Telegram

Biden vil give 11 millioner indvandrere lovligt ophold

Til stor forskel fra tidligere lovforslag om immigration indeholder Bidens reform ikke øget grænsesikkerhed.
Her ses Joe Biden sammen med et af de såkaldte Daca-børn, da han var vicepræsident under daværende præsident Barack Obama. (Arkivfoto)

Her ses Joe Biden sammen med et af de såkaldte Daca-børn, da han var vicepræsident under daværende præsident Barack Obama. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
17. januar 2021 kl. 00:10

I løbet af sine første dage i præsidentembedet planlægger Joe Biden at sende en omfattende lovpakke til Kongressen.

Det sker for at imødekomme et længe ventet ønske om at få gennemført en immigrationsreform, herunder en mulig vej til statsborgerskab for anslået 11 millioner migranter, der opholder sig i USA ulovligt.

Det fortæller rettighedsaktivister, som er i kontakt med Biden og Kamala Harris' overgangshold.

Lovforslaget vil også omfatte en kortere vej til statsborgerskab for hundredtusinder af unge, der kom til USA ulovligt som børn, og som til en vis grad er beskyttet under Daca-ordningen.

Daca står for "Deferred Action for Childhood Arrivals" (udskudt handling for ankomne børn, red.).

Biden åbner også for hurtigere statsborgerskab til visse frontlinjearbejdere, hvoraf en stor del er migranter.

Til stor forskel fra mange tidligere lovforslag om immigration - vedtaget under både demokratiske og republikanske administrationer - indeholder Bidens lovpakke ingen planer om øget grænsesikkerhed.

Det fortæller Marielena Hincapié, der er administrerende direktør for et center, der giver juridisk hjælp til migranter, og som har drøftet spørgsmålet med Bidens ansatte.

Immigrationsreformen fra Biden og Harris er den mest gennemgribende og omfattende af sin slags siden præsident Ronald Reagans i 1986, der gav tre millioner mennesker, der opholdt sig i USA ulovligt, lovligt ophold.

Ifølge Bidens plan vil immigranter efter fem år være berettiget til permanent opholdstilladelse og til amerikansk statsborgerskab efter yderligere tre år.

Men selv med Demokraterne i Det Hvide Hus og med et snævert flertal i både Repræsentanternes Hus og Senatet står lovforslaget formentlig over for måneder af politiske uenigheder i Kongressen.

/ritzau/dpa

Opdateret 17. januar 2021 kl. 00:37

For mere end 5 år siden stod Donald Trump en gylden i lobbyen på Trump Tower i New York og meddelte, at han ville deltage i præsidentvalget. Han var outsider i det republikanske parti, en tv-stjerne kendt for useriøse indslag, og hvis kandidatur blev latterliggjort af den politiske elite.

Men hans daværende berygtede tale, hvor han kaldte mexicanske migranter for "simple voldtægtsmænd" antydede den hadefulde politik, han bragte ind i partiet og efterfølgende Det Hvide Hus.

Som eftervirkningen af ​​Trumps 4-årige styre i Det Hvide Hus i begyndelsen af ​​januar, stormede en horde af vrede, fanatiske og racistiske tilhængere Capitolium Hill i et forsøg på at destruere Bidens valgsejr. Herunder blev 5 mennesker dræbt under optøjerne, herunder en politibetjent.

”Trump trodsede forfatningen under sit formandskab og overtrådte love, regler, praksis og radiopræcedenser, som han bør holdes ansvarlig for nu, og når han forlader embedet,” siger et åbent brev fra mere end 1.000 historikere og forfattere, der foreslår tilbagekaldelse af præsidentens politiske straffriheds-immunitet.

Ingen fremtidig præsident bør blive fristet, fordi han kan se, at Trump kan gå ustraffet, skrev de.

På 4 år i embedet har Trump opnået nogle, for Trump vigtige sejre, men også tunge nederlag, tilskyndet til en hidtil uset sammensværgelsesopfattelse i amerikansk politik, der har undermineret troen på grundlaget for det amerikansk demokrati.

Trumps politiske bevægelse har på kort sigt resulterede i det republikanske partis historiske fiasko og tab af kontrol i både House of Congress og Det Hvide Hus, den første så drastiske ændring siden 1932, da republikanerne blev sunket ved valget under den store depression.

Det efterlader landet ødelagt af en pandemi, som han konstant har minimeret og forkert styret, påpeger dpa.

