Nyt parti vil lave byer inspireret af Dubai og Silicon-Valley

Det Demokratiske Parti vil lave nye innovative byer, hvor der blandt andet skal udvikles ny grøn teknologi.
18. september 2020 kl. 12:16Opdateret 18. september 2020 kl. 12:54

Det er piblet frem med nye partier den seneste tid. Og nu melder endnu et parti sig klar til at gå efter indflydelse på Christiansborg.

Partiet Det Demokratiske Parti præsenterer fredag både kandidater og mærkesager på Café Dan Turéll i København.

I front står partistifter Peter Hjorth, som var folketingskandidat for Partiet Klaus Riskær Pedersen, det der i dag hedder Borgerlisten, ved sidste valg.

- Og åh nej, endnu et nyt parti. Men når de etablerede partier bliver ved med at flytte de samme penge rundt mellem de samme kasser, så tror jeg ikke, at vi kan komme videre uden, siger Peter Hjorth på pressemødet.

Partiet går efter at give borgerne velfærdsydelser som gratis daginstitutioner, fri offentlig transport, tandlæge under sygesikringen og højere og tidligere pension.

Pengene til den ekstra velfærd skal findes ved at udvikle Grønland, decentralisere stat, kommune og regioner.

Og så foreslår partiet at skabe såkaldte innovationsbyer, der skal levere grøn teknologi til resten af verden.

- Vi vil skabe verdens mest innovative miljø. I kan forestille jer en dansk udgave af Dubai og Silicon-Valley med verdens bedste skoler og universiteter, siger Peter Hjorth.

Første fase bliver i København og i Grønland. Straks efter følger Aarhus, Odense og Aalborg.

- Det skal være danskejede virksomheder, som skal forblive på danske hænder, så skattekronerne havner i statskassen.

- Vi skal udvikle grøn teknologi, medicin, digitale services, fusionsenergi, elektroniske biler, tog og fly, atomkraft og rumforskning, siger Peter Hjorth.

Han siger, at der med innovationsbyerne vil blive skabt 100.000 nye arbejdspladser.

Investeringer skal komme fra pensionsselskaber, mens staten skal sørge for infrastruktur og danne rammerne for innovationsbyerne.

Under præsentationen af partiet siger Peter Hjorth ikke noget om, hvem partiet vil pege på som statsminister.

Han siger dog:

- Socialdemokratiet skriver på deres hjemmeside, at Danmark er et lille land, og det tror jeg, at vi vil blive ved med at være på den her måde.

- Socialisme gennemsyrer samfundet og dele af medierne, og jeg tror, at socialisterne selv har skrevet deres lærebøger. Historien viser, at det ikke fungerer.

- Hvis vi får folkelig opbakning til at gennemføre vores visionære planer, så bliver vi en førende teknologisk stormagt.

Før partiet kan stille op til Folketinget, skal det dog samle over 20.000 vælgererklæringer. Og der er lang vej endnu.

På Social- og Indenrigsministeriets hjemmeside fremgår det, at partiet lige nu har indsamlet 28 vælgererklæringer. Det har frem til slutningen af oktober 2022 til at nå op over 20.000.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Omkring byplanlægning ser jeg da et helt andet og mere progressivt perspektiv.

Tidligere, i industrialiseringens første mange år, lagde man af rent praktiske grunde industrier og følgeindustrier lige op af hinanden i havnene. Brugere af træmaterialer, f.eks. trætjæreindustrier lagde sig lige op af savværket, brugere af vegetabilske olier og andre produkter lagde sig lige op af oliemøllerne og så videre. Transport og logistik var dengang kostbart, og var afhængig af vejret, og derfor løste dette et praktisk kostbart problem.

Senere, da jernbanerne blev bredt ud over landene, gentog det samme mønster sig langs de store stationer. Det var jo godstransporten og dermed industrien, der drev udviklingen med jernbaner frem.

Nu er transport og logistik superbillig, og nu transporterer man det mest ligegyldige gods frem over hele verden. Hvidløg, flæsk og mælkeprodukter og andre produkter, der faktisk kan frembringes overalt, flyves ligefrem jorden rundt af de rige lande for at få produkterne afsat. Og er det for kostbart for producenterne, betales denne transport ligefrem af skatteborgerne.

I mit perspektiv eller måske vision, genopfinder man dette med at følgeindustrien lokaliseres nær producenterne af råvarer. Og det hele lokaliseres tæt på konsumenterne, der samtidig får friskere og billigere produkter.

