Telegram

Rekordstort smittetal: Yderligere 678 er smittet med corona

Antallet af indlagte med covid-19 stiger til 101. Det er seks flere end torsdag, viser tal fra SSI.
Dagens coronasmittetal er rekordhøje, og antallet af indlagte stiger, men hospitalerne kan stadig følge med, lyder det fra overlæge på intensivafdeling på Bispebjerg Hospital Christian Wamberg. (Arkivfoto)

Dagens coronasmittetal er rekordhøje, og antallet af indlagte stiger, men hospitalerne kan stadig følge med, lyder det fra overlæge på intensivafdeling på Bispebjerg Hospital Christian Wamberg. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
25. september 2020 kl. 13:39

Der er registreret yderligere 678 coronatilfælde i Danmark. Det viser den daglige opdatering fra Statens Serum Institut.

Det er det højeste daglige antal, der er målt, siden epidemien kom til landet i marts.

Det er første gang, at der registreres over 600 coronatilfælde på én dag.

Inden fredagens smittetal var der blot tre gange registreret over 500 coronatilfælde i Danmark på en enkelt dag. Alle tre gange har været siden lørdag den 19. september.

Det hører dog med til historien, at langt flere nu testes for sygdommen. Det kan betyde, at flere milde tilfælde fanges.

I alt 101 patienter er nu indlagt med covid-19 på landets hospitaler. Det er seks flere end torsdag.

Antallet af nye indlæggelser er dog på 21, men da der også er patienter, som er blevet udskrevet, er antallet af indlagte ikke steget så meget.

- På nuværende tidspunkt kan hospitalerne sagtens følge med, men vi skal ikke meget længere hen, før vi skal begynde at tænke på, hvordan vi bruger vores ressourcer.

Det siger Christian Wamberg overlæge på intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital om de daglige coronatal.

Det er første gang siden 3. juni, at der er flere end 100 personer indlagt med sygdommen i Danmark.

Ifølge Christian Wamberg har vi dog ikke set toppen af smitten endnu og smittetallene vi ser lige nu, kan først ses på hospitalerne om 14 dage.

- Det der skete for 14 dage siden, er det, vi ser på hospitalerne nu. I de her dage har vi tre gange så mange smittede, så hvis det skal holde stik, så har vi måske tre gange flere på hospitalerne om 14 dage, påpeger han.

Blandt de indlagte er 25 på intensiv, hvoraf ni ligger i respirator. Torsdag lå 19 på intensiv. Fem af dem lå i respirator.

Yderligere to personer smittet med covid-19 er afgået ved døden. Det bringer det samlede dødstal i Danmark op på 647.

Siden den seneste opdatering er der foretaget 57.368 test for covid-19. Af dem er 24.782 lavet på personer, der ikke før er blevet testet for sygdommen.

/ritzau/

Opdateret 25. september 2020 kl. 14:45

Skræmmende læsning. Vi må håbe der kommer styr på det så vi kan undgå endnu en lokdown.

Hvis man tager antal nyindlagte som, mindst ringe, sammenlignings markør, så er vi p.t. hvor vi var slut april. https://experience.arcgis.com/experience/aa41b29149f24e20a4007a0c4e13db1d
Dvs, en lille måned efter det peakede i slut marts/start april. Der er stor spredning, men, i snit er der ca 11dage fra konstateret smitte til hospitals indlæggelse for dem der er uheldige med det forløb. Nysmittede for 11dage siden hoppede til knap 400 for første gang, og har ligget nogenlunde stabilt der indtil for få dage siden. Dvs, antal nyindlagte kommer nok til at være 20-25 stks om dagen de næste 10ish dage hvor det så stiger igen. Hvis jeg var Mette vil jeg ærgre mig da alt peger på at vi skal træde på den store bremse meget snart(mit gæt er maks 16dage) endnu hvis det ikke skal stikke helt af for os. Bange for at danskernes metaltræthed og misforstået sejresfølelse pga. den milde sommersmitte er blevet vort hybris i denne omgang.

