Telegram

Hollands regering trækker sig efter børnepengeskandale

Fejlagtigt er tusindvis blevet anklaget for at svindle med børnepenge og har uretmæssigt betalt penge tilbage.
Hollands premierminister, Mark Rutte, træder sammen med resten af sin regering tilbage som følge af skandale om børnepenge, der har haft store økonomiske konsekvenser for mange hollandske familier.

Hollands premierminister, Mark Rutte, træder sammen med resten af sin regering tilbage som følge af skandale om børnepenge, der har haft store økonomiske konsekvenser for mange hollandske familier.

RITZAU SCANPIX

Telegram
15. januar 2021 kl. 13:39

Hollands regering trækker sig som følge af en skandale, hvor tusindvis af forældre fejlagtigt er blevet anklaget for at svindle med børnepenge.

Det skriver den hollandske tv-station Nos ifølge nyhedsbureauet Reuters.

De mange forældre er på grund af skandalen blevet tvunget til at betale store beløb tilbage til staten, hvilket har haft store økonomiske konsekvenser for mange.

Fredag har den hollandske premierminister, Mark Rutte, samlet sin regering i Haag for at afgøre, hvorvidt den kunne beholde regeringsmagten trods skandalen.

Flere ministre antydede allerede tidligere fredag, at det var uundgåeligt for regeringen at træde tilbage.

Den højtstående socialdemokrat Lodewijk Asscher trak sig torsdag på grund af skandalen, skriver dpa.

Under hans tid som socialminister frem til 2017 blev tusindvis af familier fejlagtigt frataget deres børnepenge, fordi de blev anklaget for skattesnyd. Anklagerne viste sig senere at være uberettigede.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er der tale om 10.000 familier. Ifølge hollandske medier er i alt cirka 26.000 personer påvirket af skandalen, skriver nyhedsbureauet AFP.

Myndighedernes ageren medførte arbejdsløshed, konkurser og skilsmisser i mange familier, konkluderede en kommission i december.

Kommissionen rettede skarp kritik mod myndighederne, regeringen og domstolene i sagen. De basale principper i retsstaten var blevet overtrådt, lød det.

Regeringen har undskyldt til de ramte forældre og lovet en kompensation på 30.000 euro til hver familie. Det svarer til over 223.000 danske kroner.

Skandalen efterlader nu Holland uden en regering midt i en periode, hvor landet oplever stigende smittetal med coronavirus.

Også den mere smitsomme britiske variant af virusset er begyndt at sprede sig hastigt i Holland, skriver AFP.

Den afgående premierminister vil holde et pressemøde om regeringens afgang senere fredag, lyder det i flere hollandske medier.

Rutte har ledet tre forskellige koalitionsregeringer siden 2010. Senest vandt han valget i 2017 på trods af stor konkurrence fra den stærkt højreorienterede oppositionsleder Geert Wilders.

Ifølge meningsmålinger står Rutte dog til at kunne vinde en fjerde regeringsperiode, fordi befolkningen i høj grad støtter hans håndtering af coronakrisen.

/ritzau/

Opdateret 15. januar 2021 kl. 19:28

Nu er det ikke første gang, at lederen, premierminister, Mark Rutte, fra det temmelig højre-konservative politiske parti, Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, har måttet trække sig efter en skandale. Sidste gang var det vist nok i 2012.

Det skete dog ikke ligefrem frivilligt, selv om der egentlig var dybe moralske grunde nok til at gøre det. Faktisk blev han tvunget til det af omstændighederne.

Men det er da befriende, at regeringer vælter, når de bevidst eller ubevidst ligefrem overtræder lovene. Og har var Mark Rutte tillige temmelig arrogant overfor sine egne borgere, selv om det var hans regering, der tilsyneladende fuld "ubevidst" havde snydt og bedraget sin befolkning.

Pietro Cini, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Kim Houmøller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Der må ikke Ruttes med børnepenge, høj..

Jeppe Lindholm

I den digitale verden kan alt jo overvåges og registersamkøres. Og som om det ikke er nok skal algoritmer og kunstig intelligens snart til at overvåge os alle sammen i hoved og røv dag og nat. Men skidt. Vi har jo ikke noget at skjule. Og det er da ikke overvåning. Vel.

Men de her gode gamle algoritmer og kunstig intelligens kan der jo altid findes noget - Også på dig.

Eva Schwanenflügel

Overvågning er lig med frihed, Jeppe Lindholm.
Det siger vores kjære justitsmister Nick Montanus Hækkerup selv :-/

Ja med overvågningskameraer, ikke registersamkørsler.

Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel

PS. Ansigtsgenkendelse er også på tapetet i en snarlig fremtid.