Heunicke advarer om nye coronarestriktioner om få dage

Forsamlingsforbud kan blive strammet, og mere brug af mundbind kan komme på tale, siger sundhedsminister.
22. oktober 2020 kl. 07:00Opdateret 22. oktober 2020 kl. 09:29

Hvis ikke smittekurven i Danmark vender de næste to-tre dage, kommer der yderligere coronarestriktioner.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Han er bekymret for den aktuelle smittesituation.

- Situationen er den, at vi nu ser en stigning, der giver anledning til kraftig bekymring. Det - kombineret med udviklingen i mange europæiske lande, hvor nogle lander melder, at smitten er ude af kontrol - gør, at det er lige nu, det gælder.

- Det er de næste to-tre dage, der bliver afgørende. Jeg kommer ikke til at afvise nogen som helst skærpede restriktioner eller regler. Vi følger det tæt, og myndighederne har skruet op for beredskabet, siger Heunicke.

I øjeblikket er der et forsamlingsforbud på 50 personer. Det gælder frem til 31. oktober, hvilket også gør sig gældende for en række andre landsdækkende restriktioner.

Desuden er der krav om brug af mundbind i eksempelvis den offentlige transport og restaurationer. Dog er børn op til 12 år og personer med for eksempel vejrtrækningsbesvær undtaget.

Onsdag viste Statens Serum Instituts daglige opdatering yderligere 630 tilfælde af coronasmittede i Danmark. Det var det højeste antal nye smittetilfælde på én dag siden 25. september.

- Vi kigger på de redskaber, som vi ved, vil virke, og som vi kan se i andre lande, at man gør brug af, siger sundhedsministeren.

- Det er redskaber som at stramme forsamlingsforbuddet. Det er selvfølgelig situationen omkring mundbind, hvor vi i Danmark har mundbind i den kollektive trafik, i restaurantlivet og hos lægen.

- Der har vi mulighed for at skrue op for det, siger Heunicke.

På Facebook tilføjer statsminister Mette Frederiksen (S):

- Jeg er i stigende grad bekymret. Smitten spreder sig hastigt i hele Europa, der nu er epicentret for pandemien. I andre lande er sundhedsvæsenet under stigende pres. Og der indføres markante restriktioner.

- I Danmark har vi fortsat klaret det relativt bedre. Men også herhjemme ser det stadig mere alvorligt ud. Smitten er stigende.

- Vi følger situationen meget tæt. Og som sundhedsministeren har sagt i dag, kan vi ikke afvise, at der i de kommende dage vil blive brug for yderligere restriktioner herhjemme.

Tidligere under coronakrisen har forsamlingsforbuddet været nede på ti personer. Heunicke vil ikke sætte tal på, om det er dét scenarie, befolkningen igen skal forholde sig til.

- I Danmark er der en del debat om, hvorvidt vi ikke skal åbne mere op. Den forstår jeg godt. Rigtig mange af os drømmer om, at vi kan åbne mere op. Men den situation er vi slet ikke i.

- Der er ingen steder i Europa, hvor man har den diskussion. Tværtimod går smittetallene den forkerte vej i Europa. Også i Danmark, siger Heunicke.

De nuværende restriktioner betyder også, at restauranter, barer, caféer og lignende serveringssteder skal lukke klokken 22. Der er krav om, at gæsterne bærer mundbind, når de besøger serveringssteder. Dog ikke når man sidder ned.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Strategien er håbløs - og den bliver ved med at være det. Det er trist at se på. Dødeligheden er utrolig lav - 0,05 når man er under 70 år og 0,25% når, man er over - det bliver selvfølgelig værre, hvis man har underliggende sygdomme. Derfor er det også vigtigt, at vores myndigheder håndterer det rigtigt og det er - isoler de udsatte (plejehjem og hjemmehjælp) - ikke alle dem, der ikke er udsatte (det giver ingen mening at teste 0-70 årige på den måde det foregår nu - nej - der skal testes på plejehjem og hjemmehjælpen - og hold nu fast - der er lavet en strategi for det, men den bliver ikke udført - kun 1/4 bliver systematisk testet. Det er sgu hul i hovedet. I stedet skal vi testes og testes helt uhæmmet og helt uden mål og med. Og hvor bliver de arbejdsmarkedsreformer af, der sikre, at folk ikke går på arbejde selvom de er syge (læs: de skal ikke være timelønnede i det berørte sektorer - fordi, hvis man er, så går man på arbejde selvom man er syg). Hvor bliver de tiltag af, som sørger for, at mennesker såsom buschauffeuren på over 60 år kan gå på orlov i den periode, hvor virus arbejder sig igennem befolkningen? Det er sgu hovedrystende at vi skal høre om øgede restriktioner - der er 16 på intensiv og vi har 1000 pladser - hvorfor i helvede skal vi have flere restriktioner? Og hvad er der iøvrigt blevet gjort for at øge kapaciteten på hospitalerne på vej mod efteråret? Se den her video - den fortæller sgu det hele - og den forklarer også hvorfor de lockdowns er rigtig dårlige: https://www.youtube.com/watch?v=BkgTqkL-bqY

Klavs M. Christensen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar

Og mundbind - her bliver det helt tosset - de duer i ekstremt specialiserede situationer - hvor en kirurg ikke skal hoste på en patient under en operation - måske hvis man stå så tæt op af hinanden, at man nærmest ikke kan røre sig - men hvornår gør vi det? Meget sjældent. Det er politiske slag i luften - vi får et synligt tegn vi kan vise frem og sige: se jeg ser nyheder og tager situationen alvorligt - hvad har det med sygdomshåndtering at gøre?

Jeg bliver nødt til at gentage - smittetal er under ingen omstændigheder et interessant måltal - det interessante måltal er, hvor mange kommer på intensiv (vi har 16 lige nu med en kapacitet på 1000). Vi kan have 100.000.000 smittede og det kan være komplet ligegyldigt, hvis der ikke kommer nogle på intensiv. På nuværende tidspunkt er smittetal kun til at skræmme folk - intet andet. Det er helt håbløst at se på - og vi hælder penge og tid ned i det hul som om vi havde fundet den hellige gral - dybt godnat.

Anne-Marie Krogsbøll

Der er ting i Hans Hansens kommentarer, som jeg er enig - eks. at det hele sejler for meget for tiden, at man svigter plejehjem, timelønnede, sårbare etc., og så er der ting, jeg er uenig i, eks. at smittetallet ikke er vigtigt - det er det, da det er første varsel om, at det skrider, og da indlæggelserne og dødsfaldene først kommer 3-4 uger efter smittestigningen, og så er det for sent at gøre noget effektivt.

Dette spændende debatindlæg sætter tingene på plads:
https://www.sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/3918-konflikten-tegnes...

@Hans Hansen

Tanken med at skærme de sårbare og lade smitten løbe mere eller mindre naturligt gennem resten af befolkningen, til der er opnået flokimmunitet, kan virke tiltalende. Men de hidtidige erfaringer viser bare, at det er svært at udføre i praksis, uden at der alligevel er mange af de sårbare, der bliver smittet og alvorligt syge.

Desuden ved jeg ikke, hvor du har det fra, at Danmark har kapacitet til at behandle 1.000 patienter på intensiv. Jeg bor i Sverige, og her nåede man op på 550 i foråret, da det var værst. I forhold til befolkningstal svarer det til cirka 300 i Danmark. Og som det nok er de fleste bekendt, gav det en meget hård belastning af det svenske sundhedsvæsen, som på ingen måde ville være holdbar i længden.

Vi skal huske, at sundhedsvæsenet ikke bare er maskiner som f.eks. respiratorer. Det er først og fremmest mennesker. Læger og sygeplejesker. Og de kan ikke permanent arbejde 70 timer om ugen, samtidig med at de måske selv bliver smittet og syge. Og alle de andre opgaver forsvinder jo ikke, fordi hospitalerne er fyldt med COVID-19 patienter.

