1000 flere ansatte skal forbedre forhold i ældreplejen

Efter afsløringer af meget kritisable forhold i ældreplejen afsættes der 425 millioner på området i finanslov.
5. december 2020 kl. 12:05Opdateret 5. december 2020 kl. 13:44

Regeringen er blevet enig med De Radikale, SF og Enhedslisten om at sætte 425 millioner kroner af til at forbedre forholdene i ældreplejen næste år.

Det skal sikre 1000 flere ansatte, fremgår det af aftale, som præsenteres lørdag.

- Det har været en kæmpe hjertesag for Enhedslisten, og den aftale leverer også samtidig det første reelle løft i vores ældrepleje i hvert fald i et årti, siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL) på et pressemøde i Finansministeriet.

I 2022 og 2023 stiger det årlige beløb til 450 millioner kroner, hvorefter beløbet i 2024 sættes op til 500 millioner kroner årligt.

Ud over flere hænder i ældreplejen skal pengene også gå til at højne fagligheden hos de ansatte.

Kommunerne skal søge om penge til at ansætte mere personale og samtidig få ufaglærte til at tage en social- og sundhedsfaglig uddannelse.

Forholdene i ældreplejen har været til debat i år, ikke mindst efter at TV2 sendte dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden", der viste markante svigt i ældreplejen.

Siden har der fra politisk side været ekstra meget fokus på at få forbedret forholdene for de ældre.

Pernille Skipper mener, at området er blevet forsømt i mange år.

- I år bygger vi reelt ovenpå. Der er finansieret til at beholde det nuværende niveau, og vi finder 1000 ekstra ansatte. Samtidig med at vi sørger for at få uddannelsesniveauet hævet i ældreplejen, siger hun.

1000 ekstra ansatte i ældreplejen betyder groft sagt lidt over ti flere ansatte i hver af Danmarks 98 kommuner.

Direkte adspurgt erkender finansminister Nicolai Wammen (S) da også, at der er et stykke vej at gå endnu.

- Vi bilder os ikke ind, at vi med denne finanslov løser alle problemer i ældreplejen.

- Men det er et stort skridt i den rigtige retning, at vi nu afsætter penge til, at der bliver mulighed for at ansætte flere hænder, siger han.

Både Nicolai Wammen og Pernille Skipper henviser til, at det ikke nødvendigvis kun handler om flere varme hænder, men også en kulturændring i ældreplejen.

Pernille Skipper peger på nogle af de scener, der blev vist i TV2-dokumentaren, hvor ansatte viste basal mangel på menneskelig omsorg.

- Det er jo et kulturproblem, der kan opstå, hvis man i for lang tid har for travlt til rent faktisk at se mennesker i øjnene.

- Men det er også et spørgsmål om på andre måder at øge fagligheden i ældreplejen, siger hun.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jesper Jørgensen

Så kan vi rigtig nok få ansat mellemledere, koordinatorer, kommunikations og udviklingsmedarbejdere på plejehjemmene. Tju hej hvor det går!

For at kunne blive optaget på SOSU hovedforløbet kræver det en lønnet praktikplads hos en kommune. Så det er nu op til kommunerne, at få ansat og uddannet disse ekstra 1.000 personer.

Jeppe Bundgaard

Med en grundløn på knap 260.000 kr x 1000 nye ansatte giver dette kun 260 mio. Skal resten bruges til at ansætte flere djøffere til måle og veje vores indsats?

Dette god initiativ er uden tvivl på tide. Men spørgsmålet er, hvor meget de ældre egentlig vil mærke til det.

For der er i Danmark 98 kommuner, og i snit bliver det 10 ansatte mere pr. kommune.

Videre er der 1,100.000 ældre over 65 år og her kan man nok fastslå, ar der vil gå 1.100 ældre pr nyansat.

Og endelig bor 41.000 ældre på alderdomshjem, og 1.000 nyansatte giver altså 410 plejekrævende ældre pr. nyansat.

Derfor - selv om det er et godt initiativ, at anvende 450 mio. af landets årlige 2.300 mia. BNP, på dette formål, er der vist ikke grund til nogen stor fest.

Men måske burde man se på, om ikke tiden er løbet fra denne pasningsform. Måske burde man lade de ældre, der kan, indgå i driften md madlavning, lettere rengøring og alle de andre ikke-personkrævende opgaver. Så ville pengene række længere, og man ældre vil opleve en bedre tilfredsstillelse ved livet.

Flemming Berger, Dennis Tomsen og Jesper Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

@Emil.
Hvis du vidste, hvad ældrepleje gik ud på, og hvor mange forskellige behov vi skal dække i hjemmeplejen og på ældrecentrene, så ville du grine af dit forslag. Det er simpelthen ikke realistisk.

