Telegram

Over 3000 er anholdt under protester mod Putin-regimet

Protester i hele Rusland mod fængsling af Navalnyj. Titusinder er på gaden i Moskva. Navalnys kone anholdt.
Russisk politi har anholdt over 3000 deltagere ved demonstrationer rundt om i landet lørdag. På forhånd havde myndighederne advaret mod at deltage i protesten, som politiet har erklæret ulovlig, og gik mange steder hårdhændet til værks over for demonstranterne.

Russisk politi har anholdt over 3000 deltagere ved demonstrationer rundt om i landet lørdag. På forhånd havde myndighederne advaret mod at deltage i protesten, som politiet har erklæret ulovlig, og gik mange steder hårdhændet til værks over for demonstranterne.

RITZAU SCANPIX

Telegram
23. januar 2021 kl. 10:43

Russisk politi har anholdt 3068 mennesker og brugt vold for at opløse demonstrationer rundt om i Rusland lørdag.

Det meddeler den uafhængige observatørgruppe OVD-Info lørdag aften.

Politiet har endnu ikke sat tal på antallet af anholdte.

Store menneskemængder var lørdag samlet i en række byer i Rusland for at kræve oppositionsleder Aleksej Navalnyj løsladt.

I Ruslands hovedstad, Moskva, var mindst 40.000 mennesker samlet lørdag eftermiddag, skriver nyhedsbureauet Reuters. Det er til trods for, at regeringen har forbudt alle demonstrationer.

Af de 3068 mennesker, som ifølge OVD-Info er anholdt, er 1167 anholdt i Moskva og 466 i Sankt Petersborg. Det fremgår af OVD-Infos hjemmeside.

Ifølge organisationens opgørelse er der anholdt demonstranter i 111 byer i alt.

Mange af dem blev anholdt uden for det fængsel, hvor Navalnyj er tilbageholdt.

Blandt de mange anholdte i Moskva er Navalnyjs kone, Julia, der har lagt et foto af sig selv op på det sociale medie Instagram.

- Beklager den dårlige billedkvalitet. Lyset i politibilen er virkelig dårligt, skrev hun, mens hun befandt sig i et af politiets køretøjer.

Hun blev løsladt igen efter kort tids tilbageholdelse.

Tv-billeder viser, hvordan de mange mennesker har taget opstilling midt i Moskva ved Pusjkin-pladsen. Men også i de tilstødende gader, mens politifolk i kampudstyr anholder folk i bunker, uden af de gør modstand.

Der er kun få bannere og skilte at se. Men folk råber "Frihed" og "Frihed for Navalnyj".

Der er ingen talere, eftersom de straks vil blive anholdt, hvis de forsøger på det.

Under demonstrationerne er 42 politifolk kommet til skade, oplyste en politikilde tidligere lørdag til det russiske nyhedsbureau Tass.

Der er kun tale om lettere skader, og ingen er bragt til hospitalet, siger kilden og tilføjer, at der er flere kvæstede blandt demonstranterne.

Navalnyj vendte søndag hjem til Rusland. Han havde i månedsvis været behandlet i Tyskland mod nervegiften Novitjok.

Alt peger i retning af, at det var agenter under den russiske regering, som i august forsøgte at slå ham ihjel med nervegiften. Det skete under en rejse i Sibirien.

Navalnyj beskylder præsident Vladimir Putin og hans regering for at være dybt korrupte. Han blev anholdt i lufthavnen, da han søndag landede i Moskva. Han bad sine tilhængere om at gå på gaden lørdag.

Der har dagen igennem været udkommanderet store politistyrker i de russiske byer.

Mindst 200 mennesker blev tidligere lørdag meldt anholdt i Sibirien og den østlige ende af Rusland.

- Putin er en tyv, frihed for Navalnyj, lød råbet fra demonstranter i centrum af stillehavsbyen Vladivostok ifølge AFP.

/ritzau/

Opdateret 23. januar 2021 kl. 22:27

Man skal ikke nærlæse mange internet-nyheder, før man er klar over, at mere end 800 personer er anhold. - Formentlig er det reelle antal dog højere, for dertil kommer alle dem, der er trukket ud af deres hjem med magt, og uden journalisters nærvær..

