Telegram

Fjerde arabiske land vil normalisere forholdet til Israel

USA anerkender Marokkos krav på Vestsahara samtidig med, at Marokko opretter diplomatiske bånd til Israel.
Marokkansk politi patruljerer i gaderne i El Aaiun, der er hovedby i Vestsahara, hvor saharawi-befolkningen tilbage i 1990'erne blev lovet en afstemning om selvstændighed. Den kom aldrig. Nu har Trump anerkendt Marokkos suverænitet over det omstridte område i Vestafrika. (Arkivfoto)

Marokkansk politi patruljerer i gaderne i El Aaiun, der er hovedby i Vestsahara, hvor saharawi-befolkningen tilbage i 1990'erne blev lovet en afstemning om selvstændighed. Den kom aldrig. Nu har Trump anerkendt Marokkos suverænitet over det omstridte område i Vestafrika. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
10. december 2020 kl. 18:04

Marokko er det seneste arabiske land, der har anerkendt Israel. Det skriver USA's præsident, Donald Trump, på Twitter.

De to lande er enige om at genoptage fulde diplomatiske relationer, skriver Trump, der kalder det "et massivt gennembrud for freden i Mellemøsten".

Ifølge aftalen vil Marokko - ud over at etablere diplomatiske relationer - åbne direkte flyruter mellem de to lande.

Jared Kushner, der ud over at være Trumps svigersøn også er hans Mellemøst-udsending, siger til nyhedsbureauet Reuters, at de to lande "omgående" vil åbne forbindelseskontorer i Rabat og Tel Aviv. På sigt skal det blive til egentlige ambassader, siger Kushner.

Begge lande bekræfter, at officielle kontakter og diplomatiske relationer vil blive etableret.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, kalder aftalen "endnu et stort lys for fred".

Samtidig har Trump accepteret at anerkende Marokkos suverænitet i Vestsahara. Det hyldes som "historisk" fra marokkansk side, skriver nyhedsbureauet AFP.

Trump og den marokkanske konge, Mohammed VI, talte i telefon om aftalen, oplyser Det Hvide Hus ifølge AFP.

Præsidenten "anerkendte marokkansk suverænitet over hele Vestsahara-territoriet", hedder det videre.

Her har der i årtier været en strid mellem Marokko og Polisario-bevægelsen, der ønsker selvstændighed for Vestsahara - et ørkenområde på 266.000 kvadratkilometer mellem Marokko og Mauretanien.

I sidste måned kom det tæt på en genopblussen af den gamle konflikt. Det skete, da Marokko indledte en militær operation for at tvinge Polisario til at genåbne en vigtig trafikåre, der fører til nabolandet Mauretanien.

Det fik Polisario til at erklære den næsten 30 år gamle våbenhvile fra 1991 brudt.

Ifølge Det Hvide Hus har Trump meddelt den marokkanske konge, at han støtter "Marokkos seriøse, troværdige og realistiske forslag om selvstyre som det eneste grundlag for en retfærdig og varig løsning på striden".

USA's beslutning om at anerkende Vestsahara som marokkansk ændrer ikke FN's holdning til det omstridte område, siger en talsmand for FN's generalsekretær, António Guterres.

- Løsningen på spørgsmålet kan stadig findes med grundlag i Sikkerhedsrådets resolutioner, siger talsmanden.

FN har en fredsbevarende mission i området. Den skal overvåge freden og har også som mandat at arrangere en folkeafstemning om Vestsaharas fremtidige status. Men afstemningen er aldrig blevet gennemført.

Polisarios repræsentant i Europa, Oubi Bchraya, kalder aftalen, som Trump har præsenteret, "dybt beklagelig" og tilføjer, at den er "mærkelig, men ikke overraskende".

- Det vil ikke ændre en tomme ved konfliktens virkelighed og Vestsaharas folks ret til selvbestemmelse, siger han til Reuters.

Ud over Marokko har De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain og Sudan tidligere i år indgået aftaler om at normalisere forholdet til Israel.

Disse aftaler er kommet i stand med USA's hjælp.

Og der kan være flere på vej. Jared Kushner siger torsdag til journalister, at en normalisering af forholdet mellem Israel og Saudi-Arabien er "uundgåeligt", skriver Reuters.

/ritzau/

Opdateret 10. december 2020 kl. 20:13