Lillian Larsen, Thomas Bindesbøll, Torben K L Jensen, Heidi Larsen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Per Langholz anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der er ny pressekonference kl 17.
Så du får nok ret, Emil Davidsen.

Jesper Frimann Ljungberg

@Emil Davidsen
"Bange for at danskernes metaltræthed og misforstået sejresfølelse pga. den milde sommersmitte er blevet vort hybris i denne omgang."

Men igen.. hvis man nu bare fra politisk side havde lyttet til fagkundskaben, og lave regler der kunne holdes over tid, og som gav mening. Så havde vi ikke stået her i den her situation.

Igen... vi har ikke IKKE aktiveret epidemiberedskabet, det der kører nu er noget som sundhedsministeriet mv. laver on the fly.

// Jesper

Anders Sørensen

@Jesper Frimann Ljungberg, når du refererer til "fagkundskaben", hvem er det så, du snakker om?

Tonny Helleskov

Det daglige smittetal er i Tyskland over 2.000 smittede pr. dag
Det danske antal omregnet ift indbygger antal er nu knap 11.000 pr,. dag.
Blot for at sammenligne med et naboland -

Thomas Bindesbøll, Eva Schwanenflügel og Jakob Knudsen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Anders Sørensen
Under den epidemilov, der galdt før at Mette og CO i al hast skrev den om, var det Sundhedsstyrelsen med SSI, som faglig ekspertise. Det vil sige under en epidemi med en kategori 1 (covid-19 er en kategori 2) er det basalt SSI, med regionale epidemiråd, der styrer landet på det område. Lige nu er det .. partierne der sidder og bestemmer om du skal have mundbind på når du er hos McDonald og står i køen, men når du sidder ved et overfyldt bord, så skal du ikke have.

Så basalt alle de beredskabsplaner og indøvede procedurer til at bekæmpe, en pandemi som blev i det mindste nogenlunde opbygget, før finansministeriet cuttede budgetterne til det, har aldrig været aktiveret.

// Jesper

Jesper Frimann Ljungberg, du er uden for dit ekspertiseområde, kan jeg se. Det er simpelthen noget lsludder du skriver.

Der har altid været - og der er stadig to lag i beslutninger der vedrører lovbestemt lukning at offentlige - og private virksomheder. Det har ALDRIG ligget i noget regionalt råds kompetence, at lukke landet ned!
Det sundhedsfaglige lag rådgiver politikerne, og det politiske lag træffer beslutningerne. Det gør man naturligvis dels på baggrund af de sundhedsfaglige råd, og dels på baggrund af de mange andre hensyn og forhold der skal indgå i ligningen. Sådan var det - og sådan ér det.

Din fremstilling af de skiftende forhold omkring mundbind, siger egentlig alt om dit udsyn, og den hører fint hjemme i Trumps lejr, hvor den slags snavs stortrives. Her kalder vi det at sprede møj!

For alle voksne, der har fulgt situationen, står det nemlig lysende klart, at det er sundhedsmyndighederne (jeg håber du forstår hvad- og hvem det er) der kommer med skiftende meldinger. At pege på politikerne, der prøver at implementere de skiftende sundhedsfaglige meldinger, er simpelthen for barnligt.

Måske skulle vi danskere bare acceptere, at større fester, brylupper, konfirmationer m.v. bare er et no-go p.t.. Det virker som om at festlige sammenkomster er en menneskeret i Danmark. Så engang til for Prins Knud: nej det er ikke grundlovsfæstet ret, at afholde fester, hvis smittekæderne udvides vi simtter vores familier, naboer og andre medborgere. Er Danskerne så langt langt oppe i Maslows behovspyramide, at tilsidesættelsen af en, for mange potentielt livstruende virus skal trumfes af trangen til en stor fest? Åbenbart, men jeg håber og tror at folketinget i mangel af ansvarlige unge og deres fraværende forældre kan træde til og sanktionere samt eventuelt straffe fest originalerne, hvis dette er muligt. Så bare en appel til mine medborgere: udskyd (større fester), hold afstand og find alternative måder, at underholde os på. Hvis det er druk, så drik en flaske derhjemme og GoogleMeet, Teams etc. med drukvennerne mens I kegler rundt foran PC'en, hvis det er det I mangler. Ellers træk vejret dybt, læs en god bog - er selv gået igang med Stephen Kings "The Stand" på 1.400 sider. Min wingman til læsningen er en kop kaffe, vand til at skylle efter og så en enkelt Fernet for at fjerne den grimme smag af vand:-)
Mvh
Jakob Knudsen

Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Tidl chef for Seruminstituttet, Niels Strandberg Pedersen, var klar i mælet på TV2 Nyhederne til aften, kl 19, mht de seneste restriktioner:
- For lidt og for sent ! Enig. Sæt forsamlinger til max 10 personer, luk skoler, fitnesscentre, og alt smittespredende , som i foråret. Allerede efter 14 dage vil den store hammer virke. Som vi så i samme, just afviste forår.

Vi har at gøre med en "Tiger", som Søren Brostrøm sagde det dengang. Nu er det på tide at få tigeren indhegnet igen. Og hurtigt !
Alt andet er lappeløsninger.

Jakob Knudsen, Lillian Larsen, Per Langholz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Rettelse: "just afvigte forår"... (=Stavekontrol, der ikke kender gode gamle danske ord, sorry ;-)

Eva Schwanenflügel

@ Jakob Knudsen

God fornøjelse med "The Stand", vel nok en af de mest dystopiske og uhyggelige pandemiromaner nogensinde.

Har selv læst den to gange for flere år siden, nu får jeg pludselig lyst til at kaste mig ud i den igen..

Jesper Frimann Ljungberg

@Erik Jensen

I den gamle epidemilov, som blev vedtaget i 2019, står der i Kapitel 3.

"§ 10. Sundheds- og ældreministeren kan efter indstilling fra Sundhedsstyrelsen bestemme, at de foranstaltninger, der alene kan iværksættes mod alment farlige sygdomme, jfr. §§ 5-9, også kan iværksættes over for øvrige smitsomme og andre overførbare sygdomme, når disse optræder på en ondartet måde eller med stor udbredelse, eller når andre forhold indebærer en særlig stor risiko for smittespredning."

I L133, som er den ændring til epidemiloven som vedtogs tilbage i starten af marts er

I § 10 ændres »indstilling« til: »rådgivning«, og efter »§§ 5-9« indsættes: »og 12 a-12 f«.

Og hvis du nogensinde har bare haft det mindste at gøre med at skrive love, bekendtgørelser eller offentlige vejledninger vil du vide hvad "efter indstilling fra sundhedsstyrelsen" betyder noget helt helt andet end "efter rådgivning fra sundhedsstyrelsen".

Der hvor vi er nu er det politikerne, der bestemmer suverænt, hvilket er derfor vi hører så meget ævl, i den gamle lov var hele ideen, at de de var bundet af indstillinger fra Sundhedsstyrelsen.

Og hvis du har læst bare det mest basale om forandringsledelse, ville du kende vigtigheden af et konsistent budskab, som folk kan forholde sig til og som giver mening.
Den her politisk vedtagne slingrekurs, hvor om du skal have mundbind på, bygger på arbitrere forhandlinger mellem politikere, som er mere interesseret i stemmer end sundhedsfaglighed, gør mere skade end gavn.

Og noget helt andet, det barnlige indlæg her altså dig. Tror mig langt de fleste mennesker er voksne nok til at forstå, at når man debatterer på et internet fora bør man opfører som man gør i den virkelige verden. Altså langt de fleste.