Og de russiske myndigheder har helt droppet al forsigtighed, for anholdelserne er sket med ualmindelig grov brutalitet, medens vestlig presse så til.

Ifølge flere nyhedsmedier, var der også regulære børn og ældre kvinder blandt de brutalt anholdte. Alle der på nogen måde kom i vejen, fil en hård medfart.

Så mon ikke tiden er til at takke nej til russisk gas. For det er jo den indtjening, som Putins Rusland er dybt afhængig af.

Carsten Hansen, Erik Lønholm, Thomas Bindesbøll og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Netop nu er der forholdsvis store demonstrationer i gang mod Ruslands anholdelse i en række Europæiske lande.

- Vi forlanger, at vores rettigheder efterleves, siger således en demonstrant ved Ruslands ambassade i Stockholm.

- Gælder det også Danmark?

Antallet anholdte, som vestlige journalister er vidne til, er nu steget til mere end 1.000 personer. Og anholdelsen er stadig fuldt op at utrolig barsk vold - både under anholdelse og efterfølgende i politiets køretøjer.

Tidligere var russiske myndigheder meget påpasselige med at vise volden overfor vestlige journalister. Men nu er myndighederne tilsyneladende fuldstændig ligeglade med dårligt omdømme i vesten.

Thomas Bindesbøll

Gert Romme,

Enig i dine gode iagttagelser og ditto kommentarer ovenfor.

Ja, desværre: Putins OMON-politistyrker anvender helt klart i dag endnu mere(!) brutal vold end hidtil set. Det lover ikke godt, og peger kun i retning af Hviderusland.

Gid der var synlige sprækker blandt samme voldsparate betjente, og man kan kun håbe, at der findes et par stykker, der godt inderst inde kan se, at de slår ned på helt almindelige og fredelige russere, ui alle aldre. Folk på gaden i dag - der uanset om de ellers er enige i Navalnyjs poltik - der bare har fået NOK af den siddende klike af magthavere.

Når man i dag oveni også får SMS’er, billeder og mails fra samme modige russere, af vidt forskjellig afskygning, ja, så fatter man da bare lidt HÅB, og tager hatten af for deres mod. Fremtiden tihører dem, og ikke de forstenende Stats-mafiøse oligark typer, som samles i Kreml. Desværre er de sidstnævnte udelukkende så optaget af deres egen magt, at de foreløbig ikke kan se, at en bedre fremtid for Rusland kun kan skabes via dialog med ens egen modstandere. Hvad ellers? Hvis man ellers tager ordet demorkrati alvorligt.

For lige at understrege denne sidste pointe: Noget af det bedste Joe Biden sagde forleden var en appel om, ikke at betragte hinanden som politiske "fjender"(!), men blot som ærlige politiske modstandere...?

I denne sondren ligger der noget meget fint.

Men som set i dag: Denne sondring har Putin & Co desværre overhovedet ikke format til at indoptage. De kender kun til "fjender". Desværre, må være ordet igen.

Sluttelig: Jeg har også mit andet ben i Sverige, og var ligesom du glad over den fine lille demo af en blandet flok, foran den russiske ambassade i Stockholm i dag. Jeg ved, at det var et fint samarbejde mellem fornuftige russere, hviderussere, tjetjenere og georgiere. Alle flygtet fra et repressivt system. Desuden en lille skare svenskere.

Thomas Bindesbøll

PS: Tror, at SVTs klip til denne demo stadig ligger her (og jeg kan vist nok genkende den fine interviewede kvinde, hun kommer også fra et Putins moldt sagt(!) meget mørke felter af blodig historie: Kaukasus.

"Demonstrerar mot Putin i Stockholm: ”Vi vill skapa förändring” | SVT Nyheter"

(Har lige prøvet at poste det tilørende link til Interviewet her på Informations web... men et eller andet filter, afviser links. irriterende. Man kan gå ind på SVT Nyheter, og lede efter deres sider om dagens demonstrationer, og så kan man finde linket).