, og videre med bus til udkants danmark, og tilbage til København.

Timevis med dette regime, men ok en ordre er en ordre, og så bliver det sådan.

Trist og ubehageligt, men nødvendigt - desværre

Hvis vi må bruge et genbrugeligt visir, vil jeg helt klart vælge at købe visirer i stedet for mundbind.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Anne-Marie Krogsbøll

Skal vi overhovedet gøre noget for at forhindre folk i at dø, Peter Mikkelsen? Måske skulle vi bare nedlægge sundhedsvæsnet, det billige skidt - vi skal jo dø alligevel på et tidspunkt?

Hvis du kigger rundt i verden, så er der masser af beviser for, hvad der sker, når man ikke tager corona-virus alvorligt. Lig køres væk i lastbiler, massegrave, sundhedsvæsner der knækker sammen..

Når det ikke er tilfældet herhjemme, er det jo netop fordi, vi har gjort meget for at undgå det. Ellers havde tallene set helt anderledes ud.

Henrik Ovesen, Mette Poulsen, Christel Gruner-Olesen, Birte Pedersen, Dennis Tomsen, Kim Houmøller, Erik Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Henriette Bøhne, Rolf Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Hvad er det, der gør danskere specielt uegnede til at gå med mundbind? Når man vænner sig til det, er det faktisk ikke særlig ubehageligt. I de mindst besmittede lande i Asien, er der stort set ingen, der ikke bærer miundbind i det offentlige rum.

Mette Poulsen, Christel Gruner-Olesen, Birte Pedersen, Per Christensen, Vibeke Hansen, Erik Nielsen, Henriette Bøhne, Rolf Andersen, Helle Walther, Heidi Larsen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

1/3 af befolkningen, der ikke kan gå ud, Anne Marie. Det er altså langt ude.
Min far fejrede sin 87 års fødselsdag i maj ved at tage på overnatning i Malmø med en veninde. Han har kun hån til overs for forsigtigheden blandt mange
jævnaldrende. Han har forlængst erkendt sin dødelighed og spørger dem, hvorfor klynger du dig sådan til livet?
Den angstdrevne tilgang til tilværelsen, den er destruktiv og trist, især når alle undertvinges den ekstreme forsigtighed.
Vi har været der før og bliver aldrig enige.

Lise Lotte Rahbek, Finn Sørensen, Flemming Berger og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

@Finn Jakobsen, men dog ubehagelige...
Intet gør os da specielt uegnede, har ingen vist hævdet, men europæiske lande med flere smittede end her, bærer dem. Virker de der?
I en del asiatiske lande gør man ting, vi aldrig ville acceptere. Hvem skal vi efterligne - Sydkorea? Kina?

Thomas Andersen

Glad for at de specifikt nævnte visir, for der var garanteret ikke nogle der kom ind på hvor længe man må bære et mundbind. Nu bliver det et krav for personalet, og derved kommer det jo ind under arbejdsmiljølovgivningen.
Denne gang har regeringen vist ikke lukket arbejdstilsynet ned.

Og det er da for latterligt at det gælder alle steder og hele døgnet, uagtet hvor stor trængslen er!

Thomas Andersen

PS. Mht undtagelserne, så tro på det. Jeg vil desværre vædde med at der er indtil flere tosser, der nærmest vil overfalde dem uden mundbind, uagtet hvor mange lægeattester de ellers har i lommen.

Jeg er rigtig rigtig glad for at børn under 12 år er undtaget fra kravet! Selvom nogle af dem da nok skal blive skældt ud for at være dødsmaskiner og ikke vise hensyn og lignende.

Og ja, det frygter jeg faktisk. Og nej, du slår ikke nogle ihjel ved ikke at bære mundbind.

Anders Sørensen

@Thomas Andersen, jo, du slår faktisk - måske- nogen ihjel ved ikke at bære mundbind. Der er ikke mange, der gør det, men nogle gør.

