Telegram

Storbritannien og EU lander skilsmissen med glæde og vemod

Overgangen, når Storbritannien forlader EU's indre marked, bliver lettere, da parterne har landet en aftale.
- Til alle europæere vil jeg sige: Nu er det på tide at lægge brexit bag sig. Vores fremtid ligger i Europa, siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde juleaftensdag.

- Til alle europæere vil jeg sige: Nu er det på tide at lægge brexit bag sig. Vores fremtid ligger i Europa, siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde juleaftensdag.

RITZAU SCANPIX

Telegram
24. december 2020 kl. 15:51

Aftalen er i hus, skriver en jublende begejstret britisk premierminister, Boris Johnson, på sociale medier over et foto af sig selv, hvor han med løftede arme viser sine to strittende tommelfingre.

I Bruxelles var glæden mere afdæmpet og ifølge EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, blandet med vemod over at miste et medlemsland. Reelt forlod Storbritannien dog allerede EU 31. januar i år.

Faktum er, at Storbritannien og EU juleaftensdag efter ti måneders forhandlinger har indgået en aftale om handel og det fremtidige forhold.

Og det er en lettelse på begge sider af Den Engelske Kanal.

- Til alle europæere vil jeg sige: Nu er det på tide at lægge brexit bag sig. Vores fremtid ligger i Europa, siger von der Leyen på et pressemøde.

Forhandlingerne stod nærmest stille de første mange måneder.

Men i december kom der skub i processen, efter at den britiske premierminister, Boris Johnson, forgæves havde forsøgt at lirke enigheden i EU op og forhandle direkte med enkelte EU-lande.

Kommissionens formand kalder det en "fair og balanceret aftale", der vil tjene begge sider. Storbritannien vil fortsat være en "betroet partner", understreger von der Leyen.

Aftalen skal godkendes, og det britiske underhus ventes at kunne stemme om den 28. december, bare tre dage inden at Storbritannien forlader EU-regler.

Det er ventet, at aftalen vil få midlertidig virkning fra 1. januar, da EU-Parlamentet, som også skal stemme om den, først ventes at gøre dette efter nytår. Også EU-landene får travlt med at læse de 2000 sider.

- Processen er ikke forbi endnu. Nu er det EU-landene og EU-Parlamentets tur til at analysere den enighed, der er nået på forhandlerniveau, før de giver grønt lys, siger EU-præsident Charles Michel i en skriftlig udtalelse.

Med aftalen sikres en mere blid overgang for handlen, når knap tre årtiers britisk medlemskab af EU's indre marked ophører. Der er også indgået aftale om en lang række andre forhold, der vil lette overgangen.

Det sidste svære emne, der skulle forhandles om, var fiskeri. Det endte med et kompromis, hvor EU-landene må lande 25 procent færre fisk i britisk farvand. Men kun i fem og et halvt år. Det kaldes en overgangsperiode.

I denne periode skal parterne forsøge at indgå aftale om tiden efter.

Der er tale om en handelsaftale, der sikrer told- og afgiftsfri varehandel. Tjenesteydelser er også omfattet, men ikke på en måde, som de er i dag. Det ligner mere niveauet i de aftaler, som EU har med andre tredjelande.

Trods aftalen om toldfri varehandel vil der efter 1. januar være en toldmur med omfattende kontrol. Disse besværligheder kan parterne senere arbejde på at lempe.

- Vi har taget kontrollen tilbage over vores penge, grænser, love, handel og vores fiskefarvande. Aftalen er en fantastisk nyhed for familier og virksomheder over hele Storbritannien, skriver Boris Johnsons kontor.

Johnson lægger stor vægt på, at briterne nu slipper for EU-regler og ikke længere skal være underlagt EU-Domstolens afgørelser.

Et snævert flertal af briterne stemte i 2016 for at forlade EU. Hvordan det skulle ske i praksis, har siden været et stort politisk slagsmål i kongeriget.

Ifølge britiske medier forventes det, at Johnson får det nødvendige flertal for aftalen i Underhuset i London. Men det skyldes måske mest, at det vil være værre, hvis briterne forlader EU's indre marked uden en aftale.

Storbanken JP Morgan fælder en foreløbig dom over aftalen:

- Den dårlige nyhed for Storbritannien er, som vi ser det, at EU ser ud til at have sikret sig en aftale, som fastholder alle unionens fordele fra handelsrelationen med Storbritannien. Samtidig har EU mulighed for at benytte regulering til frit at vælge til og fra i de sektorer, hvor briterne før havde en fordel i handelsforholdet.

Altså en dårlig aftale for Storbritannien.

Ifølge et dokument delt af blandt andet avisen The Guardian, der angiveligt skulle være den britiske regerings vurdering af aftalen, blev det omvendt konkluderet, at den britiske regering vandt flest sejre i forhandlingerne.

