Telegram

Pfizer: Coronavaccine virker mod britisk virusvariant

Pfizer planlægger samtidig undersøgelser af vaccinens effekt mod den nye coronavariant opdaget i Sydafrika.
Pfizer og BioNTechs vaccine mod coronavirus virker også på den britiske variant af virusset, melder virksomhederne. (Arkivfoto)

Pfizer og BioNTechs vaccine mod coronavirus virker også på den britiske variant af virusset, melder virksomhederne. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
8. januar 2021 kl. 05:57

Medicinalselskaberne Pfizer og BioNTech har gennemført test af vaccinens effekt mod andre varianter af coronavirus. Det gælder blandt andet B117, der først blev opdaget i Storbritannien.

Her viser de foreløbige resultater, at vaccinen er effektiv og blandt andet neutraliserer en problematisk mutation kaldet N501Y. Det melder Phil Dormitzer, en af Pfizers førende vaccineforskere.

- Vi har testet 16 forskellige mutationer, og for ingen af dem har der været en markant ændring. Det er en god nyhed, siger Phil Dormitzer.

- Det betyder dog ikke, at en 17. mutation ikke kan få indvirkning, tilføjer han.

Mutationen N501Y findes også i den nye variant af coronavirusset opdaget i Sydafrika. Mutationen vurderes at være ansvarlig for, at de nye varianter af virusset er væsentligt mere smitsomme.

Dormitzer bemærker dog, at coronavarianten opdaget i Sydafrika stadig bekymrer forskerne. Det skyldes, at varianten indeholder en anden mutation kaldet E484K. Det vides endnu ikke, hvad dens effekt er på vaccinen.

Pfizer planlægger nu at igangsætte undersøgelser af vaccinens effekt mod mutationen opdaget i Sydafrika.

Undersøgelserne af vaccinens effekt på den britiske variant er blevet udført med blod fra mennesker, der havde modtaget vaccinen.

Undersøgelserne af varianten fra Sydafrika vil foregå på samme måde. Medicinalvirksomheden håber at blive klogere inden for få uger.

Forskere har udtrykt bekymring for, at de vacciner, der rulles ud, muligvis ikke er i stand til at beskytte mod nye varianter. Især den, der er blevet opdaget i Sydafrika.

Simon Clarke, lektor i cellulær mikrobiologi ved University of Reading, sagde i sidste uge, at varianten opdaget i Sydafrika har "en række mutationer", der har mere omfattende genetiske ændringer i det såkaldte spike-protein.

/ritzau/Reuters

Opdateret 8. januar 2021 kl. 06:54

Andreas Christensen

Fakta med Pfizer “vaccinen” er at den kun mildner symptomer. Den beskytter ikke imod at bliver smittet eller transmittere sygdommen, efter man er blevet vaccineret.

“Vaccinen” har kun en midlertidig godkendelse og er kun i det, der kaldes Fase 1, af testfasen. Pfizer/BioNTech trial blev registeret som klinisk test nummer NCT04368728 hos CDC– med start dato April 29, 2020. Med forventer slutdato af alle 3 testfaser 27. Januar 2023. Fase 1 forventes først afsluttet 23. Juni 2020. Indtil fase 1 er færdig kan man ikke vurdere hvilke SAE (Serious Adverse Effects) Dertil var ingen af de foreløbige testpersoner belastet med højt blodtryk, fedme eller sukkersyge.

Ifølge Financial Times vil kun halvdelen af de tyske sygeplejersker og en fjerdedel af tyske læger lade sig vaccinere. I nogle delstater vil kun omkring en tredjedel af sygehuspersonalet lade sig vaccinere. Tallene for Californien er tilsvarende eller værre end de tyske.

I Frankrig oplyste 76% af omsorgspersonalet i ældreplejen de ikke vil lade sig vaccinere og 59% af befolkningen oplyste det samme i en af mange undersøgelser. I Bulgarien vil kun 20% lade sig vaccinere.

Generelt er der ganske stor skepsis blandt det man må kalde fagpersoner, hvilket Carrington deklarationen også vidner om.

Er disse fagfolk så sølvpapirshatte eller er der tale om berettiget skepsis, omkring nogle vacciner, der ikke beskytter imod smitte, men kun mildner symptomer, ifølge producenternes egne oplysninger. Vacciner der ikke er har gennemført de samme testforløb som normale vacciner og hvor langtidsbivirkningerne er ukendte.

Som samfund plejer vi at følge forsigtighedsprincippet, men med disse nye vacciner, der endda har en helt ny måde at virke på, ved at manipulere med folks RNA og for andre vacciner med selve DNA, er det som om alt forsigtighed er kastet overbord, endda med en sygdom der for mere end 99% af befolkningen er relativ harmløs, omend ganske ubehagelig.

Personligt er jeg ganske forundret og de komplikationer, omend relativ få,indtil,videre, med anafylaktiske chok, uforklarlige dødsfald og andre alvorlige hændelser i et meget tidligt forløb af massevaccinationerne, får mig nok til at anvende forsigtighedsprincippet personligt.

Langtidseffekterne er helt uafklarede og når man tænker på alle de der modtog eksperimentalvacciner for svineinfluenza, der endte op,med livslange bivirkninger som narkolepsi o.a.

Når man læser den tidligere forskningschef hos Pfizer Michael Yeadon og hans tyske kollega og Virus ekspert åbne brev, hvor de gennemgår mange af de voldsomme og endda fatale bivirkninger der opstod blandt de dyr man testede på, bliver jeg for alvor bekymret. En af bivirkningerne var hos katte, der ved senere eksponering for den virkelige virus, døde, samtlige af de deltagende katte endda. Dertil havde det negativ effekt på de reproduktive muligheder?

Sidst, men ikke mindst er den ansvarfritagelse producenterne har fået bekymrende. Peru har gjort meget kraftige indsigelser over dette og med tanke på de helt enorme profitter der er involveret, er det endnu en bekymrende omstændighed.

At Pfizers CEO så har solgt, en meget stor del af sine aktier i samme firma ved lanceringen, beroliger mig bestemt ikke tværtimod.

Når jeg læser om den knaphed på vacciner, medierne taler så meget om, trods det, at der nogle steder er større problemer med at finde personer til vaccinering, kan jeg ikke lade være med at tænke på kartoflens historie og måden magthaverne brugte “list” til at overbevise befolkningerne til at adoptere den. Nedlukningerne af samfundet er jo helt uden præcedens i verdenshistorien, selv med værre sygdomme med langt højere dødelighed.

Er der tale om mere end blot Covid her. Er det her, noget der bruges til at gennemføre en, fra befolkningernes side, uønsket transformation af levevilkår og omgangsformer mennesker imellem ?