Coronavirus hos mink har på mystisk vis fundet vej til Læsø

Miljøstyrelsen vil med hjælp fra jægere finde ud af, hvordan coronavirus på minkfarme spreder sig.
1. oktober 2020 kl. 12:08

Der er nu også konstateret coronavirus på en minkfarm på Læsø.

Det fremgår af en oversigt fra Fødevarestyrelsen.

Det er første gang, at der er fundet coronavirus blandt mink på Læsø, og det vides ikke, hvordan virusset nu har fundet vej til den største ø i Kattegat.

I alt er der konstateret coronavirus på 37 minkfarme i Danmark. De øvrige tilfælde er fundet på minkfarme i Nordjylland, mens resten af Danmark hidtil er gået fri.

Der er således opdaget coronavirus på 26 af Hjørrings 65 minkfarme, mens virusset er fundet i mink i 10 af 51 bestande i Frederikshavn.

Nordjyske jægere er blevet bedt om at indlevere rovdyr, de skyder eller finder i naturen til myndighederne for at finde ud af, om de kan være smittet med coronavirus og derfra have spredt smitten til minkfarme.

Det oplyste Miljøstyrelsen onsdag.

Ifølge Miljøstyrelsen er tiltaget iværksat for at tjekke alle muligheder. Det skal bidrage til at finde en forklaring på, hvorfor virusset springer rundt mellem farmene.

Siden første smitteudbrud har myndighederne ændret retningslinjerne for minkfarmerne.

Ejerne skal nu lave en detaljeret plan for smittebeskyttelse, og medarbejderne skal bære mundbind, handsker og skifte tøj, når de har været hos minkene.

Det store smitteudbrud siden juni har også fået Fødevarestyrelsen til at øge smitteovervågningen på de danske minkfarme.

Eksempelvis skal minkavlere med farme i kommunerne Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring og Jammerbugt indsende prøver to gange om ugen.

Der findes i alt 1136 minkfarme i landet, men det er altså kun farme nord for Limfjorden, der indtil videre er ramt.

Holland var det første land i Europa, der oplevede et større udbrud af smitte på minkfarme. Over 40 farme har været ramt i landet siden coronaudbruddet.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne-Marie Krogsbøll

Vore myndigheder bliver ved med med fuldt overlæg at slippe epidemien løs i vores samfund med utilstrækkelige indgreb mod den.

- Hvad er begrundelsen for, at de ramte besætninger ikke slås ned? Skal vi vente, til smitten er spredt hos vilde dyr i HELE landet?

- Hvorfor er det først nu, man for alvor tager fat om at undersøge problematikken?

- "For at undgå smitte uden for minkfarmen har vi ligesom med de andre smittede farme lagt en jernring rundt om den. Det gjorde vi allerede, da vi fik mistanke til smitten, siger Nikolas Hove, beredskabschef i Fødevarestyrelsen, i pressemeddelelsen."
Hvordan synes I selv, der går med den jernring, som mus, rotter, flagermus, ræve, katte, mårhunde, hunde smutte ud og ind ad? hvad mente I egentlig med "jernring"?

- Hvorfor blev det først for en uge siden vedtaget, at der skulle ske uanmeldte tilsynsbesøg på minkfarmene? Det er da i den grad det modsatte af "rettidig omhu"...

- Kan vi få aktindsigt i al kommunikation mellem Fødevareforstyrrelsen og pelsbranchen vedr. covid-19

Hele denne sag er så rådden - man ofrer befolkningens liv og helbred på pelsbranchens alter...

Og sådan kunne jeg blive ved....

Nu er Fødevareministeriet egentlig blot "gammel vin på nye flasker". For egentlig hedder det faktisk; Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Og det er således det ministerium, der skal varetage de primære erhvervs interesser, - og de primære erhverv i Danmark er stort set kun landbrug og fiskeri.

Så egentlig er ministeriets holdninger i denne sag ganske naturlige. Men man kan altså ikke se bort fra, at der her er en ret omfattende konflikt mellem nogle minkfarmeres interesser og den brede befolknings interesser. Og derfor burde Indenrigsministeriet, der i øvrigt kalder sig Social- og Indenrigsministeriet, på banen for at varetage borgernes interesser.

