Telegram

Mette Frederiksen på pressemøde: Alle mink i Danmark skal aflives

Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet sættes ind for at aflive alle mink, siger statsministeren
Mette Frederiksen på pressemøde: Alle mink i Danmark skal aflives

RITZAU SCANPIX

Telegram
4. november 2020 kl. 16:09

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger onsdag på et pressemøde, at alle danske mink skal aflives, fordi coronavirus er muteret blandt mink og har spredt sig til mennesker.

Der er i øjeblikket registeret 12 personer med muteret virus. Den muterede virus har vist sig at reagere svagt over for antistoffer, og dermed kan en fremtidig vaccine være i fare.

Mette Frederiksen siger, at smitte i mink er en trussel mod folkesundheden.

Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet sættes ind for at aflive alle mink. Aflivningen gælder hele minkbestanden – også avlsdyr.

Danmark er verdens største producent af minkskind. Der er 15-17 millioner mink i Danmark. Og der avles mink på 1138 farme i landet.

Mette Frederiksen siger henvendt til minkavlere:

»I mister livsværk, som i nogle tilfælde er gået i arv igennem flere generationer. Det er en sorgens dag for jer og for alle, der arbejder i minkerhvervet. Det er regeringen bevidst om.«

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) siger på pressemødet, at regeringen vil sikre lønkompensation til ansatte i minkavlen.

Der vil være fuld dækning for faste omkostninger og fuld dækning til de selvstændige, som ejer minkfarmene.

Desuden vil der være kompensation til følgeerhvervene som fødevarecentraler og pelserier.

Regeringen vil arbejde på muligheden for at omdanne minkfarme til andre typer af farme med eksempelvis andre dyr end mink og opkvalificere medarbejdere.

»Corona har ramt minkbranchen hårdt og uretfærdigt. Det er vigtigt at sige, at regeringen vil sikre den nødvendige hjælp,« siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Mutationen af coronavirus er fundet på fem forskellige minkfarme. Danmark har orienteret internationalt om fundet, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

»Danmark har i dag i henhold til det internationale sundhedskodeks orienteret Det Europæiske Smitteagentur og WHO om fundet af muteret coronavirus,« siger Magnus Heunicke.

Ifølge de seneste tal fra Fødevarestyrelsen er der konstateret coronasmitte på 207 minkfarme. 67 minkfarme har fået aflivet deres besætning, og 23 minkfarme er under mistanke.

Myndighederne har ellers forsøgt at inddæmme smitten blandt minkene.

Blandt andet ved at tage en beslutning om at aflive alle mink i smittede besætninger. Det skulle også gælde raske besætninger, som er inden for en radius af 7,8 kilometer fra en smittet farm.

Men det er ikke i tilstrækkelig grad lykkedes at stoppe smitten.

 

Opdateret 4. november 2020 kl. 17:22

Det er naturligvis trist for minkavlerne. Men der er jo ikke noget reelt valg.

Sören Tolsgaard, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Anne-Marie Krogsbøll, Anders Reinholdt, Gert Romme, Søren Nielsen og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Danmark er et potentiel hotspot. Med så mange produktions dyr og på så lidt plads og så begrænset uopdyrket natur. Det behøves man ikke være ekspert for at konkludere.

Sören Tolsgaard, Kim Folke Knudsen, Anne-Marie Krogsbøll, Gert Romme og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Jeg håber, at minkavl helt forbydes. Dette er ikke blot et spørgsmål om befolkningens sundhed, men det er også direkte og løbende dyreplageri over tid. Og endelig har det til fulde vist sig, at minkavlerne ikke har den nødvendige interesse i at hindre mink i at slippe ud i naturen.

Lande som Poland, Niederlandene, England, Østrig, Norge, Belgien, Luxembourg, Serbien, Slovakiet, Tjekkiet, Kroatien, Makedonien, Schweiz, Tyskland, Slovenien og Bosnien og Herzegovina, har allerede forbudt minkavl. Så hvorfor tøver den danske regering egentlig.

Hans Larsen, Therese Hagen, Mads Troest, Kim Folke Knudsen, Anne-Marie Krogsbøll, Ebbe Overbye og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Vi må håbe morderne af minkene husker at tage affaldscontainere nok med, så de døde mink ikke bliver til foder til måger, ræve, ulve og rotter.

