Nato-chef advarer USA mod hurtig tilbagetrækning i Afghanistan

Ifølge Jens Stoltenberg kan det få store konsekvenser, hvis amerikanske soldater forlader Afghanistan hurtigt.
17. november 2020 kl. 12:35Opdateret 17. november 2020 kl. 13:19

Prisen for at forlade Afghanistan for hurtigt kan blive særdeles høj.

Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, tirsdag i en erklæring.

Udtalelsen kommer, efter at en række amerikanske medier har skrevet, at tusindvis af tropper snart kan være på vej hjem.

- Vi står nu over for en svær beslutning. Prisen for at forlade landet for hurtigt og for ukoordineret kan blive meget høj, siger Jens Stoltenberg ifølge den norske avis VG.

- Vi har været i Afghanistan i næsten 20 år, og ingen Nato-allierede ønsker at være der længere end nødvendigt, tilføjer han.

Jens Stoltenberg minder samtidig om, at tusindvis af europæiske soldater har stået skulder ved skulder med deres amerikanske soldater i Afghanistan.

- Nato gik ind i Afghanistan efter et angreb på USA og for at sikre, at landet aldrig mere kan blive et trygt tilholdssted for internationale terrorister, siger generalsekretæren.

Han advarer i samme forbindelse om, at militante islamistiske grupper vil udnytte situationen.

- IS (Islamisk Stat, red.) kan bruge Afghanistan til at opbygge det terrorkalifat, som gruppen mistede i Syrien og Irak, siger han.

Medier som nyhedsbureauet Reuters og CNN skriver, at præsident Donald Trump ventes at beordre en tilbagetrækning af soldater fra både Afghanistan og Irak, inden han forlader Det Hvide Hus den 20. januar.

Meldingen kan ifølge medierne komme allerede i denne uge.

Begge medier henviser til kilder, der oplyser, at 2500 ud af 4500 tropper skal hentes hjem fra Afghanistan.

USA's nye forsvarsminister, Christopher Miller, har også antydet, at flere amerikanske soldater vil blive hentet hjem snart.

Fredag skrev han i et notat til ansatte i det amerikanske forsvarsministerium, at "det var på tide at vende hjem" fra krigen mod al-Qaeda.

- Alle krige har en afslutning, tilføjede han.

Det er ikke kun Nato, der er bekymret for en hastig tilbagetrækning i Afghanistan.

Også topfolk i præsidentens eget parti advarer mod beslutningen.

Ifølge Mitch McConnell, der er republikansk formand for det amerikanske Senat, vil en tilbagetrækning give ekstremister en stor propagandasejr, hvis amerikanerne vender ryggen til sine samarbejdspartnere i regionen.

- En hurtig tilbagetrækning fra Afghanistan vil skade vores allierede og vil glæde de mennesker, der vil gøre skade på os, siger Mitch McConnell ifølge mediet Politico.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Engagementet/besættelsen i Afghanistan har nu varet mere end 19 år - og nu advarer NATO mod at man trækker sig ud for hurtigt. Argumentet er at vi først kan ophøre med at være krigsherre i Afghanistan når der er sikkerhed for at alle terrorgrupper er væk og at kvinderne behandles ordentligt, hvilket har været forsøgt gennemført i hele krigens levetid. Så hvad er det, Stoltenberg og NATO ønsker sig; 19 forgæves år mere? Ingen taler i øvrigt om at der er blevet løjet på det groveste om forløbet af krigen, af alle amerikanske præsidenter og af politiske ledere og embedsværk i de angribende (NATO-)lande.
https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2019/12/what-the-afghanistan-p...

Amerikanske generaler protesterer også mod en tilbagetrækning; deres argumenter ligner NATO's - med stærk vægt på at Al Qaeda ville se det som en sejr, og dén slags propaganda skal man ikke spille terrorister i hænde.

Så det ser sørme fornuftigt ud. I mere end 19 år har man - under påberåbelse af en frihedskrig (krigen kaldtes fra begyndelsen Enduring Freedom) - kæmpet derovre; ofret menneskeliv, enorme ressourcer og foretaget en række krigsforbrydelser ... uden at de erklærede mål med krigen er nået - og uden at den operationelle ledelse tilsyneladende har fundet krigen meningsgivende og formålsbeskrevet (hvilket the Afghanistan papers tydeligt udmaler). Det er da krigspolitik par excellence.