Telegram

Flertal for at hastebehandle isolationskrav ved indrejse

Et flertal i Folketinget vil hastebehandle krav om test og isolation, hvis man rejser ind i Danmark.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har samlet et flertal i Folketinget til et hastelovforslag, der skal give mulighed for at kræve test og isolation. (Arkivfoto.)

Justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har samlet et flertal i Folketinget til et hastelovforslag, der skal give mulighed for at kræve test og isolation. (Arkivfoto.)

RITZAU SCANPIX

Telegram
26. januar 2021 kl. 05:02

Regeringen vil fremsætte et nyt hastelovforslag, der skal give mulighed for at kræve test og isolation ved indrejse i Danmark.

Lovforslaget har opbakning af et bredt flertal i Folketinget til at blive hastebehandlet, oplyser Justitsministeriet.

Regeringen ønsker, at en ny lov skal føre til krav om, at indrejsende fra udlandet skal lade sig teste og gå i isolation i 10 dage. Det gælder også for danske statsborgere.

Isolationen kan dog afkortes med en negativ pcr-test tidligst fire dage efter indrejse.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) kalder hastelovforslaget nødvendigt for at holde smitten med coronavirus nede.

- Det er fordi, der er bekymring for, at folk, der har været ude at rejse, tager nye varianter af covid-19 med ind i Danmark og dermed får startet nogle meget smitsomme smittekæder, siger Nick Hækkerup.

Overholder man ikke kravene, venter der en bøde.

- Udgangspunktet vil være en bøde på 3500 kroner. Men i gentagelsestilfælde vil bøden være større, og i sidste ende vil det kunne føre til fængsel, fordi det er så vigtigt, at vi passer på ikke at sprede smitten i Danmark mere end højst nødvendigt.

Overtrædelser vil være en opgave for politiet, men Nick Hækkerup pointerer, at det "først og fremmest er et ansvar, som vi alle sammen skal tage på os".

Der vil dog være visse undtagelser i kravene. De omfatter blandt andet personer med bopæl i grænselandet og personer, der hyppigt krydser grænsen, fordi de arbejder i Danmark.

Lovforslaget vil blive fremsat den 28. januar af sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Nick Hækkerup vurderer, at det vil kunne træde i kraft i midten af næste uge, hvis det bliver vedtaget ved hastebehandling.

For nylig er den mere smitsomme sydafrikanske coronavariant dukket op i Danmark hos tre personer, der har været i Dubai eller Østafrika.

Desuden er Færøerne blevet ramt af ét tilfælde af en brasiliansk variant, der skulle minde om den sydafrikanske.

/ritzau/

Eva Schwanenflügel

Vil en bøde på 3500 kr mon afskrække rige mennesker fra at rejse ind i landet uden at gå i karantæne?

Jeg tillader mig at tvivle.

Mogens Holme, Heidi Larsen, Lillian Larsen, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Jan Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Netop, Eva. Den skal være støre - meget støre. det beste man kunde gøre var et gøre så den blev indkomstreguleret. I gentagelsestilfælde skal den naturligvis stige yderligere.

Eva Schwanenflügel, Mogens Holme og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Corona vil som alle andre vira vedblive med at mutere. En ny variant, venligst importeret fra Dubai til Danmark i de sidste uger er således under mistanke for at kunne smitte vaccinerede personer. Så du kan godt begynde at spare sammen til mundbind til brug mange år frem i tiden - Undtagen, hvis du er en misforstået Man In Black tag-sagen-i-egen-hånd aktivist. Naturligvis.

Eva Schwanenflügel, Rikke Nielsen, Alvin Jensen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Turister og andre ankommende skal simpelthen fragtes direkte fra grænseovergange/ankomsthaller direkte til karantænehoteller, hvor de skalvære i 14 dage - som dt sker i Australien. Jeg fatter ikke den blødsødenhed overfor folk, som løbende undgaver vore bestræbelser på at få epidemien under kontrol.

Politiken har i dag et par særdeles gode, men også meget skræmmende, artikler om de nye varianter, som kommer til at underløbe vore bestræbelser på normalisering, og om den fejlende flokimmunitet i Manaus på trods af en kæmpe bølge der sidste år. Vi er nødt til at se i øjnene, at vi ikke kan forhandle med covid-19 - det er den, eller os:

"Kristian G. Andersen hælder mest til, at man i Danmark satser på en ’nul covid-19-strategi’, som man for eksempel ser det i Australien og New Zealand:
»I Danmark bliver der lige nu smittet 700-800 danskere hver dag. Hvis det stod til mig, skulle man langt under 100 smittetilfælde om dagen, og jeg ville allerhelst se, at Danmark gik mod en strategi, som hed 0 covid-19-tilfælde. For det med at lukke samfundet op og ned er i mine øjne ikke en strategi og slet ikke med en smitsom variant som den britiske, hvor man ville blive ramt rigtig, rigtig hårdt om 4-6 uger, hvis man lukkede op i dag. Det er meget nemmere at kontrollere en epidemi, hvis man som udgangspunkt havde 0 smittetilfælde med covid-19 og så med effektiv smitteopsporing skyndte sig at slukke de små brande, som ville opstå«."
politiken.dk/viden/Viden/art8071064/Verdens-f%C3%B8rste-by-med-flokimmunitet-oplever-ny-voldsom-coronaepidemi

politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8075765/%C2%BBVi-er-slet-ikke-f%C3%A6rdige-med-det-her%C2%AB

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Hans Larsen og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar