Trump vil ikke garantere fredelig magtoverdragelse

Præsidentvalg en "katastrofe", siger Trump. Biden er målløs, Romney siger får USA til at ligne Hviderusland.
24. september 2020 kl. 14:05

USA's præsident, Donald Trump, vil ikke give garantier for, at der vil ske en fredelig overdragelse af magten, hvis han taber præsidentvalget 3. november.

- Vi må se, hvad der sker, siger Trump på et pressemøde i Det Hvide Hus.

Det var svar på et spørgsmål fra en journalist, der spurgte, om Trump vil garantere en fredelig magtoverdragelse, hvis han taber valget.

Trump har flere gange sået tvivl om, hvorvidt valget vil være retfærdigt. Han har ytret mange bekymringer om brevstemmer.

På grund af coronapandemien ventes en stor del af vælgerne at stemme per brev. Det er også noget, som Demokraterne har opfordret til.

Det er en "en katastrofe", siger Trump.

- I ved, at jeg har klaget meget kraftigt over afstemningen. Afstemningen er en katastrofe, siger Trump på pressemødet.

- Der vil ærlig talt ikke være en overdragelse, det vil være en fortsættelse.

Der er ikke beviser for, at brevstemning medfører en højere risiko for uregelmæssigheder, som Trump har hævdet gentagne gange.

Han har også tidligere hævdet, at den eneste måde, Demokraterne kan vinde valget, er "ved at snyde".

Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, stiller spørgsmålet: "Hvad for et land er det, vi befinder os i".

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige til det, siger Biden om Trumps udmelding.

Den republikanske senator Mitt Romney kalder ideen om en ufredelig magtoverdragelse i USA for "utænkeligt og uacceptabelt".

- Det fundamentale ved demokrati er den fredelige overdragelse af magten. Uden den, så kommer det til at ligne Hviderusland, skriver han på Twitter.

Præsidenten har tidligere afvist at svare på, om han vil anerkende valgresultatet, hvis han skulle tabe til Biden.

I juli sagde han i et interview med tv-stationen Fox News, at han "vil se", om han vil acceptere valgresultatet, når det foreligger.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gyseren fra 2000. Al Gore og George Bush https://da.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A6sidentvalget_i_USA_2000 .

Bemærk, at Al Gore faktisk fik reel flertal. Med flertallet er ikke afgørende i det amerikanske præsidentvalg. Hvis det var ville demokraterne næsten have besat præsidentposten hver gang de seneste 30 år.

En besynderlig opfattelse af demokratiet de har over-there. Det tæller åbenbart kun "rigtig", når bare republikanerne vinder. Her har en som Putin åbenbart lært noget om demokrati og det frie "bøjelige" valg.

Søren Fosberg, Peter Beck-Lauritzen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Tilliden til, at et valg går retmæssige for sig, er alfa omega!
"Der er ikke beviser for, at brevstemning medfører en højere risiko for uregelmæssigheder, som Trump har hævdet gentagne gange"
1 in 5 mail ballots rejected in botched NYC primary (84,000 ballots)
https://www.nbcnews.com/politics/elections/one-five-mail-ballots-rejecte...
McEnany: 'Doesn't Make Sense', that, L.A. County Has 117% Voter Registration https://www.youtube.com/watch?v=Dnbo4yIPiyo

"Præsident Donald Trump vil på et pressemøde i Det Hvide Hus ikke garantere en fredelige magtoverdragelse, hvis demokraten Joe Biden vinder præsidentvalget."
Trump eller ej, hvordan skal man forholde sig til valgsnyd som præsident, hvis det er? Jeg siger ikke, at demokraterne vil snyde. Men hvis det er, hvad så?, skal han så bare lave en fredelig magtoverdragelse??

For man må da sige, at demokraterne og vores kære medier har gjort deres for, at man ikke skal have tillid til valget. Specielt når landet er så splittet, som det er, så virker det til, at de er ude på at få magten eller "let it burn"

Igen Igen, Tillid til et valg er alfa omega. Men når man ikke vil forholde sig til disse problemer med brevstemmer osv, så åbner man en dør for misbrug af situationen, og mistillid til valgresultatet fra begge sider af!

Så lige meget hvem der vinder, så kan og vil "taberne" råbe snyd.

Der har været en del artikler om, at hvis venstrefløjen taber, så vil det blive til vold, og at de ikke skal respektere valgresultat. men også at, Demokrater har holder nogle Wargames imod Trump (om valget) , hvor de selv snakker om at lave et kup imod Trump. https://eu.usatoday.com/story/news/politics/elections/2020/08/06/electio...

Ps Dette er blevet til en valg gyser.

Der er 537 valgmænd i USA, som suverænt bestemmer hvem der skal være præsident. Tænk sikke en magt at have. Og tænk, hvor få mennesker, som skal påvirkes for at afgøre resultatet. Et par telefon opringninger, et par "vennetjenester" og valget er afgjort.

Ved det seneste valg i 2016 stemte ca. 63 millioner på Clinton og ca. 60 millioner på Trump. Og der var hele 100 millioner vælgere, som mente det ikke var til nogen nytte at stemme. De blev hjemme på sofaen. Og med det valgsystem kan man nærmest ikke fortænke dem i at blive hjemme. 10% er i øvrigt frataget deres stemmeret grundet kriminalitet.

Estermarie Mandelquist og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Det amerikanske valg er i forvejen et systemisk valg svindel. Ellers ville en præsident med et flertal vinde. Og det er som sagt ikke tilfældet.

Peter Beck-Lauritzen

Lægger Trump op til en borgerkrig eller er han blevet inspireret af, hvordan afrikanske despoter bliver på magtens tinde i årtier?

Jeppe: det kan godt lade sig gøre at et mindre tal helt lovligt vinder valget. Det handler om reglerne. Flertallet i det engelske parlament repræsenterer på ingen måde stemmefordelingen i landet pga "vinner takes all" princippet.

I USA er der imidlertid omfattende og regelmæssig de fakto valgsvindel og manipulation, ikke mindst pga rep. systematiske forsøg på at holde folk fra at stemme som bl.a forklaret i artiklen i the Atlantic ovenfor. Hele systemet med finansiering af valgkampagnerne er desuden klokkeklar korruption som sikrer at lovgiverne i kongressen er dybt afhængige af pengemagten i USA.

Modstridende signaler fra Det Hvide Hus.

Donald Trump siger, at han vil ikke give garantier for, at der vil ske en fredelig overdragelse af magten, hvis han taber. Og samtidig fastholder hans stab i Det Hvide Hus, at han vil acceptere valgets resultat.

Jeg forstår det sådan, at Donald John Trump ikke frivilligt vil acceptere et valgtab. Og uanset resultatet af brevstemmer, vil han formentlig, sammen med sine tilhængere, udråbe sig selv som vinder af valget. Dermed vil der kunne opstå en fuldstændig kaotisk situation, hvor han - i hvert fald i en kortere periode - vil kunne udkommanderer Nationalgarden.

Men dette scenario vil faktisk være sandsynligt, uanset hvad Donald John Trump i øvrigt siger.