Brødre dømt skyldige i drab i bornholmsk skov

To brødre er skyldige i at have dræbt deres kammerat, som de ville give en "lærestreg". Straf kommer senere.
1. december 2020 kl. 09:07Opdateret 1. december 2020 kl. 11:42

Et nævningeting i Retten på Bornholm har tirsdag morgen kendt to brødre skyldige i drab ved at have tæsket deres 28-årige kammerat ihjel i Nordskoven på Bornholm i juni.

Brødrene på 23 og 26 år har begge erkendt, at de tog med deres kammerat ud i skoven, fordi de ville give ham "en lærestreg".

Men det var ikke meningen, at han skulle dø, har de sagt. Derfor har forsvarerne argumenteret for, at de skulle dømmes for vold med døden til følge, der straffes mildere end drab.

Anklagerne har derimod krævet dem dømt for drab, der som udgangspunkt straffes med 12 års fængsel og kan give en endnu højere straf, hvis der er tale om mishandling. Og retten valgte altså at lytte til anklagemyndigheden.

Senere tirsdag vil retten afgøre, hvilken straf brødrene skal have.

Phillip Johansen fik 39 læsioner, og vicestatsobducent Christina Jacobsen har fortalt, at hun ikke har set så slemme skader før. Skaderne har ”karakter af mishandling”, og de har bragt den 28-årige i en ”svær smertepåvirket tilstand.”

De to brødre har i retten forklaret, at deres mor fortalte, at Phillip Johansen havde forgrebet sig på hende. Derfor tog de 22. juni sent om aftenen med kammeraten ud i Nordskoven på en shelterplads, hvor de drak alkohol.

På et tidspunkt kørte de på tanken efter mere, og da de vendte tilbage overfaldt de Phillip Johansen. Han blev væltet ned på jorden, og ifølge anklageskriftet fik han sat et knæ mod sin hals.

Han blev også tævet med en granrafte, stukket, slået med en flaske, slået med brandvarme ildragere og trampet i hovedet og skridtet med træsko.

Efterfølgende forlod de ham i skoven, og da Phillip Johansen blev fundet livløs dagen efter, blev han efter genoplivningsforsøg erklæret død.

De seks nævninge og tre juridiske dommere var enige i at dømme for drab, og de lægger blandt andet vægt på, at brødrene efterlod Phillip Johansen i en hjælpeløs tilstand, og de måtte finde de overvejende sandsynligt, at han ville dø.

- De måtte antage, at han først ville blive fundet om dagen, siger dommer Henrik Engell Rhod.

De har også lagt vægt på, at de to brødre i mindst 15–20 minutter har udsat ofret for særdeles kraftfuld, mangeartet og brutal vold.

Samtidig har de lagt vægt på, at de to brødre holdt flere pauser undervejs i overfaldet, når Phillip Johansen forekom bevidstløs. Når han kom til sig selv, ved at de sparkede til ham, genoptog de volden.

Efter drabet blev der på sociale medier spekuleret i, om der var tale om et racistisk motiv, fordi Phillip Johansen er dansk-tanzaniansk. Men anklageren har afvist, at det kan bevises og i stedet peget på det personlige motiv.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

12 års fængsel for den slags afstumpet adfærd er alt for lidt. De bør opholde sig bag lås og tremmer resten af deres dage som en "lærestreg".

Dommerne dømmer med tilstræbt næsten matematisk udmåling. Men man skal huske på, at udgangspunktet for dommene udelukkende er de relevante danske love, og de er faktisk udarbejdet af mennesker.

Også jeg undrer mig. Jeg ønsker dog ikke et samfund, hvor gadens parlament styrer domstolenes afgørelse efter politisk opfattelse, eller hvad nogen kan få ophidset borgerne til.

Skaden er sket, og man bør nok gå tilbage for at se, hvem der egentlig kan være ansvarlig for disse bødlers perverse virkelighedsopfattelse. For noget må være gået galt et eller andet sted.

Bent Nørgaard, Kim Houmøller, Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Erik Karlsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Bare de dog fik noget behandling undervejs..
Men det er nok for meget at håbe på..

Straf er gammeldags og uddateret, og brødrene kommer ud i samfundet igen.
Er de så blevet mere bløde til den tid?
De skulle først lukkes ud, når de med sikkerhed ikke var til fare for deres omgivelser længere.

De kommer ud efter 2/3 tid af dommen. Men da de anker dommen, så går det cirkus videre. Men de får ikke en forvaringsdom. Så det bliver max 16 år minus en 1/3. Så de er ude i rotation om nogle år.

Skrækeksemplet må være ham her.

https://www.bt.dk/krimi/stadion-morder-slog-mand-ned-ny-dom-til-popenda

Det er rigtigt at de kan komme ud efter 2/3 af dommens længde men det er jo betinget af deres opførsel. At anke bliver svært, måske de kan ryste de to år for skærpende omstændigheder af sig men dommen på drab og de 12 år bliver stadfæstet. Personligt tror jeg at de potentielt læner sig op ad en længere straf end de 14 år da start/stop-vold er indbegrebet af mishandling. Selv om der kun var tiltænkt én røvfuld fra starten bliver de øvrige overfald i serien til planlagte angreb og efter hvert angreb sandsynliggør man varige mén eller død. Derfor kan de heller ikke argumentere succesfuldt imod at de burde have vidst at det ville medføre død at efterlade offeret i skoven. Hensigten om drab bliver vel etableret uden tvivl da de starter volden igen efter første pause og der allerede dér ingen tegn var på at offeret kunne flygte eller selv tilkalde hjælp.