Medie: FE skaffer oplysninger om danskere via særligt spionsystem

Amerikansk efterretningstjeneste hjalp Forsvarets Efterretningstjeneste med at bygge datacenter på Amager.
24. september 2020 kl. 06:42

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) indsamler målrettet oplysninger om danskere.

Sådan lyder en af konklusionerne i den redegørelse, som Danmarks spiontilsyn, Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET), for nylig afleverede til forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Det erfarer DR Nyheder.

Mediet erfarer, at redegørelsen beskriver, hvorfor der ifølge tilsynet ikke er tale om rene tilfældighedsfund, når FE i samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA får oplysninger om danskere og danske virksomheder via kabler.

Dermed kan FE have brudt en af de klokkeklare regler, der gælder for den danske militær- og udenrigsefterretningstjeneste.

Det skyldes, at FE alene er sat i verden for at beskytte Danmark mod trusler udefra og for at varetage danske interesser i udlandet. FE må derfor kun komme i besiddelse af danske oplysninger ved en tilfældighed.

Tidligere har det alene været fremme, at tilsynet havde fundet indikationer på, at FE har handlet i strid med loven ved blandt andet at indhente oplysninger om danskere.

Men sagen tegner sig muligvis langt mere alvorligt. Det vurderer professor i forfatningsret ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter.

- Hvis FE målrettet indhenter data om personer, der hører hjemme i Danmark, så er det i strid med den lov, som FE er undergivet, siger han til DR Nyheder.

Den formodede ulovlige indsamling af danske oplysninger er sket gennem et nyere, ekstremt avanceret spionsystem, der har et særligt internt kodenavn i FE, erfarer DR Nyheder.

Spionsystemet gør det muligt at suge enorme mængder sms-beskeder, telefonopkald, billeder, chatsamtaler og internetkommunikation op af danske fiberkabler og lagre de store mængder rådata.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har teknikere fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA været med til at bygge et helt datacenter på Sandagergård på sydspidsen af Amager.

Derfra styrer FE meget af tjenestens arbejde med elektronisk indhentning. Datacenteret er specifikt bygget til at huse det pågældende spionsystem, erfarer DR Nyheder.

Tilsynets kritik af FE skal kulegraves i en undersøgelse af sagen, som forsvarsminister Trine Bramsen (S) har varslet.

Hverken forsvarsministeren, FE eller Tilsynet med Efterretningstjenesterne ønsker at kommentere sagen over for DR Nyheder.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg håber, Information holder fast i denne historie og borer dybt!

Lillian Larsen, Carsten Munk, Per Rønne-Nielsen og John Liebach anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Bare rolig, hvis trenden vedr offentlige IT systemer holder.
Virker systemet kun lidt, sansynligvis overhovedet ikke.
Men så har de noget at arbejde med de næste 10 år før de indser at det skal skrottes.

Carsten Svendsen

Det er noget nær et digitalt militærkup med hjælp fra en fremmed magt!

Per Rønne-Nielsen, Morten Skov, John Liebach, Jan Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Glem alt om Grundlovens §72 om Boligen er ukrænkelig og brud på post-, telegraf- og telefonhemmeligheden.

Og glem samtidig alle disse fisefornemme og useriøse lov-og-orden-politikere, der stiller store krav til borgerne især de socialt dårligst stillede, medens de selv er totalt indifferente omkring deres egne løgne og falske politiske budskaber.

Enhver må jo kunne indse, at dette samarbejde mellem danske FE og USA´s NSA ikke kan have foregået uden et større antal danske politikere har vidst besked, og har accepteret det. Alene de store danske skatteborger- investeringer i aflytningshulen på Amager, som i øvrigt drives af vennerne fra NSA, har krævet godkendelse fra flere såkaldte "ansvarlige" politikere.

Tænk blot på den såkaldte "Kejsergadesag" og alle de andre skandaler. Faktisk er det noget, som jeg havde forventet. Derfor bruger jeg et internetudbyder, der trods bøder, krypterer al internettrafik og mail, og ikke arkiverer noget på elektroniske medier til myndighedernes brug. Desuden undgår jeg i øvrigt alle sociale medier, for enhver kan jo tænke sig, at når noget er gratis, ligger der noget bag ved.

Jeg håber, at disse afsløringer bevirker, at der en gang for alle )i hvert fald for et par uger) gøres op med dette samarbejde og samarbejdsministrene. Hvem var egentlig forsvarsministre gennem de seneste 9 år? For her ligger uden tvivl noget af ansvaret..

Lillian Larsen, Jan Nielsen, Jørgen Mathiasen, Carsten Munk og Krister Meyersahm anbefalede denne kommentar