Belgisk minister advarer om tsunami af nye coronasmittede

Samlet set har Belgien det tredjehøjeste antal coronarelaterede dødsfald globalt målt per 100.000 indbyggere.
20. oktober 2020 kl. 00:36Opdateret 20. oktober 2020 kl. 02:59

Antallet af nye smittetilfælde i Belgien er stigende i sådan en grad, at landets hospitaler risikerer at blive overfyldte.

Det siger den belgiske sundhedsminister, Frank Vandenbroucke, ifølge BBC.

Vandenbroucke advarer om, at de mange nye smittetilfælde er ved at udvikle sig til en "tsunami", hvor myndighederne "ikke længere kan følge med".

Belgien var et af de hårdest ramte lande i Europa under den første bølge af coronavirus i foråret.

Samlet set har Belgien det tredjehøjeste antal coronarelaterede dødsfald på verdensplan målt per 100.000 indbyggere. Kun Peru og den lille stat San Marino har flere, viser tal ifølge Johns Hopkins University.

Mandag er der igen indført stramme restriktioner i Belgien, hvor alle barer og restauranter skal holde lukket i foreløbigt fire uger.

Det vil kun være tilladt for borgere at se én anden person udenfor hjemmets fire vægge, og de fleste vil blive pålagt at arbejde hjemmefra.

I de næste fire uger vil et udgangsforbud gælde fra midnat til klokken fem om morgenen, og salg af alkohol forbydes efter klokken 20.

Den belgiske sundhedsminister beskriver situationen i Belgiens hovedstad, Bruxelles, og den sydlige del af landet som "den mest farlige i hele Europa".

Regeringen opfordrer borgere til at "beskytte sig selv og hinanden, så I ikke bliver smittede".

Ifølge nyhedsbureauet Reuters fordobles antallet af patienter på landets hospitaler hver eneste uge.

Den 17. oktober var 351 mennesker indlagt på et hospital - det er mere end halvdelen af det højeste antal indlagte i marts på 629.

Yves Laethem, talsmand fra sundhedsministeriet, siger, at antallet af patienter på intensivafdeling vil stige til over 500 denne uge.

Siden pandemiens begyndelse har 10.413 coronapatienter mistet livet i Belgien, mens over 222.000 smittetilfælde er blevet bekræftet i landet.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Endelig ser det ud til, at den svenske regering også kommer på banen med corona-tiltag.

Faktisk er corona-tilag udelukkende de 22 läners ansvar og myndighed. Ligesom de svenske kommuner har ansvar og myndighed alene omkring deres institutioner. Og derfor er dette område helt lukket for beslutninger fra den svanske regering.

Men ny prøver regeringen at gennemføre visse corona-tiltag. Men - dels kræver det accept fra et solidt flertal af politikere i parlamentet. Og da dette initiativ også vil berører borgernes frihedsrettigheder, hvad der egentlig er en umulig beslutning for et svensk parlament, kræver det planlægning og advisering i det uendelige. Og derfor vil disse regeringstiltag tidligst kunne starte til næste sommer.

Belgien opgør COVID-19 dødsfald på en anderledes måde end de fleste andre lande, og derfor er tallene ikke 100% sammenlignelige. Reelt ligger dødeligheden i Belgien blot på niveau med de andre hårdt ramte lande i Europa såsom Italien, Frankrig, Spanien, Storbritannien og Sverige. Der er pt. godt 30 daglige COVID-19 dødsfald i Belgien. I foråret nåede de op på næsten 300. Da det daglige smittetal er 6-doblet i løbet af oktober vil antallet af dødsfald formentlig stige i de kommende uger, også selvom man får smittespredningen under kontrol. Men dog næppe til noget, der ligner forårets tal.

Anne-Marie Krogsbøll

Sverige ønsker nu ændringer i deres epidemi-lov, som giver regeringen udvidede beføjelser. Så selv svenskere tror ikke længere helt på, at deres strategi er langtidsholdbar (kan ikke lige finde linket, men historien er fra i dag).

Lidt svært at se hvad det hjælper at ændre lovgivningen til sommer, når det er den kommende vinter, som udgør den største udfordring.

@ Lars Hansen,

Det er vanskeligt - grænsende til det umulige at sammenlige EU-landenes statistik på dette område. Men der findes faktisk en nærlig korrekt udformet statistik på nettet, der er udarbejdet af eksperter i statistik. Og denne har en statistisk sikkerhedsgrænse på <95,5% .

Jeg har lagt den på Information for måske en uge siden. Men ellers burde det være let at finde den på nettet, da EU nu også relaterer til den.

I kan sammenligne overdødeligheden (mest objektive indiaktor for smerte i samfundet, uafhængig af tællemetode, men tæller al dødelighed) ift normalen (Z-faktor) nederst på denne side:
https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

Den samlede 2020 overdødelighed er ca. 221.000 personer indtil nu i euromomo (290.000 mennesker, ikke hele Europa). Ift til ca. 121.000 overdødelighed i 2018 som også var et slemt år og meget værre end 2019. Alstå ca sobbelt så meget overdødelighed. (ses lidt nede på siden, excess mortality).

Den ekstra død er drevet af Belgien, Italien, Frankrig, Spanien, UK, Holland, og tidels Schweiz og Sverige, og en lille smule Irland.

Resten, og dermed de fleste lande i Europa har haft et helt normalt 2020.

Hvor meget dette hænger sammen med "time of impact", aldersfordeling, restriktioner, alderdomshjemsepidemier, genetik, kultur, osv. er endnu uklart, men det er altså 6 lande især, med 2-3 i baghånden, der styrer overdødelighden, også målt på Z-score som er relativ.

Dødstal er ca. 3 uger forsinkede ift. smittetal så de er ikke up-to-date.

Med forbehold for euromomos Z-score's kvalitet til at informere om dette.

mvh
Kasper
https://twitter.com/KasperKepp

@Kasper Kepp

Tak for link. I forhold til debatten om "2 bølge" i Europa er det værd at bemærke, at Spanien var det første land, der for alvor blev ramt af denne. Og dødeligheden i Spanien er fortsat lavere end, hvad man ser hvert eneste år, når influenza-sæsonen topper i begyndelsen af året. Så værre er det altså heller ikke, og diverse politikere burde nok kigge lidt nærmere på disse kurver, før de vedtager nye omfattende indgreb.

Jeg er helt med på, at man kigger fremad og forsøger at undgå, hvad der kunne komme, hvis man intet gjorde, og så videre. Men der kommer også et tidspunkt, hvor det begynder at minde om en mand, der sælger midler mod elefanter i rosenbede. Forelagt det faktum, at der ikke findes en elefant i miles omkreds er hans svar, at der kan vi bare se, hvor effektivt hans middel er.

En anden ting, der stikker ud, er det faktum, at Sverige langt fra var det land, som nåede op på den højeste overdødelighed i foråret, men det tog længere tid at få bugt med overdødeligheden. Der var en længere "hale" på kurven i Sverige, og den mest sandsynlige forklaring må være den mildere svenske nedlukning. Hvor vigtigt det så er det i den store sammenhæng kan dog diskuteres, især når de andre lande ikke har formået at holde smittetallene nede, efter de afviklede deres restriktioner.

Svenskerne baserer sig stadig på anbefalinger og ikke som i de fleste andre lande på forbud eller påbud. Det eneste nye er, at anbefalingerne nu er forskellige fra region til region. Hvilket jo er noget, vi også har set i Danmark og andre steder.