Telegram

De Radikale bakker op om forsvarsminister i FE-sag

Morten Østergaard (R) mener, at det ikke er Trine Bramsens skyld, at efterretningsoplysninger er kommet frem.
Telegram
17. september 2020 kl. 09:40

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, er uenig med Venstre i, at forsvarsminister Trine Bramsen (S) er skyld i, at et angiveligt hemmeligt samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og USA er kommet ud i offentligheden:

- Jeg er ikke enig.

- Tilsynet (Tilsynet med Efterretningstjenesterne TET, red.) er kommet med en opsigtsvækkende kritik, som enhver regering forhåbentlig ville få undersøgt.

- Det er bekymrende, at fortrolige oplysninger herefter er dukket op i en række medier, men det er kildernes ansvar - ikke ministerens, skriver Morten Østergaard på Twitter.

Venstres forsvarsordfører, Lars Christian Lilleholt, meddelte onsdag over for DR, at partiet indkalder Trine Bramsen i et lukket samråd om sagen i Folketingets Forsvarsudvalg.

- Vi frygter, at det her har skadet Danmarks samarbejdsrelationer ikke mindst med USA i forhold til efterretningstjenestens muligheder for eksempelvis at kunne imødegå et terrorangreb herhjemme, sagde han til DR.

Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) rettede i august en alvorlig kritik mod FE, hvilket har ført til, at flere medarbejdere er blevet fritaget fra tjeneste.

Herunder nuværende FE-chef Lars Findsen og tidligere FE-chef Thomas Ahrenkiel.

FE skulle ifølge flere medier have videregivet oplysninger om danske statsborgere.

Siden har blandet andet DR afdækket, at det er et hemmeligt samarbejde mellem FE og den amerikanske efterretningstjeneste NSA, som ligger til grund for kritikken.

Lars Christian Lilleholt mener, at forsvarsministerens håndtering af sagen er skyld i, at hemmelige aftaler er kommet frem i offentligheden.

Lilleholt sagde mandag til DR, at også statsminister Mette Frederiksen (S) vil blive kaldt i samråd om sagen, hvis ikke forsvarsministeren giver tilfredsstillende svar.

På samrådet skal Trine Bramsen blandt andet svare på, hvilke overvejelser der blev gjort, da hun lod TET offentliggøre sin kritik.

/ritzau/

Ministeren er ved at rydde op i et båndråddent system, der bl.a. har gjort os til gidsler for USAs imperiale storhedsdrømme ved at udvide NATOs aktionsfelt fuldstændig ude af proportioner med pagtens intentioner. Dette burde være gjort for mange år siden.

Ib Christensen, Helle Walther, Torben Jensen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Postulatet om sikkerhed trumfer tilsyneladende alt - også at vi kan indgå en pagt med djævlen.

NSA er en stat i staten - et organ helt uden for kontrol og med et særdeles lemfældigt forhold til demokrati og almindelige retsprincipper.

Dorte Sørensen

Det virker mistænkeligt . når Venstre sådan vil af med TB fordi hun forsøger at rette op. Hvad har Venstre at frygte , hvad har de hemmeligt aftalt - eller hvad er de så bange for.

I mine øjne er det ikke i et demokratis i orden, at der kan træffes hemmelige aftaler med andre lande om fx. udlevering af oplysninger om danske statsborgere osv.

Ib Christensen, Helle Walther og Torben Jensen anbefalede denne kommentar

Claus Hjort og V er bange for selv at få ørerne i maskinen. Hvor han har dækket over det. Så hvorfor kontaktede han ikke Bramsen hurtigt og sagde, pas lige på, du skal vide at, ... han kunne have sagt det i al fortrolighed, hvis det er så farligt for sikkerheden. I stedet plaprer han løs i Weekendavisen og fortæller alt muligt, og laver kalkunjagt på hende, der gør det rette. Bramsen har ikke afsløret noget hemmeligt, det har Claus Hjort. og for at gøre det endnu mere firkantet, har de kaldt hende i lukket samråd, aben kan ende på Claus Hjorts skulder med fængsel til følge i flg journalisten på Olfi.
Så både Hjort og Khader og Lilholt burde stikke piben ind. og afvente undersøgelsens resultat.

Fint radikale reagerer klogt her, et point til Østergård.

Konspirations teorien om at vores politikeres loyalitet ligger udenfor landets grænser, er ikke længere en teori. :)

Den tidligere forsvarsminister, Claus Hjorth Frederiksen, har selv en væsentlig aktie i at det er gået så galt. Han har længe vidst hvordan det stod til, og han har også i sin egenskb af formand for Kontroludvalget, vendt det blinde øje og døve øre til, og ikke været sig sin opgave og sit ansvar bevidst. Angrebet på Trine Bramsen er ren og skær hykleri og vidner om dårlig samvittighed. Og så er det jo bedst at forsøge at føre krigen over i fjendens lejr. Parolen synes at være: "Angreb er det bedste forsvar".
Heller ikke Regeringens Sikkerhedsudvalg, med Statsministeren, Mette Frederiksen, for bordenden, kan sige sig fri for at det er gået så galt. Sammen med Justitsministeren, Forsvarsministeren, Udenrigsministeren, chefen for FE og chefen for PET m.fl. i udvalget, har hun været orienteret og vidende om hvad der er foregået, og dermed part i sagen.
Nu går det så ud på at holde befolkningen hen og helst ikke fortælle for meget. Mørkelygten er taget grundigt i brug. Heldigvis har medierne bidt sig fast som en terrier, der ikke vil slippe sit bytte. Det er godt for demokratiet. Det kan man ikke sige om den måde en række nuværende og tidligere ministre m.fl. håndterer sagen og lukker i som en østers, når de bliver adspurgt om diverse forhold, som ikke er hemmeligheder, men ganske almindelige oplysninger, som befolkningen har krav på at få besvaret.