Partier kræver Ahrenkiels ambassadør-udnævnelse gransket

EL og DF vil have afklaret, hvad regeringstoppen vidste, da Thomas Ahrenkiel blev udpeget som ambassadør.
27. august 2020 kl. 07:39Opdateret 27. august 2020 kl. 08:18

Den nu hjemsendte departementschef i Forsvarsministeriet og tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Thomas Ahrenkiel, blev 30. juni udpeget til ambassadør i Berlin.

Nu vil Dansk Folkeparti og Enhedslisten have undersøgt, hvad regeringenstoppen vidste, da Ahrenkiel blev udnævnt.

Det skriver DR Nyheder.

Flere medier skriver, at Forsvarsministeriet allerede blev orienteret om problemerne i efterretningstjenesten i 2019. Og det er det, som får retsordføreren i DF, Peter Skaarup, til at undre sig.

En stilling som ambassadør i Berlin, vil regeringens ansættelsesudvalg typisk tage stilling til. I udvalget sidder statsministeren og finansministeren.

- Derfor vil vi gerne vide - hvad er statsministerens kendskab, og hvad er i det hele taget regeringens rolle i den her sag?, siger Peter Skaarup til DR Nyheder.

Enhedslisten bakker fuldt ud op om en undersøgelse af sagen, men forsvarsordfører Eva Flyvholm har bedt regeringen aflevere en redegørelse om ansættelsesforløbet.

- Jeg vil have svar på, om regeringen godt kendte til, at den her meget store sag var på vej, da man udnævnte Ahrenkiel, siger Eva Flyvholm til Ritzau.

- Ambassadørposten er en vigtigt post. Det er relevant at vide, om der ligger en problematisk sag på ansøgeren i forvejen. Man kan også tænke, at man måske har kendt til det, og det så var en nem måde, at få en af personerne lidt længere væk, siger hun.

I alt er tre chefer i Forsvarets Efterretningstjeneste blev sendt hjem som følge af den kritik, som TET har rejst mod FE.

Ud over Thomas Ahrenkiel er også den nuværende FE-chef Lars Findsen og to andre ledende medarbejdere fritaget for tjeneste.

Kritikken går på, at FE både har skjult "afgørende oplysninger" for TET og ligefrem løjet om den måde, hvorpå den hemmelige tjeneste har indhentet og videregivet oplysninger

Eftersom Forsvarsministeriet allerede blev orienteret om problemerne i FE i november sidste år, undrer det Martin Marcussen, professor i international forvaltning, at Ahrenkiel overhovedet har kunnet kommet i spil til posten.

- Det er en af de allervigtigste ambassadørposter - på linje med Washington og Beijing - og i den højeste lønramme, sagde Martin Marcussen onsdag til Ritzau.

Efter planen skulle Ahrenkiel være tiltrådt som Danmarks nye ambassadør i Tyskland 1. september.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jacob Nielsen

Jeg hilser DFs og ELs krav om en undersøgelse velkommen. Skulle det, mod forventning, vise sig at Trine Bramsen vidste, eller allerede forinden var blevet orienteret om, at TA var involveret i (de påståede) mulige ulovligheder i sin tid som chef for FE, inden han fik tildelt posten som ambassadør, må TB efter min mening også trække sig fra sin ministerpost. Hun kan, efter min vurdering, ikke tillade sig at se igennem fingre med den slags, hvis rygterne er sande, og stadig virke som en troværdig minister. Så har hun nemlig, efter min mening, prøvet at sende den bold videre, som hun burde have grebet. Og så må det være slut.

Forestiller Flyholm sig virkelig, at Tine B. eller regeringen præmierer lovbrud?

Latterligt, for i det mindste ville man så nok have beholdt røgsløret.

Mere spændende ville det være at undersøge Klaus Hjortkærs eller Venstre regeringens viden om skandalen , som begyndte i 2014, senest. Måske endda Anders Fog R. allerede gav grønt lys for FET's og PET praksis, da han var bon kammerat med GW Bush junior!

EL vil åbenbart gerne profilere sig ved at spytte i egen kål!