Uro i Hviderusland efter påstået storsejr til præsident

Svetlana Tikhanovskaja anerkender ikke valgnederlag og opfordrer politiet til at begrænse magtanvendelse.
9. august 2020 kl. 19:32Opdateret 10. august 2020 kl. 04:21

Svetlana Tikhanovskaja, som var den stærkeste udfordrer til den hviderussiske præsident ved søndagens præsidentvalg, siger, at hun ikke anerkender at have lidt nederlag ved valget.

- Der kan ikke være tale om at anerkende et sådant valgresultat, siger Tikhanovskajas talskvinde, Anna Krasulina, til dpa på valgaftenen i en åben udfordring af Lukasjenkpos regime.

- Dette resultat ligger milevidt fra nogen virkelighed, siger hun

Ifølge myndighederne fik Aleksandr Lukasjenko omkring 80 procent af stemmerne.

Der er udbrudt protester og gadekampe i Minsk og andre byer efter offentliggørelsen af en officiel måling fra valgkommissionen. Målingen giver Tikhanovskaja 6,8 procent af stemmerne, som dermed blev nummer to ifølge valgkommissionen.

Lukasjenko har været præsident i Hviderusland i flere årtier og bliver beskrevet som Europas sidste diktator.

Der udbrød gadekampe i Minsk mellem demonstranter og politi sent søndag aften efter præsidentvalget. Politiet anvendte chokgranater mod demonstranter i Minsk, der råbte, at stemmeoptællingen var svindel, siger øjenvidner og lokale medierapporter.

I en erklæring udsendt omkring midnatstid opfordrer Svetlana Tikhanovskaja landets politi og specialstyrker til ikke at anvende magt i forbindelse med protesterne.

- Jeg beder alle, der nu træffer beslutninger, og frem for alt de befalingshavende for specialstyrkerne: Brug ikke magt mod fredelige civile, siger hun i erklæringen ifølge en oversættelse, der er lagt ud på Facebook-gruppen East and Southeast European News Group - Copenhagen.

Svetlana Tikhanovskaja understreger, at hun og hendes støtter "kun handler inden for lovens rammer og udelukkende fredeligt".

- Igen beder jeg politiet og indenrigsstyrkerne om at huske, at de er en del af folket. Stands volden! udtaler hun.

At hun overhovedet stillede op til søndagens valg skyldes, at hendes mand, bloggeren Sergej Tikhanovskij, som var en Lukasjenkos udfordrere, blev fængslet. Det fik hende til at træde i hans sted.

Hun har ved demonstrationer i hovedstaden, Minsk, kunnet samle titusinder af mennesker, der udtrykker deres lede over præsidenten.

Hun sagde dagen før valget, at Lukasjenko og hans allierede ville snyde med stemmeoptællingen.

– Der er ikke noget håb om, at de vil tælle stemmer på ærlig vis. Vi må være realistiske, sagde Tikhanovskaja til AFP lørdag.

Hun oplyste, at oppositionen vil gennemføre en alternativ stemmeoptælling.

Ingen uafhængige observatører har kunnet kigge valgmyndighederne i kortene.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) bekræftede for få dage siden, at det ikke ville have observatører på plads.

/ritzau/AFP

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Tommy Clausen
David Zennaro og Tommy Clausen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tommy Clausen

Med håb om at denne svinehund af diktator, Lukasjenko! Siste timer snart rinder ud, må han fordømmes.

Eva Schwanenflügel og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Styret i Beralus har ingen respekt for respekt for retsstatsprincipper og menneskerettigheder, og derfor bør lande som Danmark på eget initiativ tage sit samarbejde med Belarus op til en kritisk vurdering

Sammen med Norge har Danmark anerkendte og etablerede forbindelser med Hviderusland den 14. januar 1992. Begge lande er medlemmer af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, og Danmark er fuldt medlem af Europarådet mens Hviderusland er en officiel kandidat.

Danmark har investeret i 21 Belarus-virksomheder.Og Danmarks aktuelle samhandel med Belarus er på 387.014.000 DKK.

Videre bør Danmark bakke op omkring EU´s initiativer, som frem til 28. februar 2021 er følgende:
- Våbenembargo.
- Forbud mod eksport af produkter, der kan anvendes til intern undertrykkelse.
- Indefrysning af aktiver.
- Indrejseforbud over for fire personer, der blev opført på listen i forbindelse med to oppositionspolitikeres, - en forretningsmands - og en journalists uopklarede forsvinden i 1999 og 2000.