Så jeg kan altså godt forstå, at man i Danmark - og i øvrigt også i Sverige - forsøger at bremse det nu, før man når op i nærheden af sundhedssektorens kapacitet. Der er også det forhold, at opsporing af smittekæder bliver mindre effektivt, når der er mange smittede, hvilket medfører, at der skal yderligere restriktioner til, før man kan få kontakttallet ned under 1.

For en række lande i Europa er det allerede for sent. Men måske kan vi i Norden stadig nå at finde en balance, hvor vi kan nøjes med relativt begrænsede restriktioner, som så formentlig må fastholdes, indtil vejret og årstiden igen giver os en hjælpende hånd.

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Klavs M. Christensen

Mig forekommer det som blind aktionisme. Ja, testtallet og antal smittede stiger voldsomt på tværs af Europa, men indlæggelser og intensivpatienter følge slet ikke med - ingen steder i Europa. Det kan jo kun betyde, at vi fanger rigtig mange uden eller med lette symptomer. Vores sundhedssystem klarede det i april og p.t. er vi meget langt fra kapacitetsproblemer på trods af 5-600 nysmittde p/dag? Også det belgiske og det italienske sundhedssystem har det fint. Som om ingen af dem med påvist virus gider at blive alvorligt syge? Vi skælner stadigt ikke imellem indlæggelser med virus og indlæggelser p.g.a. virus. Hvor mange af de C19 døde vi registrerer ville i dag være i live uden corona? Jeg spørg jo bare!

Anne-Marie Krogsbøll

Sundhedsvæsnerne er i flere europæiske lande ved at bryde sammen. Indlæggelser og dødstal er 3-4 uger efter smittetallet. Indtil videre er smitten ikke for alvor nået ind til de sårbare grupper igen, men det kommer den til, og så stiger dødstallene.

At gå efter sundhedsvæsnets kapacitetsgrænse vil betyde tusindvis af døde - det blev der regnet på i foråret. Lidt bedre behandling kan redde flere end i foråret - men allerede nu tales der om mangel på det vigtige dexamethason, og Remdesevir er ikke så virksomt, som det på et tidspunkt så ud. Og det kræver stadig, at sundhedsvæsnet kan følge med. Sundhedsansatte - læger, sygeplejersker, portører, laboranter, sygeplejere - bliver også ramt af corona, så det er sandsynligt, at kapaciteten i praksis vil falde over tid.

Jeg gentager det vigtige link:
https://www.sundhedspolitisktidsskrift.dk/

Klavs M. Christensen, hvad forestiller DU dig, der vil ske, hvis vi slækker/ikke strammer restriktionerne? Hvordan ser situationen i Danmark så ud om 1 måned?

Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

For mig ser det nu mere ud til, at det er hensynet til de ældres generelle velbefindende, der er udslagsgivende:

"Det är dock inte rimligt att riskgrupperna ska behöva bära ett så här stort ansvar för samhället i det långa loppet. Speciellt när vi kan se att de psykiska och fysiska konsekvenserna är betydande för dem som har hållit sig isolerade. De här konsekvenserna riskerar att förvärras ju längre rekommendationerna kvarstår."

Anne-Marie Krogsbøll

Men hvad vil man opnå, Lars Hansen? Det har jo hele tiden været op til de ældre selv, om de har villet beskytte sig selv ved at isolere sig. Det har jo ikke været forbudt at gå ud, vel? Nu bilder man så de ældre ind, at de ikke er mere i farezonen end alle andre, og at de ganske roligt kan gå ud. Det bliver blodigt. tror du selv på, at det vil spænde af uden voldsomt stigende dødstal... igen?

Jeg har svært ved at se, at man på denne måde tager nogen byrde fra de ældre - tvært imod. De kommer til at dø. Hvis man virkeligt ønskede at tage en byrde fra de ældre, så skulle man have udvist større solidaritet ved at udbrede restriktioner til HELE samfundet, så man hurtigst mulig kan få banket smitten helt i bund. I stedet gør man det modsatte - man beder de ældre være solidariske med de unge, så de kan leve ret uhindret videre, hvor man burde bede de unge være solidariske med de ældre ved at begrænse smitten mest muligt.

