Telegram

Efterretningsrapport advarede om angreb på Kongressen

I en rapport tre dage inden angrebet på Kongressen blev der advaret om, at kongresmedlemmerne var et mål.
Onsdag 6. januar blev den amerikanske Kongres i Washington D.C. stormet af hundredvis af vrede tilhængere af præsident Donald Trump.

Onsdag 6. januar blev den amerikanske Kongres i Washington D.C. stormet af hundredvis af vrede tilhængere af præsident Donald Trump.

RITZAU SCANPIX

Telegram
16. januar 2021 kl. 03:27

Tre dage før at hundredvis af tilhængere af præsident Donald Trump stormede Kongressen den 6. januar, advarede en efterretningsrapport fra kongrespolitiet om, at netop det kunne ske.

Det skriver The Washington Post.

I den 12 sider lange rapport fra den 3. januar beskriver kongrespolitiets efterretningsafdeling, hvordan tusindvis af vrede demonstranter - tilskyndet af Trump og flankeret af højreorienterede radikale og ekstreme militsgrupper - sandsynligvis ville strømme til Washington D.C. væbnet til kamp.

Målet var Kongressens medlemmer, skriver The Washington Post.

- Tilhængere af den siddende præsident anser 6. januar 2021 som en sidste mulighed for at ændre valgresultatet, står der i rapporten.

- Denne følelse af desperation og skuffelse kan være et motiv for at udøve vold. I modsætning til tidligere protester efter valget er målet for Trump-tilhængere ikke nødvendigvis moddemonstranter som tidligere, men snarere er Kongressen selv et mål 6. januar.

Den interne rapport ser ifølge avisen ikke ud til at være blevet delt med andre agenturer som eksempelvis det føderale forbundspoliti, FBI.

Rapporten er et af flere tegn, som sikkerhedseksperter mener burde have ført til øget sikkerhed ved Kongressen den 6. januar.

Under urolighederne mistede fem mennesker livet, heriblandt en politibetjent.

Tidligere har The Washington Post skrevet, at FBI's afdeling i Virginia internt advarede om, at personer på den yderste højrefløj på nettet planlagde "krig".

Forbundspolitiet har tidligere hævdet, at det ikke havde oplysninger, der pegede i retning af, at der ville komme et voldeligt angreb på Kongressen.

Efter angrebet har FBI advaret om, at flere bevæbnede protester planlægges inden magtskiftet den 20. januar, hvor Joe Biden bliver taget i ed som USA's præsident.

/ritzau/NTB

Opdateret 16. januar 2021 kl. 04:08

Stort amerikansk svindel med covid-19 vaccine: Trumps sundhedssekretær fratræder.

Guvernørerne i flere amerikanske stater beskyldte fredag ​​Trump-administrationen for bedrageri omkring den lovede hurtige distribution af millioner af doser af covid-19-vaccinen fra lager, som den amerikanske sundhedsminister i fredags indrømmede, slet ​​ikke eksisterede.

Trumps sundheds- og socialsekretær Alex Azar sagde tirsdag, at administrationen vil frigive millioner af doser, som den har holdt i reserve til boostede injektioner som introduktion til dem, der har mest brug for vaccinen. Azar sagde derefter, at administrationen var helt sikker i forsyningskæden til at frigøre sine store mængder forsyninger og opfordrede stater til at bruge den ekstra forsyning til at åbne vaccinationer for alle i alderen 65 år og derover.

Mange stater har derfor gjort det, men i går, fredag, ​​sagde en række guvernører, at de var forbløffede over at høre, at der ikke fandtes nogle forsyninger eller reserver.

De beskrev det som "et nationalt bedrag" og at de var "yderst skuffede over, at Azar løj for sit land", mens Azar i et interview med NBC i går, fredag, ​​foreslog, at doserne selvfølgelig allerede var blevet tildelt staterne, og at "derfor sidder vi ikke længere på nogen reserve Vi har gjort det tilgængeligt for stater".