Telegram

Nyt forslag kan tvinge festgæster og fodboldfans i isolation

Med en ny epidemilov vil hele grupper eller forsamlinger kunne pålægges at lade sig undersøge eller isolere.
Telegram
17. januar 2021 kl. 21:30

Regeringen vil fremover gøre det muligt at pålægge hele grupper eller forsamlinger at tage en test eller gå i isolation, hvis de har været et sted med coronasmitte.

Sådan lyder en ny beføjelse i et forslag til en kommende epidemilov. En overtrædelse kan straffes med bøde. Det skriver Jyllands-Posten.

I dag kan den slags indgreb alene iværksættes over for enkeltpersoner.

I regeringens lovforslag nævnes eksempelvis koncerter, bryllupper, sportsarrangementer, skoler og virksomheder, hvor der er konstateret smitte.

Her fremgår også, at indgrebet kan iværksættes, selv om myndighederne ikke ved præcist, hvem der deltog. For eksempel ved en stor koncert.

Institut for Menneskerettigheder kalder det meget vanskeligt at se, hvordan et påbud om test eller isolation for en større gruppe kan håndhæves.

Derfor kaldet instituttet det problematisk at koble forslaget med en mulig bødestraf.

- Det kan blive ret tilfældigt, hvem man opdager ikke følger reglerne, siger specialkonsulent Mikkel Laursen til Jyllands-Posten.

Kristian Lauta, juraprofessor ved Københavns Universitet, efterlyser en større offentlig debat om den nye epidemilov. Den skal træde i kraft 1. marts.

- Der er foruroligende stille om denne lov, som generelt indeholder ret indgribende tiltag, og som nu også vil gøre det muligt at pålægge potentielt tusindvis af mennesker at isolere sig. Det er en rimelig hardcore bestemmelse, siger han til Jyllands-Posten.

I bemærkningerne til den nye lov understreges, at det altid skal overvejes, om det er nok at opfordre folk til at lade sig teste eller isolere frivilligt.

Regeringen skal også forelægge indgrebet for et udvalg i Folketinget, før det kan sættes i gang. Samtidig skal en ny epidemikommission tage stilling til det.

De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, er åben for at justere forslaget og for eksempel se på, om et indgreb mod en gruppe automatisk skal prøves ved en domstol:

- Der kan sagtens være noget, vi har overset. Det er ret afgørende, at vi rammer rigtigt og indfører de rette kontrolmekanismer, så det ikke kan blive misbrugt, siger han til Jyllands-Posten.

Det har ikke været muligt for Jyllands-Posten at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

/ritzau/

Opdateret 18. januar 2021 kl. 07:06

Anne-Marie Krogsbøll

Der er noget, der halter her. Hvis det virkelig skulle være nødvendigt at pålægge hele grupper at lade sig teste og gå i karantæne, så er det jo en samfundssituation, hvor den slags arrangementer slet ikke skal være tilladte - de skal være lukket ned.

Det er da langt mindre indgribende at forbyde forsamlinger, end at skulle tracke og tvinge store grupper af personer. For mig lyder det forslag som endnu et tiltag til at holde mere åbent, end der sundhedsmæssigt er belæg for. Man lader registrering og tvangstestning/karantæne erstatte de restriktioner, som burde være indført i stedet. Det svarer til idiotien i at lade grænserne være åbne, men true med testning og karantæne - uden særlig kontrol. Udgangspunktet burde være, at grænserne er lukkede under en pandemi - så må man teste og sætte i karantæne i de få tilfælde, hvor der virkeligt er et nødvendigt behov for at komme ind/ud.

Om der kan være ganske enkelte situationer, hvor man kan have afholdt store arrangementer, INDEN man i samfundet overhovedet er blevet klare over, at der er er farlig epidemi igang - ja, det er da en fjern mulighed. Men i så fald kan man vel inddrage domstolsprøvelse.

Carsten Munk, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Hvis vaccinen virker og store forsamlinger alligevel ikke er tilladt er den lovgivning vel overflødig. Enten er der der noget Ordre-Mette ikke deler med os eller også er hun virkelig så inkompetent og virkelighedsfjern som hun fremstår.