Putin: Rusland har vaccine mod covid-19

Præsidenten håber, at Rusland snart kan begynde masseproduktion af vaccinen, der er godkendt af myndigheder.
11. august 2020 kl. 10:40Opdateret 11. august 2020 kl. 11:28

Rusland har produceret den første vaccine mod covid-19, der er blevet godkendt af russiske sundhedsmyndigheder.

Det hævder præsident Vladimir Putin ifølge Reuters.

- I morges (tirsdag, red.) for første gang i verden er en vaccine mod den nye coronavirus blevet registreret i Rusland, siger præsidenten i et tv-transmitteret videoopkald til sine ministre tirsdag formiddag.

Vladimir Putins egen datter skal ifølge præsidenten allerede være vaccineret med midlet.

Præsidenten håber, at Rusland snart kan begynde at masseproducere vaccinen.

Den påståede vaccine er ifølge præsidenten udviklet på Gamaleya-instituttet i Moskva. Forud er gået mindre end to måneder med forsøg på mennesker.

I øjeblikket kæmper forskere over hele verden for at udvikle en vaccine mod coronavirusset, der foreløbig har smittet over 20 millioner mennesker på verdensplan.

At Rusland allerede nu hævder at have udviklet en vaccine illustrerer, hvor fast besluttet Rusland er på at vinde kapløbet.

Det har dog også udløst bekymringer om, at Rusland prioriterer national prestige over videnskab og befolkningens sikkerhed, skriver Reuters.

Vladimir Putin forsøger dog tirsdag at forsikre alle om, at den russiske vaccine lever op til alle krav.

- Jeg ved, at den (vaccinen, red.) virker meget effektivt og skaber stærk immunitet. Og jeg gentager, den har bestået alle nødvendige kontroller, siger han.

Midlet er foreløbig blevet godkendt af det russiske sundhedsministerium.

Nu følger såkaldte fase 3-test, der omfatter test på tusindvis af deltagere.

Under normale omstændigheder er det nødvendigt at have gennemført fase 3-test, inden et lægemiddel får det blå stempel.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO arbejdes der rundt om i verden på mindst fire mulige vacciner i fase 3-stadiet.

Sundhedsmyndigheder over hele verden har understreget, at man ikke vil gå på kompromis med sikkerheden, selv om presset er stort for at udvikle en vaccine.

I første omgang vil sundhedspersonale, der behandler coronapatienter i Rusland, få tilbud om at blive vaccineret med det nye middel.

Det siger en kilde med kendskab til sagen ifølge Reuters.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Palle Yndal-Olsen
  • Gert Romme
Palle Yndal-Olsen og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Bundgaard

Jeg er skeptisk over, hvor godt en eventuel vaccine vil virke. Skaber den den fornødne immunitet, eller vil man skulle vaccineres år efter år ligesom med influenza, der også er et virus. Virus har jo med at mutere og skabe bedre og mere levedygtige strenge.

Alvin Jensen, Søren Mortensen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hvis vaccinen virker på 70 % af en befolkning og er virksom mindst 1 år er det en succes - en anden ting der skal tages i betragtning er at det er en prototype ud af mange der skal udvikles hele tiden og med så mange der deltager så har hele verden efterhånden forstået at vaccine-udvikling har 1. prioritet og i sidste ende burde ligge i WHO med beføjelser der går længere det enkelte lands nu hvor man har fået de første erfaringer med en pandemi i nyere tid.