For mink er altså noget, der hele tiden undslipper til nature fra de danske minkfarme. Og hvad kan der egentlig ske, når corona-smittede mink kommer ud i de frie natur? Ja, - hvad der sker i Danmark ved formentlig kun mink- og landbrugsministeriet, og de holder det åbenbart hemmeligt.

Men i bl.a. Holland, Frankrig og Poland er risikoen overhængende for, at undslupne mink smitter vilde gnavere og andre dyr i naturen, samt at disse dyr igen kan overføre corona-s,itten til mennesker via vores tamme husdyr (hund og kat).

- Er vi her vidne til en ulige forhandlingsstyrke mellem 2 ministerier?
- Eller er vi blot vidne til en totalt ligegyldighed overfor befolkningens ve og vel hos det ene ministerium?

Anne-Marie Krogsbøll

"Nu er Fødevareministeriet egentlig blot "gammel vin på nye flasker". For egentlig hedder det faktisk; Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. "

Helt enig :-)

" Er vi her vidne til en ulige forhandlingsstyrke mellem 2 ministerier?
- Eller er vi blot vidne til en totalt ligegyldighed overfor befolkningens ve og vel hos det ene ministerium?"

Jeg gætter på det sidste.... eller hos begge ministerier, når det kommer til stykket (dvs. når det kommer til at afveje erhvervsmilliarder overfor menneskeliv).

Anne-Marie Krogsbøll

"https://sn.dk/Egedal/Minkavler-smittet-men-minkene-er-Coronafri/artikel/..."

Man tog stikprøver af 30 mink, som så angiveligt ikke var smittede......Hø! (hvor mange mink er det nu, der er på en sådan farm?)

Læg mærke til, at denne minkfarmer selv er politiker......Hvor mange politikere er mon det? Hvor mange i landbrug/fødevare-ministeriet og Fødevarestyrelsen har mon en eller anden form for egeninteresser i minkfarme?

Mmm, men hvis markedet for minkpelse er faldende, så må en ægte liberalist vel bare indstille sig på at lave noget andet ;)

Anne-Marie Krogsbøll

Så er fornuften heldigvis ved at indfinde sig:

"Minkfarme uden smitte kan risikere at skulle aflive alle deres dyr, alene fordi de er tæt på andre farme med smitte.
"Smitten spredes til farme, som ligger tæt på, og derfor er det en nødvendig måde at bekæmpe det på," siger Kåre Mølbak, der er faglig direktør på Statens Serum Institut, på et pressemøde.
"Den smittede farm vil typisk have været smittet et stykke tid, så hvis vi skal være foran i tid, så er det den eneste løsning", tilføjer han ifølge Ritzau.
Der vil være kompensation til de minkavlere, som nu bliver tvunget til at aflive deres besætning på pga. corona.
Det siger Hanne Larsen, der er veterinærdirektør hos Fødevarestyrelsen.
"Det er en alvorlig dag, ikke mindst for de besætningsejere, som nu skal se, at deres dyr skal aflives," siger hun på et pressemøde ifølge Ritzau.
En andel af de 96 smittetilfælde, der har været i Hjørring og Frederikshavn den seneste uge, kan føres tilbage til mink.
Det siger Kåre Mølbak, der er faglig direktør på Statens Serum Institut.
"Det er ikke sådan, at de er blevet smittet alene fra minkfarme. Det har vi ikke belæg for at sige. Men vi kan se, at en andel af smittetilfældene kommer fra mink," siger han ifølge Ritzau på et pressemøde.
Op mod 100 nordjyske minkbesætninger skal aflives efter coronasmitte på 41 minkfarme. Det oplyser fødevareminister Mogens Jensen (S) på et pressemøde, skriver Ritzau."
https://www.berlingske.dk/samfund/liveblog-faa-seneste-nyt-om-coronaviru...

Anne-Marie Krogsbøll

Når det er sagt: Ikke desto mindre har jeg da rigtigt ondt af de ramte familier. Det kan bare ikke nytte noget at lukke øjnene for den smittekilde.