En mærkelig måde at tage byrder fra nogen på.

Klavs M. Christensen

@Anne-Marie Krogsbøll, a) må jeg spørg hvorfra du har informationen om kapaciteten i vores EU nabolande? b) forårets datagrundlag er af gode grunde fuldstændigt utilstrækkeligt. Enda i Danmark anbefalede vi mennesker med svære symptomer, ikke at opsøge hjælp, men at tage den hårde tur hjemme i sengen. Hvor mange mon reelt var smittede i april? c) jeg tror ikke nye stramninger kommer til at gøre en reel forskel! Afstandbevisthed og indskrænkninger på forsamlingsstørelser, samt motivatio til hjemmearbejde, hvor det er nemt at omsætte . Så selvfølgelig særlig hensyn til ældre og svage. Men jeg er overbevist om, at vi kommer til at leve med corona lige som vi lever med influenza og hiv. Jeg er meget skeptisk overfor en vaccine som alt afgørende svar. Vi har her og andre steder fået godt styr på mange ting med godkendte metoder og præparater. Den vej skal vi fortsætte og optimere. Og det bliver en samfundsopgave fordi der ikke vinker patenter og profit i enden.

Anne-Marie Krogsbøll

Klavs M. Christensen:

Tak for svar.

Det med kapaciteten har være fremme her til morgen - jeg har ikke lige tid til at finde linksene.

I Sverige har sundhedspersonale flere gange skrevet om, at det har været ved at knække, og at de ikke kan udholde en bølge mere.

Jeg synes ikke, du svarer på, hvad du forestiller dig kommer til at ske, hvis vi følger din tilgang? Hvordan ser situationen ud i Danmark om en måned eller to, hvis vi slækker, eller vis vi ikke reagerer på stigende smittetal?

Desværre stiger antallet af indlæggelser og dødsfald også rundt omkring i Europa. I Sverige er antallet af IVA-indlæggelser f.eks. steget fra et minimum på 13 til i dag 40. Der er stadig langt op til forårets 550, men problemet er jo, at når der er tale om eksponentiel vækst, så begynder det på et tidspunkt at gå virkelig stærkt.

Anne-Marie Krogsbøll

Dagens smittetal herhjemme er 760 på 43000 tests. Uanset hvordan man regner på det, så er det tal så højt, at man begynder at få sved på panden. 4 døde, 3 flere i respirator.
https://experience.arcgis.com/experience/aa41b29149f24e20a4007a0c4e13db1d

Ja, det er jo det med eksponentiel vækst, at den har det med pludseligt at tage magten fra en. Det er den gamle historie om at starte på felt 1A på skatbrættet og lægge ét riskorn der - og så fordoble for hvert felt. Det ender med ikke at være ret sjovt.

Så jeg forstår ikke, at regeringen stadig lige skal tænke, og se tiden an et par dage...det kan være et par dage for meget til, at vi kan få banket epidemien ned igen.

Hvad angår den svenske opgivelse af de særlige råd til de ældre, så forekommer timingen mærkelig. Det havde givet mere mening at opgive rådene i begyndelsen af sommeren, hvor smittetallene var på retur, og så måske genindføre dem nu, hvor de igen er stigende. Med 760 rapporterede tilfælde i Danmark og 1612 i Sverige i dag går det nu meget klart den forkerte vej i begge lande. Som i resten af Europa.

Anne-Marie Krogsbøll

Ja, det giver jeg dig ret i Lars Hansen. Det er et meget mærkeligt råd lige nu, hvor smitten stiger de fleste steder.

Anne-Marie Krogsbøll

Egentlig synes jeg, at Tegnells og FHM's formuleringer omkring denne lempelse er ret symptomatisk for den paternalistiske holdning, som både dansk og svensk sundhedsstyrelse har. Lempelssen bliver af Tegnell formuleret som "de har ventet vældigt længe", og "de har båret en tung byrde"...Han får det til at lyde som om, det er et spørgsmål om, at FHM/Tegnell nu "giver de ældre lov" til at gå ud og tage chancer - allernådigst, en særlig gunst - nu er det deres tur.

