Telegram

Aftale om minkkompensation koster op mod 19 milliarder

Efter måneders forhandlinger er et flertal i Folketinget enig om at udbetale kompensation til minkavlere.
I november sidste år blev de danske minkavlere beordret til at aflive deres mink. Mandag har et bredt flertal i Folketinget landet en aftale om kompensation til minkavlerne. (Arkivfoto)

I november sidste år blev de danske minkavlere beordret til at aflive deres mink. Mandag har et bredt flertal i Folketinget landet en aftale om kompensation til minkavlerne. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
25. januar 2021 kl. 21:00

Det bliver en bekostelig affære for det danske samfund, når der skal udbetales kompensation til de danske minkavlere, der sidste år blev beordret til at aflive deres mink.

Det fremgår af en aftale, som et bredt flertal af Folketingets partier står bag efter et meget langstrakt forhandlingsforløb. Aftalen er indgået mellem Regeringen, Venstre, De Radikale, SF og Liberal Alliance.

Det kommer til at koste et sted mellem 15,6 og 18,8 milliarder kroner at yde kompensation til minkavlerne og følgeerhvervene, viser aftalen.

Det helt eksakte beløb kendes endnu ikke, blandt andet fordi hver enkelt minkavlers sag skal vurderes. Der har været omkring 1000 minkfarme i Danmark.

En del af den samlede kompensation går til sanering af gæld for minkavlerne.

- Aftalen giver en fair og rimelig erstatning, så minkavlerne kan komme videre, siger fungerende finansminister Morten Bødskov (S).

I aftalen indgår en dvaleordning, sådan at nogle minkavlere, der måtte ønske det, kan begynde at have mink igen på den anden side af coronakrisen.

Ordningen på 60 millioner kroner er dog ikke stor nok til, at De Konservative vil gå med i aftalen. Partiet har presset på for en sådan ordning.

Det største oppositionsparti, Venstre, er til gengæld med.

Formand Jakob Ellemann-Jensen (V) mener, at man først om ti års tid vil kunne se, om kompensationen til minkavlerne er rimelig, sådan som den ifølge ham ser ud til at være nu.

Det skyldes blandt andet, at man endnu ikke kender udviklingen i priserne på minkpelse.

- Minksalget i Europa har været nedadgående de senere år.

- Men det skal jeg hilse at sige, at det ikke har været i Kina. Og det er ikke længe siden, at Danmark var en af de stolte nationer på minkmarkedet, siger han.

SF og Enhedslisten har kæmpet for at få afskaffet minkerhvervet i Danmark.

SF er med i aftalen, selv om der er en dvaleordning. Dyrevelfærdsordfører Carl Valentin (SF) mener, at aftalen sikrer, at minkerhvervet bliver meget begrænset i Danmark.

- Vi synes ikke, at minkavl er ordentligt dyrevelfærdsmæssigt. Derfor vil vi kæmpe videre for et forbud mod minkavl i Danmark, siger han.

Carl Valentin mener, at aftalen er for dyr, mens De Radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg, kalder den "ordentlig og ansvarlig".

Regeringen beordrede i november sidste år alle mink i Danmark, omkring 17 millioner, aflivet, fordi man frygtede, at minkene ville sprede muteret coronavirus til mennesker og svække effekten af vacciner mod coronavirus.

Det viste sig senere, at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet, hvilket kostede Mogens Jensen (S) posten som fødevareminister.

Folketinget har desuden nedsat Granskningskommissionen til at undersøge forløbet.

/ritzau/

Opdateret 25. januar 2021 kl. 22:00

Freddie Vindberg

"I aftalen indgår en dvaleordning, sådan at minkavlere, der måtte ønske det, kan begynde at have mink igen på den anden side af coronakrisen."

Det er løgn!

Inge Lehmann, Carsten Munk, Anders Graae, Bjarne Bisgaard Jensen, D. Andersen, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Henriette Bøhne, Eva Schwanenflügel, Jacob Johansen, Rikke Nielsen, Jeppe Bundgaard, Erik Nielsen, Asiya Andersen, erik pedersen og Søren Cramer Nielsen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

De politikere, der igennem mange år, er blevet fodret med donationer fra Kopenhagen Fur,
kan returnere beløbene til minkavlerne.

