De første penge til minkavlere udbetales nu

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) fortæller, at de første penge er på vej til minkavlere. Dog kun en del.
13. januar 2021 kl. 14:48Opdateret 13. januar 2021 kl. 15:23

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) siger i Folketingssalen, at de første honorarer til minkavlere, der har slået deres dyr ned, bliver udbetalt "i disse timer".

Det siger han spurgt ind til, hvorfor der ikke er udbetalt erstatning og kompensation til minkavlerne endnu, efter at de i starten af november blev bedt om at slå alle deres dyr ned. De blev samtidig lovet fuldgod og hurtig kompensation.

- Der skal ikke herske tvivl om, at jeg gerne havde set, at vi for længe siden kunne have udbetalt penge til minkavlerne, siger Rasmus Prehn.

- Og der skal ikke herske tvivl om, at jeg gerne vil have udbetalt kompensation hurtigst muligt.

Den store erstatningspakke er betinget af en aftale i Folketinget og godkendelse i EU. Men dele af erstatningen - honorarer til avlere, hvis farme ikke var ramt, men lå tæt på smittede farme - udbetales altså nu.

- Hvad angår honorarer for at have slået dyr ned, har Fødevarestyrelsen oplyst til mig, at de påbegynder udbetaling i zone 2 i disse timer, siger Rasmus Prehn.

Fødevarestyrelsen oplyser til Ritzau, at de første penge til minkavlere, der har ydet bistand med at aflive mink, vil bliver udbetalt denne uge.

Også den tempobonus, som nogle avlere har ret til, og forudbetalinger af erstatninger ventes at være på vej inden for kort tid.

- Det betyder, at et antal minkavlere i disse dage og i resten af januar og februar modtager en del af de penge, de har krav på, og som de helt forståeligt har efterspurgt, siger styrelsen i en skriftlig kommentar.

I løbet af efteråret begyndte corona at sprede sig på landets minkfarme, og i oktober blev det besluttet, at nogle mink skulle aflives.

Det gjaldt både minkene på farme med bekræftede smittetilfælde og besætninger inden for 7,8 kilometer af en smittet farm.

Senere fik minkavlerne lov til at hjælpe med at aflive minkene, og det er betaling for det arbejde, som nu er på vej.

Udstedelsen af den nødvendige erstatningsbekendtgørelse mangler stadig. Det gør også EU-godkendelse af modellen for udbetaling.

Fødevarestyrelsen forventer dog, at det kan være på plads i løbet af den kommende uge.

Men der vil gå noget tid, før alle minkavlere har modtaget deres endelige betalinger, understreger styrelsen.

Det skyldes, at flere sager ikke er afklaret, og at styrelsen endnu ikke har "kapaciteten helt på plads".

- Det beklager vi, men der er tale om en helt ny og ret kompleks opgave for styrelsen, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

I november sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at alle mink nu skal aflives.

Det skyldtes, at der var fundet mutationer af covid-19, som kunne true en vaccine. Det var der dog ikke lovhjemmel til at kræve.

Sagen endte med at koste daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) jobbet.

Siden er der blev vedtaget en lov, der forbyder hold af mink i Danmark frem til 2022. Den blev vedtaget 21. december.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
Viggo Okholm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Krister Meyersahm

Hvad skal EU blandes ind i sagen for?
Er vore folketingsmedlemmer ikke deres opgave voksen? Gemmer sig bag EU?
Sagen er enkel - der skal udbetales erstatning i.h.t. Grundloven. Det har intet med EU at gøre.
Ryst i det mindste op med en delerstatning nu!

Birte Pedersen

I mine øjne skal de ikke have en bøjet femøre, og slet ikke dem der var tæt på at gå konkurs, d.v.s. nu skal vi skatteydere betale deres konkurs regninger. Og så er der lige spørgsmålet om dyrevelfærd som er ikke eksisterende i deres øjne. Jeg håber af hele mit hjerte at regeringen har så meget nosser at de forbyder minkavl fremover, samtidig skal også chinchilla farme forbydes, det er en skændsel at have den slags dyr i bur. Jeg græmmes!!