// Jesper

@ Eva Schwanenflügel,
tak for din (med)anbefaling. Jeg er lige gået igang med bogen, som er Kings egenreviderede udgave fra 1990. Han blev ifm den første udgivelse tilbage i 1978-79 af sit forlag, Doubleday, bedt om, at skære cirka 400 sider væk, da bogen, ifølge forlaget, blev for tung og for dyr at udgive(!). Denne interessante historie fortæller han i forordet til 1990 versionen, som så blev opdateret. Dog ikke så megt at persongalleriet er ændret.
P.s. Eva (og andre læseheste), hvis ikke du/I ikke har læst "The Talisman", som King co-skrev med Peter Straub, kan jeg anbefale denne. Den er fra 1984, og er en grum men også meget poetisk om det at vokse op. Den er også sindsygt spændende. Stephen Spielberg erhvervede sig rettighederne til en filmmatisering, men de ligger vist stadig i en skuffe hjemme hos ham:-(.
Ellers vil jeg gerne benytte muligheden for advokere for en af mine favoritter: Irske Patrick O'Brian . Han forfattede 20,5 romaner om et makkerpar, Kaptajn Jack Aubrey og hans ven, skibslægen, Stephen Maturin under Napoleonskrigene. Bøgerne er en del af den engelske forfatter tradition indenfor maritim fiktion , hvorfra bøgerne om bl.a. Hornblower er en klar referance. Men O'Brian er en klasse over de andre, der kom før ham. Han startede serien i 1972 og den sluttede med hans død i år 2000 - deraf den sidste halve bog. (de 20,5) Han døde som 85 årig og nåede desværre kun halvdelen af værket. Hvis du Eva og andre har adgang til Viaplay eller Netflix kan I finde en meget fin filmatisering af australske Peter Weir. Filmen, Master & Commander, med Russel Crowe og Paul Bettany i hovedrollerne. Det er i min bog/film verden, en af de bedste filmatiseringer af en bog (eller faktisk 3 af O'Brians bøger). Selvom jeg personligt helst havde set Brendan Gleeson som kaptajn Aubrey, men det er en mindre detalje!
Desværre er der vistnok kun 3 ud af de 20,5 bøger, som er oversat til dansk (Rosinante), så man skal købe dem hos HarpersCollins på engelsk.
God læselyst & undskyld, hvis jeg har "sidetracket" tråden ovenfor:-) But "nothing beats a good read"
Mvh
Jakob Knudsen

Eva Schwanenflügel

@ Jakob Knudsen

Sidetrack or not - det er da skønt med gode læseanbefalinger, især når det er som vi deler smag på området ;-)

Jeg har selv erhvervet den nyere, reviderede udgave af "The Stand", og der er ikke ét ord for meget.
Heldigvis er det ikke så moderne længere at forkorte bøger, (her tænker jeg på fx George Martin med "The Song of Ice and Fire").

"Talismanen" har jeg også læst to gange, den er som du siger enormt spændende, og en af forløberne til "The Dark Tower"-bøgerne, der samler hele det Kingske multivers. (Det i sig selv er et selvstændigt studie værd, med flere bøger der forklarer de tværgående sammenhænge af Robin Furth)
Der er (foreløbigt?) otte bøger i serien, og en mislykket film.
Iøvrigt har King omskrevet den allerførste bog i serien, "The Gunslinger"

Har du læst efterfølgeren "Det Sorte Hus", hvor Jack er blevet voksen ?

Patrick O'Brians forfatterskab har jeg ikke stiftet bekendtskab med endnu, men var meget begejstret over filmen "Master and Commander", ligesom den engelske TV-serie om "Hornblower" også var god.
Jeg bør selvfølgelig læse bøgerne..

@Eva,
Jeg går igang med "Det Sorte Hus", når jeg har afsluttet The Stand. Jeg savner Jack in the box. Mange tak for dit lead.
P.s. Information bør starte en blog med læserinput og anbefalinger til bøger og film. Eva, skal vi starte den? Christian M, du kan facilitere den, hvis du har mandat og cajones nok til at lade Studenterbladets læsere komme til orde på bog og film anmeldelser. I am game! Are you?

Mvh
Jakob Knudsen

Jesper Frimann Ljungberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

He he, skøn idé med en læserblog til boganbefalinger, den er jeg helt med på :-)

Jesper Frimann Ljungberg og Jakob Knudsen anbefalede denne kommentar