Om 10 år er det selvskyllende toiletter, selvlukkende gardiner, det bliver sengen som løfter borgeren op, det bliver telemedicin hvor prøver sendes digitalt til sygehusene, paramedicineren vil optage på kamera hos borgeren mens lægen kigger med, robotstøvsuger o.s.v
Det vil i høj grad aflaste sundhedspersonalet.
Jeg håber i den grad, at jeg vil få hjælp for fuld computer, så andre ikke skal have et så nedværdigende opgave, og som samfundet alligevel betragter som lavstatus og behandler medarbejdere derefter.

Jeppe Bundgaard

@Emil.
Endnu engang, så er din viden om området mangelfuld.

Selv skyllende toiletter: eksisterer allerede, de skyller og renser endda bagtil, men det forhindrer ikke urinvejsinfektion og andet godt, så en menneskelig hånd er stadig nødvendig.

Selv lukkende gardiner eksisterer også, men jeg ved ikke hvad det skulle hjælpe? Det er ikke nedslidende eller, som du kalder det nedværdigende( der er sikkert mange, der har jobbet, der ikke ser det som nedværdigende, mig selv inklusiv)

Plejesenge med mange behjælpelige indstillinger findes også og bliver brugt daglig. Men hvis borgeren har et dårligt funktionsniveau, skal der stadig menneskelig hjælp til.

Telemedicin er stadig på et meget tidligt stadie og måske kan det hjælpe om ti år, men eftersom mange ældre ikke er gode til IT, så skal vi stadig hjælpe.

Robot støvsugere findes allerede, og bruges flittigt i nogle kommuner, mens andre haler efter. De kan dog i kun afhjælpe en opgave, nemlig støvsugning. Ikke erstatte en hjælper.

Så længe, der ikke findes en kunstig intelligens med dertilhørende krop med samme funktioner som os mennesker, der kan træffe hurtige og velkvalificeret beslutninger uden at skade borgeren, så vil plejepersonalet være uundværligt.
Dertil kommer etikken i at erstatte den menneskelige kontakt, som mange gange er den eneste kontakt en borger har med andre.

Personlig ville jeg foretrække en robot til min daglige hjælp, hvis jeg skulle miste evnen til at tage vare på mig selv. Har ikke lyst til at blive skubbet rundt af en lang række af SOSU'er når der lige er tid til det. Med robot hjælp bestemmer jeg selv, hvornår jeg gerne vil tisse og hvor ofte jeg gerne vil bades, hvornår jeg vil stå op, hvornår jeg vil i seng og hvornår jeg vil spise osv.. Ingen fremmede mennesker, som tage magten i min hverdag. Selv om man er gammel og ikke kan være tage sig selv helt som før, har man forsat en værdighed at varetage. En værdighed, som jeg ikke vil miste pga. alder.

Så hellere en robot. Og de skal nok komme før eller siden.

Jeppe Bundgaard

@Jeppe Lindholm
Den robot, der kan varetage alle dine behov er ren science fiction, og vil ikke eksistere før om mange mange år ude i fremtiden. Ved ikke hvor gammel du er, men jeg tror ikke, du når at opleve dette inden din udløbsdato.
Med hensyn til værdigheden, er vi mange, der går på arbejde hver dag og gør en stor indsats for at bevare den for dem vi hjælper. Til trods for diverse politikeres besparelser.
Jeg er enig i, at sagen om Else har skadet faget og tilliden, med den umenneskelige opførsel, men det er heldigvis ikke det generelle billede herude.
Et tiltag man kunne gøre, er at droppe taxameter ordningen på landets sosu skoler, så de ikke bliver betalt for, hvor mange de uddanner, men bliver betalt for, hvor godt de uddanner.

Tina Peirano, Eva Pedersen, Flemming Berger og Henning Kjær anbefalede denne kommentar

Har du ikke hørt om eu projektet silver? Det er tre forskellige prototyper som skal understøtte afhjælpe borgerens balace i hjemmet.
Jeg tror ikke det ligger langt inde i fremtiden, det testes allerede i Danmark.

Der findes eksempler på ældre brugere som sætter et skilt på deres hovedør hvor der står skrup af, det er en besked til aftenvagterne-:)

Jeppe Bundgaard

Der er intet i Project Silver, der minder om noget, der kan erstatte mennesker. Det ene af de tre er en glorificeret rollator. Den anden er en motoriseret arm til støtte. Den tredje, iron arm er det mest lovende, men Ikke noget der giver borgeren autonomi. Der går som sagt mange mange år, før vi er der, hvor du har en robot i hjemmet, der kan alt det, du måtte have behov for. Du kan nok ligeså godt vende dig til, at du en dag skal tørres i røven af en, der forhåbentlig ikke ser det som nedværdigende.

Det taget 5 sekunder at reducere med 1000. Det kan tage 10 år at øge med 1000

Tina Peirano, Jeppe Bundgaard og Flemming Berger anbefalede denne kommentar