Telegram

Danmark får 100.000 færre doser fra Pfizer i første kvartal

Pfizer kan ikke levere det lovede antal vacciner i første kvartal. Der er en nedgang på 100.000 doser.
Pfizer/BioNTech kommer til at levere ti procent færre vaccinedoser til Danmark frem til udgangen af marts, end Danmark oprindeligt havde forventet. (Arkivfoto)

Pfizer/BioNTech kommer til at levere ti procent færre vaccinedoser til Danmark frem til udgangen af marts, end Danmark oprindeligt havde forventet. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
20. januar 2021 kl. 07:24

Danmark vil ikke få så mange vacciner som forventet af Pfizer/BioNTech i første kvartal.

Der vil være en nedgang på antallet af leverede doser på 85.000-100.000. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) på sin hjemmeside.

Der er tale om en nedgang på cirka ti procent i antallet af leverede vaccinedoser i forhold til den oprindelige forventning.

Faldet svarer til, at 42.000-50.000 færre personer end planlagt kan blive vaccineret i første kvartal, da hver person skal have to doser.

Hos Statens Serum Institut kalder vicedirektør Ole Jensen det problematisk, at Pfizer ikke leverer som lovet.

- Det er rigtig uheldigt, fordi vi står et meget vigtigt sted i epidemien, hvor det gælder om at komme i gang med vaccinationerne, og så er det et problem, at vi kan færdigvaccinere 50.000 færre med to doser end planlagt i første kvartal, siger Ole Jensen, der er vicedirektør hos Statens Serum Institut.

I sidste uge meldte Pfizer/BioNTech ud, at der ville komme færre vacciner i denne uge til Danmark på grund af en ombygning på Pfizers fabrik i Belgien.

For Danmark betyder det, at der i denne uge kommer 30-35.000 doser, hvilket svarer til omkring en halvering i forhold til det forventede.

Da Pfizer i sidste uge varslede, at der ville komme færre vacciner i denne uge, lød det samtidig, at det lovede antal vacciner i hele første kvartal ville blive leveret i første kvartal.

Det oplyste formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, i sidste uge efter en telefonsamtale med Pfizers administrerende direktør, Albert Bourla.

Ole Jensen fortæller, at den udmelding fra Pfizer skal ses i lyset af, at Pfizer nu regner med, at der kan trækkes seks vaccinedoser ud af hvert vaccineglas mod tidligere fem.

Men i Danmark har man hele tiden kunnet trække seks doser ud af hvert vaccineglas og indregnet det i vaccinationsplanerne, påpeger Ole Jensen.

Pfizer har oplyst til Statens Serum Institut, at der i EU vil være forskelle på, hvor meget hvert enkelt land beskæres i leverancerne af vaccinen.

Ole Jensen fortæller, at der både hos de danske sundhedsmyndigheder og på EU-niveau bliver arbejdet på at få Pfizer til at levere som lovet.

- Vi gør alt, hvad vi kan. Vi er i tæt dialog med Pfizer, hvor vi arbejder på at få de vacciner, vi er stillet i udsigt, siger Ole Jensen.

Sundhedsstyrelsen oplyste tirsdag, at man må prioritere vaccinerne anderledes på grund af de færre leverancer.

Det betyder, at man i denne uge vil prioritere at give stik nummer to til beboere på plejehjem samt prioritere ældre borgere, som allerede nu har bestilt tid til første stik i denne uge.

/ritzau/

Opdateret 20. januar 2021 kl. 08:57

Er vi mon sure i pfizer, det ligner jo ikke noget at Danmark trækker flere vacciner ud af et dosisglas end det, der e rmeldt ud. det snyder jo medicinalselskabet for indtægter.
Så er det jo heldigt fabrikken lige pludselig skal opdateres og der så kan ændres på mængden af vacciner til de nekelte eu-medlemslande.

Aha! -En ny interessant (konspirations)teori?