Egon Stich, Steen K Petersen, Carsten Munk, Erik Nielsen, Eva Schwanenflügel, Palle Jensen, Freddie Vindberg, Mogens Holme og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig skal de have erstatning uanset underskud og nogles holdning til erhvervet-undertegnede inklusiv- men det var lovligt at være minkavler. Men ingen kunne vel forvente at erstatningen faldt inden jul!

Erik Fuglsang

I mine øjne skal minkavlerne have FULD erstatning efter Grundlovens §73 - og det kan kun gå for langsomt!

Grl. § 73
Stk. 1. Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom, uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning.

Stk. 2. Når et lovforslag vedrørende ekspropriation af ejendom er vedtaget, kan en tredjedel af Folketingets medlemmer inden for en frist af tre søgnedage fra forslagets endelige vedtagelse kræve, at det først indstilles til kongelig stadfæstelse, når nyvalg til Folketinget har fundet sted, og forslaget på ny er vedtaget af det derefter sammentrædende Folketing.

Stk. 3. Ethvert spørgsmål om ekspropriationsaktens lovlighed og erstatningens størrelse kan indbringes for domstolene. Prøvelsen af erstatningens størrelse kan ved lov henlægges til domstole oprettet i dette øjemed.

Erik Fuglsang:
Du har nok ret i fakta, men er der trods alt ikke visse undtagelser omkring denne ret ,hvis det gælder hensynet til almen trivsel eller hvad vi skal kalde det? Jeg har ikke kyndighed nok,
Umiddelbart er det ikke alle der overholder det bl.a. i ghettoloven, hvor de almene boligforeninger tvinges til at nedlægge boliger uden at få penge til at opføre nye.
Hvad er vigtigst? minkavlerne set i forhold til menneskers ret til at bo hvor de vil?

Jeppe Lindholm

De seneste år har stort set alle mink farme i Danmark haft underskud. Og ingen udsigt til forbedring. Ikke så sær mink branchen forsøger at få erstatning med 10 års tilbageblik, til en tid hvor prisene var urealistisk rekord høje set i forhold til 2020.

Erstatningen skal bygge på nutidige priser og ikke drømme priser 10 år tilbage.

Egon Stich, Mogens Holme og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Her igen ses forskellen på folk - som Viggo Okholm skriver får boligselskaberne ikke erstatning gennem "Ghetto-loven" og beboerne bliver sat ud vel ofte til en dyre husleje osv.

Hørte også folk fra Venstre kræve, at selvstændige skulle have samme beløb som lønmodtagerne, der skulle ikke være forskel - ja så - skal der så heller ikke være forskel når overskuddet skal fordeles?
Er problemet ikke at dagpengene osv. er blevet alt for lave - hvis Venstre virkeligt mener noget med at folk skal understøttes i en svær situation så se at få sat dagpengene op og denne gang uden at sætte kontingentet op - for de gange Folketinget har forringet dagpengeordningen blev kontingentet ikke sat tilsvarende ned.
Bare et par eksempler.

Jeppe Lindholm

Hvis jeg som lønmodtager har passet et arbejde og udviklet indholdet igennem to årtier, så for jeg ingen heder og erstatning for tabt livsværk, slev om det er det jeg har viet mit liv til, når jeg bliver fyret fordi der sker forandring på statens foranledning. Så er det bare ud af klappen uden en bemærkning og ned i køen til ydmygelser i det lokale jobcenter.

Det er på tide vi igen får stor faglige generalstrejker for at give lønmodtagerne et tiltrængt løft efter udsultning siden finanskrisen i 2008 og skruebrækker forhold i virksomheder uden overenskomst, samt skruebrækker forhold med løndomping fra løn billige EU lande og skruebrækker forhold med udbredelse af daglejer forhold for særligt ufaglærtes arbejdsforhold gennem vikarbureauer, hvor lønninger presses i bund. Underligt fagforeningerne overhovedet går med til vikarbureauer.