Regeringen kræver mundbind i biografen og supermarkedet

Statsminister Mette Frederiksen (S) fortæller om flere restriktioner om mundbind på offentlige steder.
23. oktober 2020 kl. 18:43Opdateret 23. oktober 2020 kl. 20:02

Regeringen skærper fra på torsdag i næste uge kravene til brug af mundbind under coronakrisen.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fredag aften, der bliver afholdt i Spejlsalen i Statsministeriet på Christiansborg.

Fra torsdag skal danskerne bære mundbind eller visir, når de færdes på endnu flere offentlige steder end i dag.

- Krav om mundbind udvides, siger statsministeren.

- Det skal nu bæres i indendørs lokaler, hvor der er offentlig adgang. Det er for eksempel i supermarkeder, storcentre og biografer, på hospitaler, kulturinstitutioner og ungdomsuddannelser for bare at nævne nogle af eksemplerne.

- Kravet om mundbind de her steder gælder fra 29. oktober, så man kan nå at få købt et lager, siger hun.

Restriktionerne gælder foreløbig frem til 2. januar næste år.

Hidtil har man skullet bære mundbind eller visir, når man står op og bevæger sig rundt på en restaurant, bar eller café. Det samme gælder i for eksempel bagerforretninger og konditorier, og når man har hentet takeaway.

Ligeledes har det været obligatorisk for danskere at bruge mundbind eller visir, når de færdes i den kollektive trafik.

Børn under 12 år og andre, for eksempel personer med fysiske eller mentale svækkelser, har dog været undtaget fra reglerne.

Coronarestriktionerne om mundbind stod til at udløbe med udgangen af oktober, men de bliver nu altså forlænget med lidt over to måneder.

Årsagen til de skærpede restriktioner skal findes i smittetallene med coronavirus, som er steget markant i den seneste tid.

- Vi gør det, fordi smittetrykket nu har nået så højt et niveau, og vi ved, at det (mundbind, red.) er noget, der giver noget ekstra beskyttelse, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

Både torsdag og fredag blev der med henholdsvis 760 og 859 tilfælde sat daglig rekord for, hvor mange danskere, der er blevet bekræftet smittet med coronavirus.

Effekten ved at bruge mundbind i forhold til at forebygge smitte har været diskuteret. Men Søren Brostrøm forsikrer, at det har en effekt.

- Vi er ikke ude i noget symbolsk, så ville vi ikke anbefale det som sundhedsmyndigheder, siger han.

- Jeg er også nødt til at være ærlig og sige, at vi har ikke den perfekte evidens for mundbind, og det har vi også diskuteret før. Vi sagde jo faktisk noget andet i foråret, hvor vi ikke var overbeviste om det.

- Men vi er blevet overbevist af blandt andet udenlandske erfaringer og nyere dokumentation. Så der er i vores øjne tilstrækkelig dokumentation til, at vi kan se, at vi får en supplerende beskyttelse ved at bruge mundbind, siger Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsens direktør henviser til, at blandt andet det europæiske smitteagentur og verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler brug af mundbind.

- Så dér står vi på solid grund. Jeg ved godt, at nogle udfordrer og siger, at der mangler evidens.

- Men der er rigelig dokumentation for, at vi i den nuværende situation kan tage det ind, siger Søren Brostrøm.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg tror, det kommer til at virke fantastisk. Især forbuddet mod at sælge alkohol efter kl. 22. Her i Sverige lukker Systembolaget kl. 19 på hverdage og kl. 15 på lørdage. Søndag er der helt lukket. Og det har jo fuldstændig hindret COVID-19 i at sprede sig. Eller noget i den retning :-)

Gert Romme, Birte Pedersen, erik pedersen, Jesper Frimann Ljungberg, Finn Thøgersen, Torben Skov, Henriette Bøhne, Sune Troelstrup og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