Anne-Marie Krogsbøll

Mon ikke der er kommet en rig oliesheik, som vil foran i køen, eller en grådigt vaccinationsgullaschbaron og har budt overpris på nogle millioner doser, som skal fordeles til de rigestes vaccinationsrejser? I følge artiklerne om disse for et par dage siden var der i hvert fald tale om Pfizer-vacciner...

hvis de så i det mindste gik til de fattigste lande - men det er nok yderst tvivlsomt.

Bortforklaringen med pludselige udbygningsplaner er i hvert fald fuldstændig latterlig og utroværdig. Står der intet i kontrakterne om kontraktbrud og garanti for leveringer - ellers erstatningskrav? Medicinalindustrien er i mange tilfælde skurke i habitter - læs Peter Gøtzsches bøger. Hvis man har læst dem, var man forberedt på, at dette ville ske.

Vi blev lovet 5 doser per glas. Nu får vi minus 10% = 4.5 doser. I virkeligheden får vi 20% flere doser per glas, altså 4.5 × 1.2 = 5.4 i forhold til de lovede 5, altså plus 8% vaccinationer.

Værre er det heller ikke, hvis jeg regner rigtigt. Problemet kan være at de plus 20% er indlejret i vaccinationsplanen :(

Anne-Marie Krogsbøll

"»Pfizer siger, at de leverer det, de har lovet i første kvartal. Det er korrekt nok i forhold til de oprindelige kontrakter. Men det kom frem, at vi kunne få seks doser ud af hver pakning i stedet for fem, fordi vi er effektive i Danmark, så det har vi indregnet i vores vaccinationsudrulning«, siger Henrik Ullum og forklarer videre:
»Så når Pfizer siger, at de leverer de vacciner, de har lovet, ja, men de leverer færre kasser, end de har lovet. Så den ekstra mulighed for at vaccinere flere mennesker, vi havde indregnet i vores udrulning, den går tabt«."
.....
"»Men hvordan kan en omlægning af en fremtidig produktion her og nu bevirke, at de her og nu har færre vacciner. Det har vi ikke fået noget klart svar på. Vi har heller ikke fået noget svar på, om alle EU-lande stilles ens. For eksempel, om man får det samme antal kasser i forhold til befolkningstal, det er uklart på nuværende tidspunkt. Der mangler gennemsigtighed fra Pfizers side«, siger han."
politiken.dk/indland/art8071602/Frustreret-direkt%C3%B8r-for-seruminstituttet-kritiserer-Pfizer

Anne-Marie Krogsbøll

Så det understreger min pointe, som jeg har skrevet flere kommentarer om: Vaccinerne er indtil videre fugle på taget. Det vil være rigtigt dejligt, hvis de pludselig har givet os en immun befolkning, men indtil det faktisk er sket, skal vaccinerne IKKE indregnes i genåbningsplanerne, for så går det galt, og vi forlænger epidemien med mange måneder.

Vi er nødt til at bekæmpe epidemien med de lavteknologiske og pålidelige virkemidler, vi selv råder og, og som vi VED virker, og som medicnalindustrien IKKE kan spænde ben for. Dvs. skrappe restriktioner, som faktisk kan få bugt med de nye supersmittevarianter. Det kan de nuværende restriktioner ikke - de skal suppleres med lukkede grænser, rejseforbud, afstandskav på 2 meter i offentlig trafik, og alt hvad vi ellers kan finde på. ALT skal tages i brug, så vi kan få knækket epidemien - også de nye varianter. Og så kan vaccinerne komme oven i, når vi er 100 % sikre på, at de virker, og at vi faktisk kan få nok af dem.

At gøre vaccinerne til grundstenen i strategien er selvmord. Men meget typisk og symptomatisk for vore myndigheders og regerings tilgang: Spring over, hvor gærdet er lavest, og økonomiske interesser laver mindst ballade.

Jeppe Lindholm

De manglende vaccine doser skyldes udvidelse af Pfizer's produktionsapparat i Belgien. Kapaciteten bliver udvidet fra 1.300.000.000 doser årligt til 2.000.000.000. Så mon ikke det forsømte indhentes inden sommeren og de danskere, der vil er færdig vaccineret til juni som forventet.