Danmark melder sig til at lede Hormuz-mission næste år

Jeppe Kofod kalder europæisk mission i Hormuzstrædet for succesfuld og tilbyder dansk ledelse af den.
26. september 2020 kl. 08:40Opdateret 26. september 2020 kl. 09:34

Danmark tilbyder at stå i spidsen for den europæiske mission i Hormuzstrædet, Emasoh, fra næste år. Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Emasoh-missionen er en såkaldt observationsmission med otte europæiske lande som deltagere. Missionen har både et diplomatisk ben og et militært ben.

Det diplomatiske ben er allerede under dansk ledelse af Julie Elisabeth Pruzan-Jørgensen, der er Danmarks ambassadør i Libyen.

Samtidig deltager Danmark med en fregat, Ivar Huitfeldt, i den militære del af missionen.

Det er under et besøg på fregatten, at udenrigsministeren oplyser, at missionen efter hans opfattelse har været en succes og er lykkedes med at bidrage til ro og fri sejlads gennem Hormuzstrædet.

- Danmark viser lederskab, og den mission vi har været en del af har været en succes.

- Med den succes i bagagen er vi klar til at stille os til rådighed for lede hele Emasoh, den europæisk ledede maritime-mission, siger Jeppe Kofod.

Missionen har hidtil været fransk-ledet. Udenrigsministeren understreger, at Danmark kun vil stille sig i spidsen for missionen, hvis de andre lande fortsat har appetit på at bidrage.

Den blev født ud af uroligheder i og omkring sejladsen gennem Hormuzstrædet sidste år og i år. Efter amerikanske sanktioner mod Irans olieeksport blev seks olietankere ramt af eksplosioner. USA beskylder Iran for at stå bag.

I juni sidste år skød Iran en amerikansk drone ned over Hormuzstrædet. Ifølge USA befandt den sig over internationalt farvand. Ifølge Iran befandt den sig over iransk territorium.

Derfor gik Danmark, Frankrig, Holland, Tyskland, Belgien, Grækenland, Italien og Portugal sammen om en såkaldt observationsmission i strædet.

Ifølge Jeppe Kofod har missionen været en succes og en klar fordel for danske interesser i området:

- Man skal huske, at vi er verdens femtestørste civile søfartsnation. Der er ikke et hav eller stræde, hvor danske skibe ikke sejler gennem.

- Vi har en grundlæggende interesser i, at fri sejlads forankret i international lov og ret respekteres, siger han.

Hormuzstrædet ligger som en vigtig passage ind til Den Persiske Golf syd for Iran og øst for Saudi-Arabien. Omkring en tredjedel af al verdens olie udskibes herfra.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis det er med til at forankre forsvaret i europæisk samarbejde, kan det sagtens være en god idé.

Rolf Andersen, Henrik Leffers og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Hvis USA eller Israel har problemer med nogen (Iran) i Hormuzstrædet, så syntes jeg ærligt, at det må være en opgave for dem selv.

For det første er det ikke noget dansk problem og heller ikke Europæisk.

For det andet er Iran egentlig kun det "problem", som USA og Israel gør det til.

Endelig straffer USA alle nationer, virksomheder og personer, der overtræder USA´s selvbestaltede blokade af Iran. Og dette har bl.a. kostet AP Møller flere store containerhavne, som de selv har bygget.

Så hvorfor skal danske skatteydere egentlig betale for andre landes selvbestaltede blokade af Iran?
Disse penge kan gøre god gavn i med social og grøn omstilling Danmark.

Erik Karlsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Løfgren, Birte Pedersen, Trond Meiring, Karsten Aaen, Rolf Andersen og Henrik Leffers anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

I Emasoh-missionen deltager 8 EU-lande, herunder de 3 største, og Danmark er lige nøjagtigt det mindste land af de 8 målt i befolkningsstørrelse og landareal, så der er zero grund til at Danmark skulle stå i spidsen.

Vi afgiver vel kun dette tilbud, for sagen er klappet af med de øvrige 7 deltagere ??

Altså Frankrig ønsker ikke fortsat at påtage sig lederskabet; men det betyder ikke, at vi skal optræde som den pantsatte bondedreng i Hormuzstrædet.

Danmark er ikke med i PESCO, og ved første tanke om at indrullere Emasoh-missionen i EU - herunder finansiering over EU budgettet - er vi nødt til at lukke og slukke i Hormuz på grund af vores Forsvarsforbehold.

Det duer bare ikke med Danmark i spidsen for nogen som helst, der bare lugter lidt af militært EU samarbejde.

Med Socialdemokraternes hockeystav af en elendig klimapolitik, passer en sikring af oliens frie bevægelighed jo som fod i hose........

Når Jeppe Kofoed siger det her:

"Ifølge Jeppe Kofod har missionen været en succes og en klar fordel for danske interesser i området:

- Man skal huske, at vi er verdens femtestørste civile søfartsnation. Der er ikke et hav eller stræde, hvor danske skibe ikke sejler gennem.

- Vi har en grundlæggende interesser i, at fri sejlads forankret i international lov og ret respekteres, siger han."

er han en større hykler, end jeg regnede med!

Og det er han jo, fordi så vidt jeg kan huske, så bordede US Marines patruljebåde, og UK's Marines skibe iranske olieskibe i 2018, og i 2019! og forhindrede dem i at sejle videre!

Flemming Berger, Lars Løfgren og Gert Romme anbefalede denne kommentar