De siger, at 1 million mennesker skal bære et mundbind korrekt for at det hjælper blot 1. Da ingen bærer det korrekt og genbruger, folder sammen i lommen, smider i naturen. Så er det vel evident for selv de mest hardcore Corona tilhængere, at det ikke virker. Men glædeligt, at puritanerne har en feltdag! Så kan de gå og glo ned i deres skærm og se bort fra al den elendighed, der er omkring dem. Væk er den hjemløse, og væk er tiggeren i toget. Jeg er sammen, men hver for sig. Tja social distancing har aldrig været mere populært. Se The Black Mirror på Netflix, 15.000.000 point, så ved du hvad der venter. Og hvis du tror, det går væk, så tro om igen!

Esben Lykke, Hans Hansen, Carl Chr Søndergård og Therese Hagen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"De siger, at 1 million mennesker skal bære et mundbind korrekt for at det hjælper blot 1."

Hvem siger det? Det tal vil jo være yderst følsomt overfor, hvor mange smittede der er i samfundet. Hvis der kun er 1, så skal der sikkert en million til, for at det hjælper bare 1. Det vil se helt anderledes ud, hvis der er 1000 smittede pr. million. Det samme gælder for håndvask og social afstand....

Det er sandsynligvis derfor, de stakkels forskere ikke kan få publiceret deres mundbindsstudie: Der var for få smittede i omløb - så kan man ikke se nogen effekt.

Steen K Petersen, Birte Pedersen, Martin Bæksgaard Jakobsen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
William Mannicke

Lars Løkke på twitter:
Søren Brostrøm er overbevist af udenlandske erfaringer om brug af mundbind, selvom han sagde det modsatte i foråret. Har SST indhentet resultaterne af det danske studie på RH? (Kender det ikke, og er den evidens bøjer jeg mig selvfølgelig for det - men skal vi ikke vide det?)
7.15 PM • 23. okt. 2020

Selvfølgelig er Lars Løkke en travl mand, og derfor er han tilgivet at han ikke har fanget at 3 (tre) yderst anerkendte medicinske tidsskifter IKKE vil bringe undersøgelsen af mundbind fra DK. Simpelthen fordi de ikke finder studiet ”seriøs” nok.

Mundbind er pisse irriterende, men nok det mindste onde i denne situation, dog måske skulle Lars Løkke bærer mundbind permanent :-)

Anne-Marie Krogsbøll, Birte Pedersen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

Mundbind har en effekt, men den største effekt er at den hele tiden minder os faren, og derved bliver vi bedre til at holde afstand. Effekten af dette kan ikke måles, men effekten er der. Hvis ikke regeringen havde pålagt os at anvende mundbind, ville de fleste få mistillid til regeringens håndtering af corona krisen, når mundbind er et krav i de allerfleste lande i verden.

Anne-Marie Krogsbøll, Anina Weber, Birte Pedersen, Kim Folke Knudsen og William Mannicke anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Som jeg har skrevet før i debatten vedr mundbind, har man ved universitetet i Mainz analyseret talmateriale vedr corona epidemiens udbredelse og resultatet viste, at der er evidens for, at mundbind har en effekt på smittespredningen.
Det er nemlig sådan, at Thüringens ministerpræsident på egen hånd indførte maskepligt i hovedstaden Jena 14 dage FØR, man gjorde i resten af Tyskland og tallene skulle tydeligt vise, at mundbind har effekt, uanset hvad den danske tv doktor så siger...