Inge Lehmann, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Inger Jensen, Jan Andersen, Estermarie Mandelquist, Henriette Bøhne, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Jacob Johansen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

Og med et eksorbitant erstatningsbeløb aftaler man også en dvaleordning...? Goddag mand et økseskaft!

Inge Lehmann, Carsten Munk, Benta Victoria Gunnlögsson, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Henriette Bøhne, Gert Romme, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Jacob Johansen, Rikke Nielsen, Jeppe Bundgaard, Erik Nielsen, erik pedersen, Søren Cramer Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Mikael Benzon

Ikke i orden!

Erik Nielsen, Inge Lehmann, Carsten Munk, Mogens Holme, Jan Andersen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Jacob Johansen, erik pedersen, Søren Cramer Nielsen og Kjeld Pedersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Beløbene burde udbetales over en tiårig periode.

Inge Lehmann, Benta Victoria Gunnlögsson, David Zennaro, Poul Reynolds, Inger Jensen, Henriette Bøhne, Eva Schwanenflügel, Jens Christensen, Jacob Johansen, Erik Nielsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Der var i 2019 godt 800 minkbedrifter i Danmark. De havde i gennemsnit 700.000 Kr. i underskud ifølge Danmarks Statistik. Det er fuldstændig vanvittigt, at vi nu skal betale 16 - 19 Mia. Kr. til denne underskudsforretning.
Hvad tænker de på, og hvorfor laver regeringen, sammen med SF, en aftale med Venstre, De Radikale, og Liberal Alliance. Jeg er målløs

Per Torbensen, Freddie Vindberg, Inge Lehmann, Carsten Munk, Anders Graae, Benta Victoria Gunnlögsson, Uffe Juul, Per Kortegaard, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Jan Andersen, Estermarie Mandelquist, Henriette Bøhne, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, Jacob Johansen, Rikke Nielsen, Anders Reinholdt, Erik Nielsen, erik pedersen og Søren Cramer Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Den bedste del af ordningen er dog, at man griber fat om gældsproblemet. Det bør man som hovedregel gøre i den kommende, nødvendige omlægning af dansk landbrug til co2-negativt og lokalt orienteret - med en afløsning af eksporten af landbrugsprodukter med en eksport af knowhow, så selvforsyning og bæredygtighed bliver kendetegnende for landbrug verden over.

Inge Lehmann, Inger Jensen, Henriette Bøhne og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

Det lyder måske hårdt, men hvorfor omlægge minkskindsproduktion? Der er så mange gode grunde til netop ikke at gøre det (zoononer, dårlig økonomi ad åre, problemer med undslupne mink i naturen og ikke at forglemme dyrevelfærden). Vi ville ikke være de eneste, der lukkede ned, og det er ikke en god og fornuftig investering for os alle at aftale en dvaleordning.

Plus - bør vi ikke snart begynde at passe lidt på med, hvad det er, vi mener samfundet skal erstatte fremadrettet?

Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Bisgaard Jensen, Inger Jensen, Estermarie Mandelquist, Jacob Nielsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

De gældsplagede minkavlere kan nu ånde lettet op - og bankerne kan få deres udlån tilbagebetalt.
Bingo: statsministerens tårer er vekslet til kolde kontanter.

Inge Lehmann, Steen K Petersen, Mogens Holme, Mogens Bach Jensen, Estermarie Mandelquist, Henriette Bøhne, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Rune Stilling

Jeg synes denne regerings evne til at bruge vores alle sammens penge i et rystende omgang, der får store konsekvenser mange år frem i tiden på baggrund af totalt uigennemsigtige beslutninger, truffet i et lukket rum, på meget kort tid, hvor offentligheden ingen indsigt får, er meget urovækkende.

Jeg ikke holde ud af at se, at man endnu engang under denne krise kaster flercifrede millardbeløb efter det ene og det andet, uden at den nødvendige debat tages og uden at befolkningen tages med på råd.

