Merkel aflyser EU-topmøde i Berlin på grund af corona

EU-lande skulle diskutere forholdet til Kina på topmøde, men det vil være forkert at mødes, mener Merkel.
16. oktober 2020 kl. 14:31Opdateret 16. oktober 2020 kl. 14:58

EU's stats- og regeringschefer skulle være samlet i Berlin midt i november.

Men det vil være et forkert signal at sende med de aktuelt stigende smittetal, og derfor er mødet aflyst.

Det meddeler den tyske forbundskansler, Angela Merkel, efter et topmøde i Bruxelles, som i øvrigt sluttede med færre deltagere, da tre var gået i selvisolation efter at have været tæt på smittede personer.

Kansleren begrunder beslutningen med, at også EU's stats- og regeringschefer skal vise, at møder mellem mennesker bør undgås.

- Jeg finder, at dette er en nødvendig besked, siger Angela Merkel efter EU-topmødet i Bruxelles.

EU's stats- og regeringschefer skulle have diskuteret forholdet til Kina på topmødet i Berlin.

På det topmøde, der sluttede fredag i Bruxelles, har EU-landene talt om en mulig handelsaftale med Storbritannien, klimamål for 2030, Afrika og coronavirus.

Men disse emner burde ifølge den danske statsminister være drøftet på en videokonference. Mette Frederiksen (S) sagde torsdag, at nogle fysiske møder er nødvendige, men det netop afsluttede var ikke blandt dem.

Det fik hun opbakning til fra Finlands statsminister, Sanna Marin, mens andre gav udtryk for, at diskussioner om skilsmissen med Storbritannien er så alvorligt og vigtigt et emne, at det krævede et fysisk møde.

Blandt dem var EU-præsident Charles Michel.

Mange EU-lande oplever i disse uger en markant stigning i antallet af smittede. Det gælder også Tyskland, som i øjeblikket har formandskabet i EU, hvorfor man havde inviteret til topmøde i Berlin i november.

En række lande har også genindført restriktioner eller fundet på nye veje til at forsøge at begrænse spredningen af coronavirus.

I større byer i Frankrig og i dele af Belgien har man indført udgangsforbud i nattetimerne.

Efter planen skal EU's stats- og regeringschefer mødes i december til topmøde i Bruxelles. Der er foreløbig ingen meldinger om en mulig aflysning af dette, eller at det skulle holdes som en videokonference.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Måske er der en corona-løsning i sigte, nu da lægemiddeludviklere advarer om, at et nyt middel mod covid-19, kan have ekstra lange udsigter.

En række genetikere har i længere tid forudsiger at virussen formentlig vil uddø af sig selv. Men da begrundelsen var lidt uklar, og politikerne normalt kun lytter til lægevidenskaben, og pressen kun lytter til politikerne, har denne oplysning ikke slået igennem.

Men nu har genetiske forskere kunne påvise, at virussen vil uddø ved akkumulering af mutationer som følge af egne kopieringsfejl. Og at de vira, der har RNA, ikke DNA som et genom, muterer omkring 100.000 gange mere end vira med DNA.

Dette blev offentliggjort af lederen af et forskningsteam, den franske videnskabsmanden Miroslav Radman, der bl.a. har modtaget FEMS-Lwoff- prisen fra Federation of European Microbiological Societies, for sin forskning omkring DNA-reparationsmekanisme i Deinococcus radiodurans, og har præciseredt den molekylære mekanisme, der gør det muligt for Deinococcus radiodurans at reparere dets dødeligt beskadigede DNA.

Miroslav Radman henviser til, at teamets forskning allerede viser svage resultater i denne retning.
Og at den vigtigste information er konsekvensen af ​​disse infektioner. De fleste at disse infektioenr er asymptomatiske, og dødeligheden falder kraftigt over tid, så der er, iflg. Miroslav Radman, ingen grund til panik. Det ville være godt at vide, hvorfor dødeligheden er faldende, ikke kun faldende, fordi yngre mennesker også er smittet, især om sommeren. Det er en interessant observation, at dødeligheden falder kraftigt i forhold til februar og marts, og den peger direkte hen til resultaterne af teamets forskning.

Anne-Marie Krogsbøll og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Interessant... Nu glæder jeg mig til at se, at det faktisk også virker i praksis, uden at det skal prøves af på millioner af mennesker....

Jørgen Mathiasen

Jeg hæfter mig mest ved diskussionen blandt lederne om hvilke temaer, der kræver fysisk fremmøde og hvilke ikke. Information kunne for min skyld godt behandle magtkampene i Det radikale Venstre på en videokonference, og i stedet for sørge for fysisk fremmøde i behandlingen af Brexit.

Forbundet med dette sidste emne er det amerikanske præsidentvalg, som gennem et genvalg af Trump er en af Johnsons få muligheder, for at vinde noget som helst på Brexit. Valget af Biden vil være det modsatte for en presset britisk premierminister. Det amerikanske valg synes også at kunne bestemme retningen for europæiske forsvarsbudgettet og fremtidens europæiske forsvarsstruktur, og derfor kommer vi nok under alle omstændigheder til at se journalistik om disse emner.