Anne-Marie Krogsbøll, Finn Jakobsen, Anina Weber, Birte Pedersen, Kim Folke Knudsen og William Mannicke anbefalede denne kommentar

Hold da op - det er helt ude i hampen. Det må og skal holde op nu. Stil spørgsmålet - hvem bliver syge og indlagt på intensiv? Svar - mennesker over 70 år som er meget svage og skrøbelige mennesker - jeg gentager - dødeligheden er 0,05% under 70 år og 0,25% over 70 år. Ingen børn eller unge dør af covid-19 - heldigvis. De syge kommer fra plejehjem og hjemmeborende i forbindelse med hjemmeplejen - det er der indsatsen skal være - der der skal testes - der der skal laves orlovsordninger og arbejdsmarkedsreformer - det er IKKE alle andre, der skal isoleres. Standard epidemiologisk tilgang er - isoler de syge - ikke de raske. Det vi er vidne til er Alice i Eventyrland - det er upside down - helt gak og utrolig destruktivt. 10 personers forsamlingsfrihed - er de blevet tossede - det er massiv indskrænkning af vores frihed. Hvem er det, der ikke har sørget for at passe på de ældre (plejehjem og hjemmeplejen)? Svar: regeringen. På nuværende tidspunkt er det KUN 1/4 der er underlagt systematisk testning - det er en skandale. Og fordi man sover i timen - så skal resten af samfundet underlægges disse tiltag. Hold da op - helt ude i hampen.

Henriette Bøhne

Hans Hansen,
Kåre Mølbak oplyser ellers netop i dag, af 95 % af de danske døde, døde AF og ikke MED corona - og at det ikke kun var ældre, som bliver ramt, men også især de 40 - 50 årige og at det derfor ikke er en sygdom, man skal spøge med.

Anne-Marie Krogsbøll, Anina Weber, William Mannicke, Steen K Petersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Hans Hansen@
Du er helt ude i hampen, du vrøvler og er meget usammenhængende - det er en meget alvorlig og dødelig sygdom - covid19 - din frihed til at sprede sygdommen - min bare -

Anne-Marie Krogsbøll, Kim Folke Knudsen og William Mannicke anbefalede denne kommentar
Allan Petersen

Henriette, det er ikke korrekt gengivet mht. de 40-50 årige. Qvortrup stillede for en gangskyld nogle relevante spørgsmål, og hvis du hører svarene igen, vil du bemærke, at tillægsspørgsmålet blev undviget. Der blev spurgt om dem der døde af corona ville være døde inden for kort tid alligevel. Dertil var svaret at det vidste de ikke, på trods af at de vidste at 95% var døde AF corona. Jeg synes det er bemærkelsesværdigt, at deres undersøgelse intet siger om patienternes sundhedstilstand - der er trods alt kun tale om 6-700 personer.
Svaret blev yderligere undviget ved at nævne, at 40-50 årige også var døde af corona.. Som om alternativet til at dø af corona kun er alderdom. Det giver plads til spekulation at der ikke blev givet et ordentligt svar på spørgsmålet.

Jeppe Lindholm

Hvis jeg ikke lige når eller kan købe nogen mundbind inden torsdag d. 29. oktober, hvordan skal jeg så få adgang til en butik for at købe nogen?

- Holde vejret måske?

Allan Petersen

Seneste opgørelse viser at 2,5% af de døde var under 60 år, og at over 80% af de døde havde flere alvorlige sygdomme. Det er besynderligt at der ikke kunne gives et estimat med hensyn til hvor mange der var døde af anden sygdom hvis ikke corona.

Kunne de der kritiserer myndighedernes håndtering af corona pandemien venligst fortælle mig og alle andre hvad der så er det rigtige at gøre?

Og nej jeg godtager ikke svar der påstår at corona ikke er farligt, det kan godt være at der er ikke er en meget høj dødelighed sammenlignet med andre virus sygdomme, men der er en del evidens der tyder på meget alvorlige og måske permanente følger af covid-19.

Der er heller ikke noget der tyder på at vi kan udvikle "flok" immunitet, der er heller ikke noget der tyder på at allerede smittede ikke kan blive det igen.

Der er ikke nogen der syntes at det er sjovt med restriktioner, men jeg savner et seriøst svar på hvad alternativet er!