Men det er jo ikke sundhedsstyrelsers opgave, efter min mening. De skal ikke tildele rettigheder til forskellige grupper, men oplyse ærligt om, hvor risiciene er, og hvad man bedst kan gøre for at passe på sig selv. Forhåbentligt har rådene indtil nu været rettet mod at give ældre bedste chancer for at overleve - og da de stadig er i risiko-gruppen, så gælder samme råd stadig, hvis man vil passe på sig selv - selv om Far Tegnell nu allernådigst har givet lov til, at man kan slappe af.

Tegnell/FHM synes, at der er synd for de gamle nu - derfor tildeles de nu udgangstilladelse.
Det er kun en selv, det kommer til at gå ud over, desværre. Ikke Tegnell.

Anne-Marie Krogsbøll

Ja, det er psykisk hårdt for mange ældre - men det ved de jo godt selv. De kan godt selv tage stilling til, om de så vil blæse på rådene - det behøver de vel ikke Tegnells indblanding i.

@Anne-Marie Krogsbøll

Enig. De fleste mennesker kan godt tænke selv. Så uanset, hvad myndighederne anbefaler, vil folk tage flere forholdsregler, når smittetallene stiger og færre, når de falder.

Anne-Marie Krogsbøll

Ja - derfor undrer jeg mig over, hvad tanken bag disse reviderede råd er, Lars Hansen. Jeg synes nærmest, at det er krænkende. Hvis jeg var ældre svensker, ville jeg være vred.

Og faren er jo, at nogen - lidt for autoritetstro - vil opfatte det som om, der faktisk ikke er så megen risiko lige nu.

Og nu har svenskerne fundet ud af, at 10% af de milde tilfælde af covid ikke dukker op i seroprævalensstudier - hvilket betyder, at dødelig falder igen.
Problemet med den danske tilgang er, at den ikke tænker på alt det, der også er i samfundet og som påvirker folkesundheden generelt - amerikanerne, eksempelvis, har 650.000 kemo-patienter - halvdelen droppede deres behandling på grund af covid-19 - de er/var bange for at komme hen på hospitalet og blive smittet med covid-19. Det er nærmest grotesk - hvis 325.000 mennesker udebliver fra cemo - hvis de alle dør på grund af det - så er det 325.000 døde - 125.000 flere end hvad covid-19 har forårsaget - og det er kun cancerbehandlinger. Nu ved jeg ikke, hvordan det ser ud i Danmark - men det kyklopiske blik på covid-19 med en dødelighed på 0,05% (under 70år) og 0,25% over 70 år er simplethen langt ude af proportioner. Det er en komplet og nærmest fuldendt fejlstyring af folkesundheden. Vi skal holde op med at høre om de daglige smittetal - det er absurd - ren skræmmekampagne. Vi skal slet og ret høre - vask hænder, hold afstand, forsamling 50 mennesker og tag hensyn til ældre og udsatte - slut. Resten af samfundet - cafeer, restauranter, hoteller og natklubber og hele rejsebranchen - de skal bare arbejde. Det er helt åndssvagt at smadre brancher med en forehammer på baggrund af de tal som alle nationale og internationale studier viser. Herudover kunne man bruge alle de penge vi smider væk på tests - de kan bruges til at udbygge og opgradere hospitalerne - øge forskningen i behandling af covid-19 patienter - styringen af det her er bare for langt ude. Slet og ret.

@Hans Hansen

Folk bliver da ikke mindre bange for at tage på hospitalet, fordi man lader smittetallene vokse til det niveau, vi nu ser i mange europæiske lande. Men du har da ret i, at medierne især i starten skabte en overdreven angst. De skrev jo ikke om andet allerede flere måneder før, sygdommen overhovedet blev et problem andre steder end i Kina.