Samtidig lægger man miljøafgift på al anden transport, så ingen ligegyldig vare skal rejse jorden rundt. Og hvis konkurrentlande (ikke blot China) ikke forstår dette, må deres produkter også belægges med miljøafgift inden salg.

Og bysamfundene skal organiseres på en anden måde ved jeg ikke. Men man kunne jo rette byudviklingen ind efter transportbehovet til arbejdspladsen. Altså boliger for visse faglige arbejdstagere og deres arbejdspladser kunne placeres tæt på hinanden.

Jeg har ofte tænkt på hvordan man i dag ville gribe det an hvis vi skulle skabe en helt ny by fra grunden.

Tænk hvis man kunne bygge Metro og alt muligt andet fra starten af og inden huse med mere, tænk hvilke grønne løsninger man fra starten kunne indtænke.

Tænk også bare på hvilken funktionalitet man kunne skabe i sådan en ny by uden omveje og forhindringer. Men, med tiden vil den nok blive som alle andre byer, og dog må vi have lært noget, i den forstand, at der bør indtænkes og forberedes til rum og muligheder i fremtiden.

Det nye parti har jeg ikke rigtigt nogen kommentar til, den tager vi når de sidder i folketinget.

Malene Wiinblad

Hej Gert Romme, din ide er god Og bysamfundene skal organiseres på en anden måde ved jeg ikke. Men man kunne jo rette byudviklingen ind efter transportbehovet til arbejdspladsen. Det lavede jeg speciale om for 27 år siden.

Gert, i din vision,
Citat "I mit perspektiv eller måske vision, genopfinder man dette med at følgeindustrien lokaliseres nær producenterne af råvarer. Og det hele lokaliseres tæt på konsumenterne, der samtidig får friskere og billigere produkter."

Hvordan forestiller du dig at lokal produktion bliver billigere end fjern-produktion + transport? Skal Danmark være selvforsynende? Skal vi kunne skabe vores egen innovation/produktion af smartphone, laptop, og anden høj-teknologi? Eller drejer det sig blot om fødevarer?

@ Simon Lund,

Jeg er økonom, og jeg ved ganske godt, at det er masseproduktionen, der har ført til tidens lavere priser. Og jeg har faktisk ikke noget forslag, for det må udvikles af eksperter. Men mit forslag tager sigtes på at reducerer transportens påvirkning af klimaet.

Men der er faktisk muligheder på mange områder. F.eks. behøver vegetabilsk fødevareproduktion ikke at foregå ude på landet - eller i fjerne lande. Mange vegetabilske produkter vil kunne dyrkes i byområder nær borgernes boliger.

Når jeg kun nævner vegetabilsk produktion, skyldes det, at jeg ikke tror på at animalske fødemidler vil have nogen stor udbredelse på sigt. Men de vil faktisk også i noget omfang kunne fremstilles tæt på slagteri og forarbejdningsindustri og tæt på borgerne.

"- Socialisme gennemsyrer samfundet og dele af medierne, og jeg tror, at socialisterne selv har skrevet deres lærebøger. Historien viser, at det ikke fungerer."

Fejl. Der er ikke meget socialisme over vores samfund, men en hel del socialdemokratisme. Historien har vist at det fungerer. Det er jo socialdemokratisme der har gjort de nordiske lande til nogle af de rigeste og lykkeligste i verden - ikke ureguleret kapitalisme :)

@ Anders Lund,

Jeg er helt klar over, at du har ret.

Det er socialdemokratierne, der har skabt velfærdssamfundene, og det startede ikke i Skandinavien men i Storbritannien. Og denne udvikling er ikke kommet af sig selv, for man har virkelig måttet kæmpe for hver eneste lille udviklingstrin.

Men det er altså ikke denne socialdemokratisme man stadig har i Danmark. I Danmark ændrede socialdemokratiet sig i starten af 1990-erne, og blev til et social-liberalt parti. Og i trin for trin har socialdemokratiet fjernet sig mere og mere fra det oprindelige grundlag.

Senest har Mette Frederiksen udviklet sin personlige udgave, og den er jo ikke ligefrem socialistisk. Men hun har jo også tidligere udtalt - efter en del kritik, at hendes politik ikke var socialdemokratisk.

Ser man på de europæiske landes socialdemokratier, er de mere forskellige, end du nogen sinde tidligere har været. Og selv om socialdemokratiet i Sverige er langt mere socialistisk en det danske, er de også på vej bort fra det oprindelige grundlag.
.