Egon Stich, Anne-Marie Krogsbøll, Henriette Bøhne, Finn Jakobsen, Anina Weber og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Jeg er forundret over Henrik Qvortrups kommentarer til diverse pressemøder.

Henrik Qvortrup var på et af de forrige pressemøder synligt irriteret over, at der blev talt om langtidsvirkninger for COVID19 syge. Det var pylret og udtryk for, at sundhedsmyndighederne gør en banalitet træthed og lidt hovedpine til et spørgsmål om varige sygdomsfølger.

Henrik Qvortrup er fortsat ud af den samme tangent her til aften med at mistænkeliggøre, at antallet af døde som følge af COVID19 aktuelt 697 i Danmark og 1.140.000 registreret døde på Verdensplan. Var der ikke tale om personer, som var så skrøbelige at de ligeså godt kunne være døde af noget andet end COVID19.

Endelig kom Henrik Qvortrup frem med det synspunkt, at hvis kun det var ældre Plejehjemsbeboere som skred i svinget som følge af COVID19, så var tabet ikke stort, for de var om alle omstændigheder døde af andre årsager indenfor kort tid.

Jeg ved ikke om Ekstra Bladets journalister rapporterer fra en anden Planet end Jorden.

Er det Ekstra Bladets redaktionelle linje, som udtrykkes her ?.

Jeg synes der i Henrik Qvortrups udtalelser lurer et syn på vores ældre medborgere, som minder mig om Eutanasi drabet på titusinder af handicappede borgere i det nationalsocialistiske Tyskland. Fællesnævneren er der, den slags borgere er værdiløse. Væk med dem så vi andre kan få lov at leve vores liv uden restriktioner.

Derfor interesserer det mig, om Henrik Qvortrups udtalelser er hans private mening. Den har han lov til at have eller om der er tale om Ekstra Bladets officielle mening om COVID19 ?

Vil Ekstra Bladet være venlige at forklare sig. ?

Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Anina Weber og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Allan Petersen

Hvis flok immunitet er udelukket og allerede smittede kan blive det igen, hvorfor så afvente en vaccine? Vi må nok sande at vi kommer til at leve med corona, så hvorfor alle de krumspring for at undgå den hvis man er sund og rask?
De unge mister i det lange løb tålmodigheden med disse urimelige restriktioner.

Problemet er, at ingen får den rigtige information og meget få stiller de rigtige spørgmål - hvem dør? Se det her oplæg af en Stanford professor - han gennemgå alle tallene - dødeligheden er 0,05% under 70 år og 0,25% over - worldwide - sorry. Nul døde under 24 - børn har 1000 lavere risiko end 70årige og børn smitter i meget ringe grad voksne - https://www.youtube.com/watch?v=BkgTqkL-bqY&feature=share&fbclid=IwAR3lJ...
Det er utrolig træls, at ingen siger - antal smittede er komplet ligegyldigt tal - fuldstændigt. Det eneste der er interessant er, hvor mange der kommer på hospitalet - du kan smitte 1 million børn og who cares - børnene mærker det ikke og de smitter heller ikke - så tallet er helt hen i vejret. Tænk!

Flok immunitet er ikke en strategi - det er et biologisk fænomen - og vi bruger det hele tiden. Hele tiden - slet og ret. Vaccineprogrammer som hjælper til at holde mæslinger nede = flokimmunitet. Altså... please - biologisk fænomen - som alle indenfor medicin kender - fuldstændig standard - så hold op med at betvivl det.

@ Kim Folke - undskyld - sideeffekterne af Covid-19 reaktionen er sindssyge - i USA er der 650.000 kemo-patienter. 350.000 holdt op med at komme til kemo-terapi fordi de var bange for for covid-19. Hvis de 350.000 dør - så er det 100.000 flere end covid-19. Og det er kun cancerpatienter - Kontekst -tak! Pointen er, at de ældre og skrøbelige skal beskyttes - lige nu bliver kun 1/4 af plejehjem og i hjemmehjælpen systematisk testet - og det er den gruppe, der driver lockdown og de politiske tiltag. Igen - skandalen er sgu da politikernes inkompetence - hvorfor er de ældre ikke bedre beskyttet?