Steen K Petersen

Så hvorfor tøver den danske regering egentlig @Gert Romme
Penge over dyrevelfærd, penge før mennesket, det er desværre den holdning de fleste her i landet har.

Nej jeg synes ikke det er synd for disse dyreplager, de er jo udemærket klar over de kummelige og udyrelige forhold de tilbyder minkene De må lukke deres gesjæft, det er på tide og de skal selvfølgelig tilbydes at omskoles til andet erhverv, så vi ikke mister deres arbejdskraft.

Det må være helt oplagt nu, vi får en debat om fremtiden for opdræt at mink her i landet og min holdning er helt klar, minkavl skal forbydes.

Støt dette borgerforslag:
FORBYD DE DANSKE MINKFARME
https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-05635

Therese Hagen, Kim Folke Knudsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Er det så ikke lidt forunderligt, at Jobcenteret er fritaget for Corona krav? De gælder ikke på deres områder! Men for 5 milliarder kr. mink, det kan vi da godt udrydde!

Anne-Marie Krogsbøll

Fo en måend eller to var det ikke "proportionalt" at aflive alle dyr på smittede farme. Man kunne klare sig med en "jenering" og værnemidler og smitteopsproing....Sagde man.

En effektiv indsats (aflivning som i Holland) i tide ville nok have kostet 5 milliarder (nu bliver det meget dyrere). Er det en "uproportional" udgift ift. risikoen for en NY, dansk, covid-20-pandemi - Danmark som skyld i ny pandemi i hele verden?

Hvis "proportionalitets-målebånd" er det, der styrer denne indsats? Regeringens? Brostrøms? Erhvervs-lbbyisternes?

Hans Larsen, Sören Tolsgaard og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"jenering" = "jernring"

På pressemødet i dag fik vi et eksempel på, hvor galt det kan gå, når politikere ikke tør handle uden om sagkundskaben, i det MF henviste til, at man i minksagen havde henholdt sig til sundhedsmyndighedernes manglende anbefalinger om aflivning.

DET KRÆVER IKKE EKSPERTVIDEN ALLEREDE I JUNI AT KUNNE GENNEMSKUE, AT DET VILLE GÅ GALT! DET KRÆVER BARE SUND FORNUFT AT KONSTATERE, AT 17-18 MILLIONER MINK I SMÅ ÅBNE BURE RENT CORONAMÆSSIGT ER EN ATOMBOMBE!!! i DEN SITUATION ER SAGKUNDSKABEN - VORE SUNDHEDSMYNDIGHEDER - BARE ET FIGENBLAD FOR IKKE AT DRAGE DE NØDVENDIGE GRIMME KONSEKVENSER - OG DET BØDER VI FOR NU: VORE SUNDHEDSMYNDIGHEDER - EKSPERTERNE - HANDLEDE IKKE, DA DE SKULLE, OG VOR REGERINGEN VAR FOR FEJ TIL AT MODSIGE DEM! OG BEGRUNDELSEN HAR SIKKERT UNDERVEJS VÆRET ØKONOMISK: EN INDSATS I TIDE ER BLEVET VURDERET "UPROPORTIONAL"!!

Så nej - eksperterne skal ikke have magten, og vore politikere skal IKKE lytte ensidigt til dem, og stole for meget på dem. Nogen gange kan for meget ekspertviden og for enøjet krav om evidens skygge for, at man kan se, hvad der er lige foran ens øjne - f.eks. mink og truende covid-20-pandemi.

Jesper Frimann Ljungberg

Tja. Man må formode at får, hunde og katte står for tur snart.

// Jesper

Kim Folke Knudsen

@Anne Marie Krogsbøll

Det er så dagen hvor jeg vil udnævne dig til Æres kommentator her på Information i denne sag. For du forudså denne hændelse for måneder siden.

Ligeledes udnævner jeg årets Æres politiker Carl Valentin SF, som tog denne sag op i god tid og kæmpede en brav kamp for at få lukket minkproduktionen ned, inden vi fik en virus mutation.

