Forfatteren Pia Juul er død

Forfatteren Pia Juul døde onsdag efter kort tids sygdom i en alder af 58 år. Hun modtog en lang række priser.
1. oktober 2020 kl. 12:50Opdateret 1. oktober 2020 kl. 13:28

Den 58-årige forfatter Pia Juul døde onsdag efter kort tids sygdom. Det oplyser Asger Schnacks Forlag i en pressemeddelelse.

- Det er et smerteligt tab for familie og venner, og det er et stort tab for dansk litteratur, som hermed har mistet en af sine mest betydningsfulde forfattere, lyder det i pressemeddelelsen.

Pia Juul debuterede i 1985 med digtsamlingen "Levende og Lukket". Siden har hun udgivet en lang række romaner og digtsamlinger.

Pia Juul har høstet udbredt anerkendelse som både lyriker, prosaist og dramatiker.

Hun har ifølge Den Store Danske blandt andet modtaget Aarestrupmedaljen 1994, Statens Kunstfonds livsvarige ydelse siden 2000, Danske Banks Litteraturpris 2009 for romanen "Mordet på Halland" og Montanas Litteraturpris 2010 for digtsamlingen "Radioteatret".

I 2012 modtog hun Kritikerprisen for novellesamlingen "Af sted, til stede".

I 2000 fik hun Det Danske Akademis Beatriceprisen, der hvert år tildeles en skønlitterær forfatter inden for lyrik eller prosa, hvis "allerede udgivne bøger har en kvalitet, som der er grund til at påskønne, og om hvem der er grund til at tro, at han eller hun vil udvikle sig yderligere".

I 2005 blev hun medlem af Det Danske Akademi.

Samme år fortalte hun til Politiken, hvordan hun endte som forfatter i stedet for at studere på seminariet.

- Da var det nok min mand, som tvang mig til at vælge. Hvorfor skal du på seminariet, spurgte han. Ville du ikke gerne være forfatter? Skulle du så ikke tage og blive det?

- Det gjorde jeg så. Jeg ved ikke, om jeg alligevel ville være blevet forfatter, hvis jeg var begyndt på seminariet. Men jeg tvivler. For så havde jeg måske skubbet det med at skrive foran mig. Der er mange, det sker for, sagde hun dengang.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Æret være hendes minde, desværre er det åbenbart livsfarligt at være digter i min generation, hendes litterære kampfælde Morti Vitzki mistede vi jo allerede for mange år siden.

Der er stadig visse markante tilbage. Men generationen (1955-65) er anderledes.
F P Jack.... Jakob Ejersbo....., Madame Nielsen,- (men hun er jo genopstået af sig selv;), og høster heldigvis nutidig anerkendelse (mener jeg).
Muligvis fordi vi = (generation 1955-1965 (+ minus a few)), var børn og unge i en tid, følelser var taburiserede. i 1968 skete en omvæltning, vi , (der er født i den tid, ikke nødvendigvis digtere), var stadig børn.
Deraf- kan- digtet - udtrykket- kunsten, blive stærkere.