Anne-Marie Krogsbøll

"Hvem siger det?" det gør f.eks. Peter Qvortrup Geisling "

Ja, jeg ved, at bl. a. han har været ude og sige det. han er en af mine yndlingsaversersioner - vildleder befolkningen den ene gang efter den anden. Mente i månedsvis, i foråret, at epidemien ikke var noget at bekymre sig særligt om...SST's talerør - ikke værd at lytte til.

Anne-Marie Krogsbøll

"Kunne de der kritiserer myndighedernes håndtering af corona pandemien venligst fortælle mig og alle andre hvad der så er det rigtige at gøre?"

De skulle indføre endnu skrappere restriktioner - det er nødevendigt - og så skulle de begynde at bekæmpe epidemien, i stedet for at konspirere med diverse erhvervsinteresser - se dagens minkhistorie om, at man (SSI og hvem mere?) har ladet minksvinepelsene slippe for at oplyse, hvem der arbejder på farmene, så man havde mulighed for at smitteopspore ordentligt. Og så har man løjet overfor os om det!!!!

Begrænsningerne i salget af alkohol er nok mere et alkohol-politisk tiltag end noget, der har selv den ringeste betydning for spredningen af COVID-19. Men når man nu har indført det, så synes jeg, man bør gøre det permanent. Der har jo været talt om det før, og man pålægger butikkerne udgifter til at ændre deres indretning, så hvorfor ikke fastholde det, også når COVID-19 er overstået. I princippet et ok tiltag, blot med en forkert begrundelse.

Og hvad angår de øvrige tiltag, lavere grænse for forsamlinger og øget anvendelse af mundbind, så virker det altså som et hæderligt forsøg på at bremse smittespredningen uden at sætte samfundsøkonomien i stå. Man kan ikke mene, at tiden er til store julefrokoster med videre, som situationen ser ud i Europa?

Hvad angår mundbind er de irriterende at gå med. Men når de af os, der er afhængige af kollektiv trafik, har kunnet holde ud af sidde med dem på i op til flere timer om dagen, så overlever folk nok også at tage det på i de 10 minutter, det tager at handle ind i Netto.

Jeg er ikke den store fan af Mette Frederiksen, men de ting, hun sagde i går, giver altså overordnet set mening. Vi skal prøve at bremse det her, før det belaster vores sundhedsvæsen og økonomi, og det kræver, at vi skruer ned for de sociale kontakter i fritiden. Det er ikke raket-videnskab, og det er noget, folk egentlig burde gøre af sig selv, også uden at få det at vide af en statsminister eller en Kåre Mølbak / Anders Tegnell.

Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll og Jette Steensen anbefalede denne kommentar

Folk bliver mere ligeglade, når der bliver indført så drakoniske regler. Det er fuldstændig absurd - især mundbind i supermarkeder.

Kjeld Pedersen

Danmark er et fantastisk land. I januar var der 2-3 mennesker, der vidste lidt om Corona, nu er vi oppe på 20-30.000. Det er glædeligt når man ellers hører, at danske skolebørn ikke lever op til de krav, det internationale samfund stiller. At vores studerende heller ikke er for kloge for slet ikke at tale om forskningen. Oh jammerdal.
Men det har coronaen ændret på.
Nu vælter danske eksperter frem og jeg tænker, at deres beskæftigelsesmuligheder er enorme, hvis de mener, at deres klogskab ikke honoreres tiltrækkeligt i fødelandet
I Tyskland blev der registreret 14.000 nye tilfælde alene i går og skal vi tage Frankrig med: over 42.000 smittede på et døgn. Arbejdsmarkedet er enormt. Pak kufferten, afsted med de gode råd. Husk mundbind.