Blot som illustration, så har skiftende regeringer nu i 20 år syltet en ordentlig togforbindelse mellem landets to største byer, og truffet den ene idiotiske beslutning efter den anden, fordi man ikke kunne finde de få millarder det ville koste at få en ordentlig højhastighedsforbindelse. Det er blot eksempel blandt utallige andre, hvor få hundrede millioner eller få millarder var fuldstændig uopdrivelige (bortset fra når det så gælder Socialdemokratiske storhedsvandvidsidéer, som at smadre Samsø og omegn med en 4-sporet beton- og støjrædsel eller det nyeste påfund, der vil ekspropriere hele Københavns Øresundsudsigt med endnu en gang Socialdemokratisk betonhelvede, kørt til og fra i lastbiler, der dertil skal forpeste byen i årevis).

Har det parti ingen skam i livet? Jeg tror det desværre ikke. Selvovervurderingen og selvretfærdigheden er til at tage og føle på.

Morten Larsen, Per Torbensen, Carsten Munk, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Jacob Nielsen, Eva Schwanenflügel og Halfdan Illum anbefalede denne kommentar
Rune Stilling

Og kunne vi så drømme om at lederne i dette land udviste rettidig omhu og påbegyndte en kraftig nedskalering af den øvrig industrielle (og uetiske), animalske produktion i Danmark (læs svin), så vi up front mindsker den fremtidige regning til nedlægning af dette erhverv, når mutationspanikken indtræder næste gang

Inge Lehmann, Carsten Munk, Mogens Solgaard, Per Kortegaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Torsten Jacobsen, Steen K Petersen, Poul Reynolds, Estermarie Mandelquist, Gert Romme, Eva Schwanenflügel og Halfdan Illum anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

@Rune Stilling: Det her er fuldstændig og totalt absurd, ja. Man erstatter (som jeg pt har fået læst mig frem til) endog for fremtidig indtægt 2022-2030!?

Men uanset hvor tåbeligt det er, så er det ikke kun regeringens skyld. Det her er lige præcis, hvad Venstre har plæderet på værste vis for hele vejen igennem. Fuld (!) erstatning - intet mindre. Er det det, det vil sige at være et liberalt parti?

Hvorfor er også regeringspartiet dog gået med til det her makværk?

Inge Lehmann, Carsten Munk, Steen K Petersen, Mogens Holme, Erik Nielsen, Estermarie Mandelquist, Gert Romme, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Jacob Johansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Man kan jo håbe, at behandlingen af minkerhvervet er et tegn på, at Socialdemokratiet er ved at finde tilbage til sit fundament og igen mene, at velfærdssamfundet skal sikre, at folk ikke står uden en rimelig indtægt, hvis de rammes af sociale begivenheder - som det så ud, før Karen Jespersen vandt gehør for sin klapjagt på de socialt udsatte og fik gennemført servicelovene. Minkeerstatningen peger på det moralske synspunkt, at samfundet skal kompensere fremfor at have genindført fattighjælpen og nådsens brød.

Hans Larsen, Inge Lehmann, David Zennaro og Inger Jensen anbefalede denne kommentar
Mikael Benzon

Ok, så vil jeg gerne høre beredskabsplanen når svinesektoren bliver ramt af den afrikanske svinepest!

Per Torbensen, Poul Reynolds, Erik Nielsen, Kim Houmøller og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

Men angående især den sidste sætning, Steffen Gliese: Hjælp er altså ikke det samme som erstatning for fremtidige tab. Jeg er helt med på al hjælp til at "komme videre". Og at erstatte eksisterende investeringer i bygninger og udstyr. Men erstatning for fremtidige indkomster 2022-2030?

Søren Løvborg, Bjarne Bisgaard Jensen, Torsten Jacobsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Altså, jeg er ikke uenig, Jens Christensen, og de virker som et forsøg på at inkriminere regeringen, når det nu ikke gik med et påstået 'grundlovsbrud'.
Jeg mener imidlertid, at en af de væsentligste problemer ved den grønne omstilling er, at landbruget i det hele taget er så enormt forgældet.
Reelt burde man vel have forhindret minkerhvervet i at vende tilbage - og have forlangt det overdraget, man betaler for: ejendomme og produktionsapparat.

