Trump underskriver ordre for at bekæmpe TikToks trussel mod USA

TikTok benægter beskyldninger, og Kinas regering siger, den vil forsvare kinesiske virksomheders interesser.
7. august 2020 kl. 04:09Opdateret 7. august 2020 kl. 10:43

USA's præsident, Donald Trump, underskriver et præsidentielt dekret, der forbyder transaktioner med videoappen TikToks kinesiske ejere, ByteDance.

Ordren lyder, at "USA må handle her og nu mod ejerne af TikTok for at beskytte national sikkerhed".

Trump har desuden underskrevet en ordre, der forbyder appen WeChat, som er ejet af den kinesiske techvirksomhed Tencent.

Trump omtaler ifølge BBC begge applikationer som "trusler".

En talsmand for udenrigsministeriet i Beijing siger, at Kina er stærkt imod det amerikanske dekret. Kina vil forsvare kinesiske virksomheders legitime rettigheder og interesser, hedder det.

Talsmanden kalder dekretet "vilkårlig politisk manipulation".

Et dekret fra præsidenten kan pålægge USA's regering at udføre en bestemt praksis.

Ordren vil træde i kraft om 45 dage og vil forbyde al handel med ByteDance.

TikTok er blandt andet blevet kritiseret kraftigt for at stjæle og bruge data fra de brugere, der downloader appen.

Derudover er Kina også blevet beskyldt for at benytte dataene til at overvåge brugerne. Mere end 80 millioner amerikanerne har downloadet appen. Den er også tilgængelig i Danmark.

TikTok benægter beskyldningerne om, at det kontrolleres af eller deler data med den kinesiske regering.

Trump har flere gange udtalt sig kritisk om TikTok, og fredag i sidste uge sagde han, at han planlagde et forbud mod appen.

Den amerikanske it-gigant Microsoft forhandler i øjeblikket med TikTok om at opkøbe virksomhedens amerikanske aktiver.

Trump har krævet, at aftalen skal være på plads senest 15. september, ellers vil appen blive forbudt i USA, har han sagt tidligere denne uge.

Mandag blåstemplede Trump Microsofts mulige køb, som han mener, at den amerikanske statskasse skal have penge ud af.

Et eventuelt forbud mod TikTok og WeChat-appen i USA vil komme i en tid, hvor der i forvejen er store spændinger mellem Kina og USA.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

som alle gode autokrater forsøger Trump-banditten sig nu med kontrol af nettet. Men det er jo nok fordi NSA skal have monopol på at aflytte os. Hvordan gik det egentlig med den skandale? Er de holdt op med at aflytte deres allierede, eller er de i fuld gang igen? Mit bud er det sidste.

Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Andersen, Carsten Wienholtz, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Der er nok nogen, som har visket Trump i øret, hvad det amerikanske NSA er i stand til at udføre af spionage mod alt og alle på gloden gennem bl.a. tech giganter som Facebook og Google. Og hvad NSA kan, kan kineserne sikkert også. Nu gennem TikTok. Hvad skulle forhindre dem i det?

Vi bliver alle udspioneret gennem nettet. Det er kun et spørgsmål om tid, før det bliver brugt imod os. Og nej. Ingen er uskyldige, som så mange af os tror vi er, og intet er så småt, at det ikke kan bruges.

Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

PS : Facebook har fået forbud mod at opbevare europæiske data på en amerikansk server af EU-domstolen - netop fordi FB skal aflevere data til NSA.

Henrik Leffers, Søren Bro, Carsten Wienholtz, Torben Arendal og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

PS : Facebook har fået forbud mod at opbevare europæiske data på en amerikansk server af EU-domstolen - netop fordi FB skal aflevere data til NSA.

Jeppe Lindholm

Hvis Trump bliver genvalgt, må resten af verden lave en aftale om at stille alt på standby i 4 år. Undtagen bekæmpelse af klimaforandringer. Naturligvis. Men en hver anden form for politik må i 4 år lægges i mølposen.

Torben K L Jensen

Yep Jeppe - vi skal have en "time-out" for handelskrige,kapitalisme og sanktioner mod alle lande for at koncentrere os om det allervigtigste - den lurende klimakatastrofe.