Man slår heller ikke folk ihjel ved at køre med alkoholpromille over det tilladte. De færreste gør det.

Det er dog ret let at iføre sig mundbind i den offentlige trafik. Og det er ret let ikke at køre med alkoholpromille over det tilladte.

Det svære består i at argumentere for, hvorfor man ikke skulle undlade at køre bil med promille, og hvorfor man ikke skulle kunne iføre sig mundbind i offentlig trafik.

Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Med samme argumentation så slår du også - måske - nogle ihjel hvis du bruger mundbindet forkert.

Ikke at bruge et mundbind i en tom kupé eller bus kan på ingen måde slå nogen ihjel.

Holder på at det er signalværdien der er den vigtige. At huske folk på hvad der virker = afstand og håndhygiejne.

Thomas Andersen

"Og det er meget vigtigt, at mundbindet bliver brugt korrekt for at forhindre smittespredning. Forkert brug kan nemlig øge risikoen for smitte. Det skyldes, at mundbind bremser viruspartikler, men de uønskede partikler lægger sig i mundbindet og kan blive ført videre med hænderne, hvis man rører meget ved mundbindet og undlader at vaske eller spritte hænder. "

Fra https://www.sst.dk/da/Nyheder/2020/Et-mundbind-i-tasken-er-en-god-ide_-n...

Jeg formoder nogle man vil bære dem for syns skyld. Ingen kan vel se om et stofmundbind er genbrugt for mange gange eller håndteret forkert. Man må indse at udgiften til flere mundbind pr. dag er for meget for nogle. Især hvis man synes det hele er ved at gå fuldstændig over gevind. Det står jo klart når man læser Informations læser kommentarer.

Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Thomas Andersen, at noget kan bruges forkert, er næppe et godt argument for, at det ikke skal bruges. Du kan også kvæles i et kondom, hvis du misforstår brugsanvisningen om, at det skal "påsættes hovedet".

Ruth Sørensen, Birte Pedersen, Vibeke Hansen, Bjørn Pedersen, Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel, Henriette Bøhne og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar

@anders Dårligt eksempel. Hvis man ikke tror på bindene, vil man næppe være optaget af at bruge dem korrekt. De færreste trækker kondomer over det forkerte hoved.

Thomas Andersen

Anders Sørensen, jo rent faktisk i denne her sammenhæng.

Hvis et mundbind bliver brugt forkert/uhensigtsmæssigt, dvs hvis det bliver genbrugt, berørt, brugt hvis fugtigt osv, så er der risiko for at mundbindet virker stikmodsat meningen med at have det på, altså at det FORØGER smitterisikoen.

Derfor giver det da slet ikke mening at komme med et generelt påbud på og ved offentlig transport på alle tidspunkter af døgnet, uanset hvor mange andre personer der er i nærheden.

Måske er der håb om at kunne stoppe corona-vira.

Undersøgelsen er helt ny, og giver svenske immunologer helt ret, siger doc. Dr. Ilija Brizić. Og selvom undersøgelsen kun nåede at blive udført på 206 respondenter før offentliggørelse, siger uafhængige forskere, at den må betragtes som meget relevant. Og alt hvad der offentliggøres i tidsskriftet "Cell", bliver gennemgået ekstremt strengt før godkendelse til offentliggørelse.

Det anerkendte videnskabelige tidsskrift CellPress offentliggjorde i fradags, at mennesker, der kom i kontakt med coronavirus og havde milde eller ingen symptomer, udviklede de såkaldte T-celler, der er en forudsætning for vores immunsystem.

Med andre ord, selv om de ikke selv udviklede sygdommen, var disse mennesker beskyttet mod infektionen i hvert fald i mindst et par måneder.