Jens Christensen, Inge Lehmann, Jeppe Bundgaard, Mogens Holme, Erik Nielsen, Henriette Bøhne, Eva Schwanenflügel og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Det er vel i bund og grund blot et stort hold kæft bolche som minkfarmerne nu får. Og det gælder også dem der alligevel var tæt på at gå fallit, pga. de urentable priser på skindene.

Regningen sendes videre til os skatteborgere og vores børn, når de engang skal betale skat.

Per Torbensen, Jeppe Bundgaard, Jacob Johansen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja så fik minkavlerne deres erstatning på knapt 19 mia. kr - dvs ca 3000 kr fra her dansker og så virkede minkavlerformanden ingen gang tilfreds i P1-morgen , hvor han ikke var sikker på at hver minkavler fik nok da pengene skulle betales efter individuel vurderinger.

Jakob Ellemann-Jensen sagde om de konservative - der vist ikke mente at minkavlerne fik nok - ja det er nemt at stå på sidelinjen og skrige op. Den bemærkning virker da ret dumt for et senere samarbejde og især dumt efter Venstre stod uden for Politiforliget - hvor Venstre ikke ville tillade et par hundrede kroner mere for et pas pga af deres skattestop. Her vil de godt have at danskerne hver skal op med 3000 kr men det har måske ikke noget med, at det ikke må være dyre at være dansker at gøre.

Erik Nielsen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kjeld Pedersen

Afgørelsen viser, at ingen er bedre til at hive offentlige kroner ned i egen kasse, end landbruget er. Gyllemafiaen kan ingen besejre. Det lover ikke godt for den grønne omstilling. Igen vil de kræve, igen vil de få, samtidig med at landbruget og deres politiske repræsentanter vil klemme så mange penge som muligt ud af folk på overførselsindkomster.

Anne Svendsen, Erik Nielsen, Hans Larsen, Inge Lehmann, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Cramer Nielsen, Jacob Johansen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Poul Reynolds og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Så vidt jeg forstår er en væsentlig del af erstatningen udmålt på basis af en fremskrivning af de fremtidige indtægter i erhvervet. Her har man så kigget 10 år tilbage for at fastsætte de gennemsnitlige skindpriser, der toppede for 7-10år siden. Hvis man i stedet havde vurderet skindpriserne på basis af priserne i en 5-årig periode tilbage, havde man fundet et meget, meget lavere erstatningsbeløb. Det var så vidt jeg forstår det, man gjorde i Holland; men her er lobbyen åbenbart for stærk til, at man kan nå et ædrueligt resultat.

Kim Houmøller, Per Torbensen, Erik Nielsen, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Ebbe Overbye, Per Kortegaard, Jeppe Bundgaard, Jacob Johansen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

..Og hvad får de der er blevet arbejdsløse eller er på sygedagpenge så mon?

Én ekstra måneds pause på dagpengeuret.

Tusind tak for almissen fra alle de andre, der har mistet deres levebrød..!!

www.a4arbejdsliv.dk/artikel/minkaftale-forlaenger-dagpengeurets-pause?ut...

Anne Svendsen, Erik Nielsen, Freddie Vindberg, Hans Larsen, Carsten Munk, Anders Reinholdt, Ebbe Overbye, David Zennaro, Jeppe Bundgaard, Jacob Johansen, D. Andersen, Steen K Petersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Sikke en spildt chance for at lukke et erhverv, der intet bidrager til den fælles interesse og som ovenikøbet udleder CO2, som man jo fra regeringens side, gerne vil reducere med 70%.

Denne kompensation kunne være brugt på at uddanne minkfarmere, der så kunne omdanne deres erhverv til et bæredygtigt ét af slagsen.
Utroligt at man fortsat bliver overrasket, når det kommer til landbrugets lobby, der uden sammenligning må være den mest indflydelsesrige i Danmark.

Freddie Vindberg, Inge Lehmann, Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Jacob Johansen, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Jeg ved ikke, om ikke alt nu er nævnt i denne uheldige sag. Men alt tyder på, at denne mink-aftale er fremkommet ved en "kreatur-handel" med andre partier for at undgå en rigsretssag mod regeringen.

Ser man nærmere på de enkelte punkter i aftalen, virker nogle ganske rimelige, for det var faktisk et lovligt erhverv, regeringen stoppede. Men til gengæld er der punkter i aftalen, der i hvert fald ikke er i orden, og jeg håber virkelig, at EU når at stoppe dette svineri med borgernes skattepenge.