/ritzau/

Opdateret 24. december 2020 kl. 17:59

Fint nok.

Især for de fattigste englændere der ville have betalt prisen for Brexit.

Nu er Ursula von der Leyen og Boris Johnson blevet enige om en handelsaftale mellem EU og Storbritannien..

Tilsyneladende er der så lidt uenighed om, hvad de egentlig er blevet enige om, og derfor afholder de hver sin information til pressen.

"Det betyder, at vi vil have fuld politisk og økonomisk uafhængighed af EU pr. 1. januar 2021". siger Boris Johnson.
”Et punktbaseret indvandringssystem vil give os i fuld kontrol over, hvem der kommer ind i Storbritannien, og den frie bevægelig over grænserne vil stoppe". Tilføjer han.

Men tilsyneladende kan EU-fiskere fortsat med at fiske i udvalgte områder af Storbritanniens havområder i 5½ år endnu. Men tilsyneladende bliver disse havområder gradvis mindre, indtil de helt forsvinder efter de 5½ år.

"Hun kalder det en "fair og balanceret aftale", der vil tjene begge sider. Storbritannien vil fortsat være en "betroet partner", understreger von der Leyen"

- Balancen går ud på ikke at lave en så fordelagtig aftale for Storbritannien, både nu og fremtidige tilpasninger, som kan få andre lande til at overveje alle fordele ved at forlade EU. For så er det begyndelsen på enden.

"Vi har taget kontrollen tilbage over vores penge, grænser, love, handel og vores fiskefarvande. Aftalen er fantastiske nyheder for vores familier og virksomheder i hele Storbritannien, skriver premierminister Boris Johnsons kontor"

- Det lyder jo som om EU har været det rene undertrykkende helvede for Storbritannien at befinde sig i. Nu skal det gamle imperie tilsyneladende forsøges genopbygget. Vi må så håbe at både Boris og resten af Storbritannien har fået med, at verden har ændret sig betydeligt siden 1945 og ikke mindst siden kolonitiden.

Arne Albatros Olsen, Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Dejligt og positivt at både EU og UK tilsyneladende er tilfredse med resultatet.
Skulderklap til begge for at finde kompromiset.
Typisk findes løsningen lige før lukketid.

Det er nogle rammer man er enige om. Man er slet ikke begyndt på den finansielle sektor endnu. Her må EU fratage banker med hovedsæde ret til at føre forretning i Euro inde i EU. Den “lånte” del af vores financielle marked skal tilbage fra London. Briterne skal ingen magt have over financielle transaktioner i det indre marked.

Skotterne skal i øvrigt være velkomne i den union der er bedst for dem. Unionen af 1707 er en død sild efterhånden.

Ole Henriksen, Søren Dahl og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Trumpen er, omend omstændelig langsomt så dog på vej ud. Vaccinen står nu i startboksen, Brexit er snart historie, og hver dag nærmer vi os de lyse nætter. Det er slet ikke de værste udsigter for en glædelig jul og et rigtig godt nytår

c",)

Nu skal aftalen godkendes af både hvert EU-land og af det britiske parlament.

De hårde brexit-tilhængere i Boris Johnsons parti er allerede stærkt utrilfredse. Men formentlig er der flertal for aftalen.

Men for EU er det en meget tynd aftale, og der er lande og brancher, der absolut ikke er tilfredse.

Michael Gudnæs

Nu hvor Brexit snart er et faktum, bliver det spændende og se, hvilken strategi UK har lagt for sin videre færd frem i livet. Personligt har jeg svært ved helt at gennemskue, hvad England har, som resten af verden har brug for, men et eller andet må der jo være, siden GPR har været ok højt, dengang de var medlem af Unionen og handlede flittigt med kontinentet.

Men hvad med fremtiden? Personligt gruer jeg for et England, som falder bagud af dansen om Guldkalven, og som derfor kommer til at påtage sig rollen som fribytter på det finansielle område, hvilket måske kan skovle milliarder ind til London City. Hvad bønderne og indbyggerne i Manchester og Liverpool så skal leve af, bliver spændende at se.

Hel og lykke med projektet, UK!

Pas på mænd med gult hår; sporerne skræmmer. Ingen aner hvad der sker. Kun at de rige bliver rigere, og de fattige endnu fattigere.

@Nu hvor Brexit snart er et faktum, bliver det spændende og se, hvilken strategi UK har lagt for sin videre færd frem i livet.@

Det umiddelbart vigtigste bliver at skabe sig og klynke over alt muligt så man kan holde fast ved Citys favorable adgang til financielle services inde i Eurozonen. De arbejdspladser og den kontrol skal vi for alt i verden tage tilbage fra briterne. Vi har også ret til vores SUVERÆNITET. Og det starter med at en fremmed magt ikke har nøglerne til vores økonomiske maskinrum.

sporerne?