Han har fremført sin teori om, at et desinfektionsmiddel kunne være kuren mod coronavirus, og iført masker gjorde han det til en kulturel krig.

”En historiker skal altid overveje muligheden for, at præsidenten på en eller anden måde vil blive set i et bedre lys, end han rent faktisk var for sin generation, men i tilfælde af Donald Trump må dette ikke ske,” sagde historikeren Michael Beschloss til MSNBC i december.

”Han var i vid udstrækning ansvarlig for (covid-19) dødsfaldene for hundreder af tusinder af amerikanere, der ikke burde have været døde,” tilføjede Beschloss.

Takket være stemmerne fra 74 millioner amerikanere og en stor del af de vælgere, der mener, at demokrater stjal valget, har Trump givet mulighed for, at meget af det amerikanske samfund nu lever i en falsk virkelighed, der ville kunne påvirke mange aspekter af Bidens mandat, ifølge dpa.

Selvom han byggede en base af hardline-tilhængere, og tvang det meste af landet til at modsætte sig reel politik, så Arizona og Georgien, mangeårige bastioner af konservatisme, vendte sig til Biden efter et årti med republikansk styre.

Trumps største indenlandske præstation er ifølge mange republikanere, hans udnævnelse af 3 dommere til højesteret.

Dommer Amy Coney Barret's udnævnelse til højesteret, kun få dage efter det liberale ikon Ruth Bader Ginsburgs død, var afgørende for at dreje retningen til højre, hvilket kan spille en vigtig og afgørende rolle i spørgsmål om abort, våbenrettigheder og adgang til sundhedspleje i fremtiden.

Trump indførte også en hård indvandrerpolitik og beordrede opførelse af en mur langs den amerikanske grænse med Mexico. Det forhindrede asylansøgere i at komme ind i landet og adskilt mere end 3.000 børn fra deres forældre ved grænsen.

Og her 2½ år efter, at Trump opgav denne politik, har myndighederne endnu ikke kunnet finde forældrene til 611 børn.

Præsidenten førte en udenrigspolitik, der gik på tværs af de europæiske allierede. Der drev en handelskrig med Kina. Og USA trådte ud af atomaftalen med Iran, og accepterede israelsk besættelse af palæstinenserne.

Biden kan hurtigt fortryde virkningen af ​​Trumps arv på nogle udenrigspolitiske spørgsmål.

Europa modtager for eksempel Biden med åbne arme efter Trumps fireårige bitterhed gik ud over for regionen.

Biden har også lovet at vende tilbage til Paris Klimaaftale og ønsker, at USA tager føringen i den globale klimapolitik.

Trumps arv vil sandsynligvis vare længere i andre områder.

Således er det uklart, om Biden kan genoplive Irans nukleare aftale, efter at Trump-administrationen indførte strenge sanktioner mod Teheran og dræbte general Kasem Suleimani i en handling, der næsten udløste en krig mellem de to lande.

”Selvom verden allerede var i uorden, og den amerikanske indflydelse var faldende, har Trump dramatisk fremskyndet begge tendenser,” skrev Richard Haass, præsident for Rådet for Udenrigsrelationer.

"Han afleverer landet og verden i en meget dårligere tilstand, end han arvede. Det er hans mørke arv," tilføjede Haass.

Trumps politik over for den israelsk-palæstinensiske konflikt og Iran synes i mellemtiden at have skabt et nyt status quo i regionen og styrket israelsk kontrol over de territorier, som palæstinenserne gør krav på.

Trump flyttede også den amerikanske ambassade til Jerusalem, hvilket både vil være logistisk og politisk uholdbart at bringe tilbage til Tel Aviv.

Selvom Biden afslutter Trumps kaotiske periode ved at tiltræde den 20. januar, forbliver det republikanske parti og den amerikanske politik uklar, fordi han trods alt står over for et senat-retssag.

Men hans indflydelse vil uden tvivl vare.

Kilde: 24sata

Daniel Joelsen

Og hvad har der af betydning for de Amerikanske arbejdere?

jens christian jacobsen og Ulrik Bjørn Jeppesen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Lige hvor meget man gentager det som kritik, så er Belgien stadig det “dårligste” land med hensyn til Covid-dødlighed. Selv Spanien, Italien, England har højere dødelighed end USA!

Bent Christensen

Betydningen for de amerikanske arbejdere er vel flere woorking poor, flere arbejdsløse, flere deltids job go så videre. Så risiko for at de føler sig yderligere pisset på, så Trump eller ny Trump valgt om 4 år. Og cirklen kan køre i en evighed.