Og både børnenes statsminister, hendes regering samt støttepartierne har i den grad svigtet deres opgaver. Og jeg håber virkelig, at borgerne, - så mange som muligt, vil stemme bank ved næste valg. For Danmark har virkelige behov for en seriøs regering, der tager borgerne alvorligt.

Et ikke stilet krav til kommende minkavlere burde være:
- At dyrevelfærden skal være i top, og skal kunne kontrolleres helt uanmeldt af dyrerettighedsforeninger, der også har ret til at stoppe minkfarme ved overtrædelser.
- At minkfarmene udformes, så ingen mink kan komme uden for farmen.
- At der ikke indgår noget i foderet, der ville kunne anvendes til mennesker, eller til dyr der fortæres af mennesker.
- At al affald skal renses totalt op - herunder også gyllen, og at der ikke indgår medicinrester eller andet uønskede stoffer i farmenes spildevand.
Disse krav vil være rimelige for et erhverv, der er så perverse, at de direkte lever af at fodre levende dyr op, så de kan slå dem ihjel med den ene formål at at sælge skindene.

René Arestrup

Erstatningen er blevet eksorbitant, simpelthen fordi regeringen kludrede alvorligt i det. Det er - som en anden skriver - et hold-kæft-bolsje og et forsøg på at lægge endegyldigt låg på enhver diskussion om ulovlig konfiskation.

Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Gert Romme, Rune Stilling, Anders Reinholdt og Torsten Jacobsen anbefalede denne kommentar

Det erhverv må lukkes!
Støt borgerforslag om at forbyde minkavl.
Her:
https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-05635
Vi skal gerne op på 50.000 medunderskrivere inden 10 april og der er i øjeblikket kun knap 14.000 støtter.
Så støt forslaget og send linket videre til venner og bekendte.
Det haster!!

Erik Nielsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Gert Romme, Inge Lehmann, Dorte Sørensen, Søren Cramer Nielsen, Jacob Johansen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Nu er der så lagt en præcedens for erstatninger til landbruget. Det kan blive rigtigt dyrt når svinepesten rammer.
Jeg forstår ikke hvorfor at sygdomme i erhvervet ikke betragtes, som er erhvervsrisiko som man selv må forsikre sig imod?
Hvorfor skal samfundet gå ind og kompensere for problemer som dybeste set skyldes erhvervets driftsform med kæmpestore besætninger og stressede dyr? Man bidrager kun til at bevare en driftssystem, som burde afvikles

Kim Houmøller, Flemming Berger, Anne Svendsen, D. Andersen, Erik Nielsen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Per Torbensen, Dorte Sørensen, Steen K Petersen, Hans Larsen, Carsten Munk, Inge Lehmann, Rune Stilling og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

Hvis minkavlerne skal kompenseres for indtægtstab 10 år frem i tiden, må det vel være rimeligt at man også forlænger dagpengeperioden ved arbejdsløshed fra de nuværende 2 år til 10 år?

Flemming Berger, Jeppe Bundgaard, Erik Nielsen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Dorte Sørensen, Jacob Nielsen, Carsten Munk og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Folketinget havde ikke noget "frit valg" til at beslutte om erstatningen til avlerne og følgeindustrien. For der er tale om at erstatte for en de facto ekspropriation og derfor gælder Grundlovens krav til lovgiver om at erstatte "fuldstændigt". Det er dette krav folketinget lever op til og gjorde man det ikke, ville man med garanti blive mødt af erstatningskrav ved domstolene og her ville man med garanti tabe og derfor øge udgifterne for staten til rets- og advokatudgifter.

Dorte Sørensen

Ja det virker håbløst at der sådan skal være forskel på folk. Dagpenge dækningen er blevet nedsat og nedsat og uden at sænke dagpengekontigentet - nu kan folk der har arbejdet hele livet kun få en sikkerhed på 2 år og straf hvis de ikke gør dit og dat.

Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Ole Falstoft

Har allerede støttet borgerforslaget da det først blev præsenteret.
Ja, det haster.

Sider