Rusland indleder produktion af omstridt vaccine mod covid-19

Ifølge det russiske sundhedsministerium vil ny vaccine blive tilgængelig inden udgangen af august.
15. august 2020 kl. 10:55Opdateret 15. august 2020 kl. 10:59

Rusland har påbegyndt produktionen af en vaccine mod covid-19, der blev godkendt af de russiske sundhedsmyndigheder tidligere på ugen.

Vaccinen ventes at blive tilgængelig ved udgangen af måneden.

Det oplyser det russiske sundhedsministerium ifølge nyhedsbureauet Interfax.

Meldingen kommer, efter at præsident Vladimir Putin tirsdag kunne meddele, at Rusland som det første land i verden har registreret en vaccine mod coronavirus.

Vaccinen har fået navnet Sputnik V og er blevet udviklet på forskningsinstituttet Gamaleja.

Meldingen fra Rusland kom, samtidig med at forskere over hele verden arbejder på højtryk for at udvikle en vaccine mod virusset.

Indtil tirsdag gik de mest optimistiske meldinger på, at en vaccine kunne være klar en gang i 2021.

En række store vestlige lande, EU og Verdenssundhedsorganisationen WHO forholder sig derfor skeptisk over for den russiske vaccine.

Ikke mindst fordi vaccinen ikke har gennemgået den såkaldte fase 3, der indebærer test på et stort antal mennesker.

Ifølge det russiske sundhedsministerium er den russiske vaccine kun blevet testet på 76 personer.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, forsikrer dog om, at vaccinen er effektiv og sikker.

Præsidenten hævder således, at hans ene datter allerede er blevet vaccineret med midlet.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

Uanset hvad, så er august meget tidlig at have en ordentlig vaccine klar. Så hvorfor gennemfører Rusland ikke en bred fase 3 testning med flere tusinde involveret før en masseproduktion? Selv om vaccinen dermed først blev tilgængelig til f.eks. oktober vil det jo forsat være meget tidlig at have en vaccine klar. En ordenlig og velfungerende vel at mærke. Der har været flere meldinger ude om, at en god vaccine vil tage flere år at udvikle. Forstår godt den udmeldte skepsis fra mange lande. En vaccine er langt fra bare en vaccine.

Torben K L Jensen

hvorfor - Vaccinen skulle være blevet forbedret og den 3. fase starter samme dag som den bliver frigivet - et hasarderet projekt med mulighed for "jackpot" eller fiasko men lever vi ikke i risikable tider ?

"Vaccinen skulle være blevet forbedret og den 3. fase starter samme dag som den bliver frigive"

3 fase er frigivelsen i Rusland

Ellers tak, jeg skal ikke være forsøgskanin til noget halvfærdigt!

Rusland er smart i en fart, de kan ikke noget som andre ikke kan, men levere bare et ufærdigt og utestet produkt som kan være ligeså skadelig som den sygdom det siges det beskytter i mod.

jens christian jacobsen

Uanset rygter om misligholdelse af forsøgsprotokoller. Hvem ved om vaccinen virker? Jeg kunne unde russerne at komme før Medico-komplekset hos Trump

Måske er der håb om at kunne stoppe corona-vira.

Undersøgelsen er helt ny, og giver svenske immunologer helt ret, siger doc. Dr. Ilija Brizić. Og selvom undersøgelsen kun nåede at blive udført på 206 respondenter før offentliggørelse, siger uafhængige forskere, at den må betragtes som meget relevant. Og alt hvad der offentliggøres i tidsskriftet "Cell", bliver gennemgået ekstremt strengt før godkendelse til offentliggørelse.

Det anerkendte videnskabelige tidsskrift CellPress offentliggjorde i fradags, at mennesker, der kom i kontakt med coronavirus og havde milde eller ingen symptomer, udviklede de såkaldte T-celler, der er en forudsætning for vores immunsystem.

Med andre ord, selv om de ikke selv udviklede sygdommen, var disse mennesker beskyttet mod infektionen i hvert fald i mindst et par måneder.

T-celler er ikke blot målet ved en vaccination, de er simpelt hen nøglen, siger Dr. Ilija Brizić. Da antistoffer forhindrer infektion i at ske. Lad os sige, at de "svømmer" og fanger vira, der er frie, - i slimhinden, for eksempel. Og således fjerner de vira, inden de endda kommer ind i kroppen.
På den anden side ødelægger T-celler de vira, der har formået at komme ind i kroppen - de renser alt, og derefter er vi yderligere beskyttet. Det vil sige, vi har opnået immunitet.

Kilde:
www.24sata.hr
www.cell.com/