T-celler er ikke blot målet ved en vaccination, de er simpelt hen nøglen, siger Dr. Ilija Brizić. Da antistoffer forhindrer infektion i at ske. Lad os sige, at de "svømmer" og fanger vira, der er frie, - i slimhinden, for eksempel. Og således fjerner de vira, inden de endda kommer ind i kroppen.
På den anden side ødelægger T-celler de vira, der har formået at komme ind i kroppen - de renser alt, og derefter er vi yderligere beskyttet. Det vil sige, vi har opnået immunitet.

Kilde:
www.24sata.hr
www.cell.com/

Jesper Frimann Ljungberg og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Gert Romme
Jeg synes nok, at nogle få måneders immunitet er købt for dyrt med den svenske metode, når man tager dødstal og forskellige autoimmune reaktioner og permanente skader som følge af blodpropper og hjerneskader og forskellige neurologiske syndromer, i betragtning.
Faktisk fatter jeg ikke, at alle jubler over, at det er de unge, som smittes nu - de får nemlig også disse autoimmune sygdomme og hjerneskader, det passer ganske enkelt ikke, at covid-19 ikke er farlig for børn, unge og raske.

Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, Anne-Marie Krogsbøll og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Under den 2 Verdenskrig måtte vores forfædre leve med afsavn

Sønnerne indkaldt til militæret og til et liv på slagmarken i luften til lands til søs.
Kvinderne skulle arbejde i langt over 8 timer i krigsindustrien for at forsyne militæret med våben.
Dem der var kritiske havnede i KZ-lejren eller i straffebataljonen, så var de første til at møde russerne de skulle f.eks ud og rydde minefelter til fods.
Klapstolsbrigaden af civile levede en dystopisk tilværelse med luftalarmer i en uendelighed og minutets liv for du vidste ikke om aftenen om din familie var i live når natten var omme og nattens terrror luftbombardementer havde forvandlet dine omgivelser til en rygende ruinhob fyldt med lig og med sårede.
For brugere af den kollektive trafik gjaldt den gang de sidste krigsår i Tyskland og Østrig,at hver eneste tur skulle overvejes, på grund af faren for lavtflyvende jagere, som skød alt ligefra hestevogne tog busser og biler i smadder med trafikanter. I GB oplevede landet forspillet til atomvåben missiler V2 raketten, som uden varsel med et højt øredøvende brag og en trykbølge af jord, murstykker, træsplinter og glas ødelagde alt omkring sig. Ingen luftalarmen intet forvarsel kun den nagende evige frygt, hvornår slår det næste missil ned.,

Vores generation skal indtil videre leve med epidemiens angst i mange år fremover.

og livet skal gå videre ligesom livet gik videre i sit nye lidt besværlige gear fra 1939-1945

Derfor vi overlever nok et mundbind eller to i den kollektive trafik.

Men de socialt udsatte de skal have økonomisk støtte til at bære denne ekstraudgift.
Alle skal besinde sig på, at den kollektive trafik bruger vi kun hvis det er nødvendigt.
Borgere med egen bil skal ikke tro den hellige grav er velforvaret. Husk at spritte dit rat af hyppigt, for henter du virus ind i bilen og gøres den ikke rent, så bliver bilen en smittefælde.

Jeg synes det er lige lovligt voldsomt at kræve mundbind ved stoppesteder og ude på landet i busser som i forvejen er nærmest tømt for trafikanter. Men jeg accepterer naturligvis vilkårene. For mange undtagelser gør reglerne svære at efterleve.

Det vil tage mindst 5-7 år før denne epidemi er fjernet på Verdensplan måske over 10 år.

Vi skal leve med epidemien i hele 2020, 2021, 2022 og måske flere år til her i Danmark,fordi virus er så effektiv til at smitte videre og det er ikke kun luftvejene, som bringer smitten videre.

Indstil jer på den nye krigstilstand og få det bedste ud af livet. Glem ikke fællesskabet for det bliver mere nødvendigt end fortidens rige samfund hvor enhver efterhånden blev opdraget til at have nok i sig selv og sit eget personlige privatforbrug.

Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen, Danny Hedegaard, Per Christensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Sider