Til gengæld skal Venstres og DF Folketingsgrupper dyppes i TJÆRE OG FJER, for de to partier har gjort alt hvad der stod i deres magt for at forhindre mink aflivninger. Ja jeg ved godt at det er helvedes dyrt det her. Men katastrofen i horisonten Danmark nyt udbrud af COVID20 har spredt sig til befolkningen og til andre lande. Hvor er i dog snæversynet og tankeløse Venstres Folkeingsgruppe og Dansk Folkeparti ligeså ?.

Jeg har overværet Folketingsdebatten i forrige uge, hvor i ålede Carl Valentin SF for at kaste Minkfarmerne ud i en dyb krise. SKAM JER Borgerlige og nationalistiske politikere.,

Nu ved jeg hvor jeg ikke skal sætte mit kryds næste gang.

Hans Larsen, Sören Tolsgaard, Steen K Petersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Tak tak, Kim Folke Knudsen :-)

Her er et andet forslag til en guttermand: https://nordjyske.dk/nyheder/nordjylland/masseaflivning-af-mink-det-skul...

Utroligt, at man ikke har villet høre på ham. Jeg synes, det kræver en afdækning af, hvad der egentligt er foregået. Myndighederne ER jo tydeligvis blevet gjort opmærksomme på alle problemerne - alligevel handlede man ikke, før det var for sent.

Og hvad mener SSI med, at de har gået og holdt øje - men først skrider til handling, når det ER gået galt, og disse nye mutationer ER slupper ud i verden? Kynisk skandale!

Mht. kryds: Jeg kan jo nok ikke lokke dig til at stemme EL - men måske Carl Valentin?

Sören Tolsgaard, Steen K Petersen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Forleden måtte regeringen tage vegetardage af bordet. Der var vel ikke tilslutning nok i baglandet og hos landbruget. Nu har vi til gengæld en god dag for veganere, natur- og miljøorganisationer!

Men regeringen har været fodslæbende, og spørgsmålet er nu, hvor vidt omkring mink-mutationen har spredt sig.

https://gylle.dk/400-000-dyr-aflives-corona-spreder-sig-som-en-steppebra...
https://agriwatch.dk/Nyheder/politik/article12457427.ece

Der tales en del om, hvor mange personer mink-industrien beskæftiger: Ca. 6.000 inkl. tilstødende erhverv. Hvorvidt der er tale om udenlandsk arbejdskraft, savner jeg dog indsigt i. Der er antagelig mange østeuropæere, og fordækte arbejdsforhold synes at forekomme.

Idet DK nu lukker for minkavlen, er Polen det sidste europæiske land med en større produktion. Det er at forvente, at danske udbydere af skidtfisk og slagteriaffald nu vender interessen mod det polske marked, hvor en stigende produktion derfor kan forventes.

Sammen med stærkt stigende corona-smitte og gærende social uro, tegner det til yderligere at kunne forværre situationen i Polen, der risikerer at blive arnested for muteret corona, medmindre også de gør op med mink-industrien.

Anne-Marie Krogsbøll, Jens Christensen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Endnu et godt bevis på den branche skal lukkes helt, de sætter hensynet til indtjening højere end befolkningens liv, helbred, førlighed og ikke mindst dyrenes dyrevelfærd.

https://gylle.dk/minkindustriens-oestarbejdere-blev-floejet-ind-uden-cor...

Anne-Marie Krogsbøll og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Polen synes dybt splittet ifm. minkavl o.a. dyreværnsspørgsmål:

https://www.nytimes.com/2020/10/07/world/europe/poland-mink-kaczynski.html
https://modernfarmer.com/2020/10/mink-farming-leads-to-political-chaos-i...

Polske iagttagere har spået, at DK bliver minkavlens sidste bastion i Europa, men nu har regeringen nærmest uden indsigelser gennemtrumfet et forbud, mens debatten fortsat raser i Polen.

"Whereas the fur trade faces powerful instances, basically, Swabe predicts that Denmark would be the final holdout. The nation is the world’s largest producer of mink skins, nearly 19 million per 12 months, based on the Danish Agriculture and Meals Council. It’s dwelling to Kopenhagen Fur, the most important fur public sale home on the planet."

Hvem der end har ført taktstokken, er beslutningen trumfet igennem på trods af store erhvervsinteresser.

https://www.polishnews.co.uk/coronavirus-may-drive-the-final-nail-into-t...

Steen K Petersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar