USA genindfører sanktioner mod Iran og truer FN-lande

USA truer med at udelukke FN-nationer fra landets finansielle markeder, hvis de ikke lever op til sanktioner.
20. september 2020 kl. 03:34Opdateret 20. september 2020 kl. 06:16

USA har besluttet at genindføre alle sanktioner, som FN havde på plads mod Iran, inden en atomaftale med landet blev underskrevet i 2015.

Det oplyser USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, lørdag i en meddelelse.

USA lover samtidig at straffe alle FN-lande, der ikke efterlever sanktionerne.

- I dag byder USA stort set alle tidligere afsluttede FN-sanktioner mod Iran velkommen tilbage, siger Pompeo i meddelelsen.

Ifølge udenrigsministeren gælder sanktionerne igen fra midnat natten til søndag dansk tid.

USA har siden august truet med at udløse en såkaldt "snapback"-klausul i atomaftalen.

Klausulen tillader landene bag aftalen at genindføre alle FN-sanktioner mod Iran på egen hånd, hvis de mener, at Iran ikke overholder kravene i aftalen.

Ifølge de fleste lande i FN's Sikkerhedsråd har USA dog ikke ret til at gøre det, fordi Donald Trump trak landet ud af atomaftalen i 2018.

Men nu forsøger USA at tvinge sanktionerne igennem alligevel.

Den amerikanske regering lover lørdag, at det vil få "konsekvenser" for de FN-lande, der ikke følger trop. Det betyder blandt andet, at lande kan blive nægtet adgang til USA's finansielle markeder, hvis de trodser sanktionerne.

- Hvis FN's medlemslande ikke opfylder deres forpligtelser i forhold til at implementere de her sanktioner, så er USA klar til at bruge vores autoritet til at indføre konsekvenser for de fejl, siger Mike Pompeo.

Udenrigsministeren lover, at USA i de kommende dage vil annoncere tiltag mod "regelbrydere".

Så sent som fredag meddelte Storbritannien, Frankrig og Tyskland i en fælles erklæring til FN's Sikkerhedsråd, at enhver form for genindførelse af sanktioner ikke vil være lovligt i henhold til atomaftalen.

Også Kina og Rusland har tidligere nægtet at imødekomme USA's krav.

FN's generaldirektør, António Guterres, oplyser lørdag til Sikkerhedsrådet, at han ikke kan gøre noget ved situationen på grund af usikkerheden omkring USA's ret til at benytte sig af "snapback"-klausulen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Polemikken omkring de iranske sanktioner begyndte i sidste måned, da FN's Sikkerhedsråd afviste USA's ønske om at forlænge en våbenembargo mod Iran.

Det amerikanske træk risikerer at forværre en i forvejen anspændt situation i FN's sikkerhedsråd.

/ritzau/AFP

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Gert Romme
Erik Karlsen og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Altså går USA endnu engang enegang omring et emne, der af de fleste lande, bl.a. i EU, anses som ulovligt.

Bananrepublikkens udenrigsminister, Mike Pompeo, har meddelt. at USA vil straffe alle lande, der overtræder USA´s selvbestaltede strafferegler mod Iran.

Det er sandelig nogle fine venner, som Forsvarets Efterretningstjeneste har et nært forhold til. Men seriøse er de i hvert fald ikke.

Alvin Jensen, Pietro Cini, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Munk, Trond Meiring, Erik Winberg, Vibeke Hansen, Estermarie Mandelquist, Erik Karlsen, Erik Boye, Viggo Okholm, Torben Arendal, Benjamin Bjerre, Carsten Svendsen, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Nike Forsander Lorentsen, John Andersen, Anders Graae og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Måske verdenssamfundet skulle gå sammen om at udelukke USA fra vores markeder, og samtidig tvinge dem til at nedruste og bruge langt færre midler på deres militær. Det findes ikke større trussel mod verdensfreden end den pestbefængte rotterede.

Alvin Jensen, Pietro Cini, Hans Aagaard, Trond Meiring, Ole Rasmussen, Erik Winberg, Michael Kamp, Vibeke Hansen, Estermarie Mandelquist, Erik Karlsen, Erik Boye, Viggo Okholm, Torben Arendal, Gert Romme, olivier goulin, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Lars Løfgren, John Andersen og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Så derfor skal der oprettes et clearing house i EU regi for alle valutatransaktioner og finansielle handler.

Alvin Jensen, Hans Aagaard, Carsten Munk, Michael Kamp, Annette Chronstedt, Torben K L Jensen, Gert Romme og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det håbløst - først trækker han USA ud af aftalen og så vil han straffe alle FN-lande der ikke følger USA's ordre. Hvem tror han han er GUD eller hvem?

Alvin Jensen, Michael Kamp, Torben Arendal og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Hvis der er noget positivt at sige, så er det at USAs sande ansigt viser sig mere og mere, og at selv folk der er forblændet/misledt af amerikansk PR og propaganda, nu kan se at USA og Europa efterhånden er mere modsætning end tilfælles.
Tid til at EU kører sit eget show og plejer sine egne interesser. Kun som stor og stærk blok, bygget på humanisme, velfærd og menneskerettigheder kan vi overleve på sigt. Nu vi er i gang så lad os desuden erklære fuld neutralitet og være stærke nok til ikke at blive trukket ind i nye krige, som i bund og grund ikke er i vores interesser, herunder tissekonkurrencen mellem USA, Rusland og Kina.