Videre bør Danmark arbejde i EU for:
- Støtte til civilsamfundet og ofre for undertrykkelse-
- Dialog om de nødvendige reformer til modernisering af Belarus og om den potentielle udvikling af forbindelserne med EU, der ska kunne føre til mulig økonomisk støtte fra EU.

En af problemerne i EU er dog, at EU selv har lande med på "bagsmækken", der dybest set agerer imod demokrati, retsstetsprincipper og borgernes elementære frihedsrettigheder. Og også her bør Danmark samle støtte blandt andre EU-lande, så man til stadighed kan modarbejde disse tendenser indenfor EU-området.

Kim Topholm Andersen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Uffe Palludan

”Valgresultatet” i Hviderusland får mig til at tænke på, at jeg i et bogantikvariat for nogle år siden faldt over det trebindsværk, som Informations Forlag udsendte med et udvalg af lederartikler, som Børge Outze havde skrevet i Information. Det var fantastisk læsning – selv med mange år på bagen kan i de i den grad anbefales til alle ikke mindst Informations nuværende og kommende lederskribenter. Jeg husker stadig en fra 1940erne, der handlede om et nyligt afholdt valg i Sovjetunionen, hvor stemmeprocenten havde været 99 komma et eller andet og Outze så regnede ud hvor mange af vælgerne, der statistisk måtte være døde i den periode, der var gået efter listerne over stemmeberettigede var blevet opgjort og frem til valget var afholdt. Resultatet var, at Stalin var blevet valgt med en stemmeprocent et godt stykke over 100.

De af jer, der for snart en del år siden så en tv-udsendelse om drejebogen for internationale neoliberales (og neokonservative m.fl.) overtagelse af stater, hvor de ikke havde store muligheder at tjene formuer, må tænke sig om en ekstra gang her.
Betingelse nr 1 er at kunne sætte spørgsmålstegn ved et valgresultat som baggrund for demonstrationer som åndsfæller i medierne sørger for at få stor dækning for. Det kan ændre lande. Ukraine er seneste eksempel. Jeg husker desværre ikke de andre, men Georgien var et af dem.
Det forsøges også i Prag pt, som har lignende faste protestdemonstrationer mod regeringen, der indeholder venstreorienterede partier. Jeg er ikke i tvivl om, at en af støtterne, er den amerikanske forretningsmand ,der har skabt et temmelig tendensiøst museum i centrum om Tjekkiet under kommunismen. Og nu driver hoteller og natklubber mm i byen.
Alle tre kvinder i Hviderusland er jo gift med finansfolk.
20 pct til Svetlana kunne godt være reelt - Lukansjenko plejer jo at få langt flere end 80. Og Minsk er IKKE hele Hviderusland, vel.
Lukansjenko virker helt klart som en mand, der skal afløses nu. Men Hviderusland har fortjent bedre end den af Vesten promoverede kandidat. Samme kræfter udstiller også dygtigt Lukansjenko. Som de har gjort med så mange andre,der ikke tjente deres interesser i andre lande.
Jeg ved ikke, hvad sandheden eller løsningen er. Men jeg har ikke nok tillid til den aktuelle protests hovedpersoner.

"En af problemerne i EU er dog, at EU selv har lande med på "bagsmækken", der dybest set agerer imod demokrati, retsstetsprincipper og borgernes elementære frihedsrettigheder. Og også her bør Danmark samle støtte blandt andre EU-lande, så man til stadighed kan modarbejde disse tendenser indenfor EU-området."

Et andet problem er at EU som helhed, herunder i medfør af toneangivende medlemslandes excesser, fører en aktivistisk og aggressiv udenrigspolitik, som demonstrerer at man absolut intet andet end (pænere) unoder har at lære andre. Et tredje problem er at Danmark, hvis der opstod vilje til det, i kun meget begrænset grad kan føre en reelt demokratisk politik i relation til bl.a. Hviderusland, hvor man ikke går i barndom og truer med at afbryde samtalen med landet og indføre strafsanktioner, som typisk vil ramme civilbefolkningerne og trappe konflikterne op. Et fjerde problem, som er det overordnede, er at Danmark er fedtet ind i, blevet del af, et reaktionært, internationalt politisk-militært rod, som er uhyre vanskeligt at få gjort op med. Det samme er Hviderusland, blot med andre fortegn.

Vesten skal holde sig langt fra indblanding; det er i øvrigt i strid med international ret.

Flemming Berger, Lars Løfgren, Karsten Nielsen, Trond Meiring og Finn Sørensen anbefalede denne kommentar