Telegram

Tidligere topleder i FE bringer ny viden til Tibetsagen

Tidligere topleders vidnesbyrd kan rokke ved Tibetkommissionens konklusioner, skriver Berlingske.
Demonstration mod Kinas overtrædelser af menneskerettighederne i Tibet på Højbro Plads i København fredag den 15. juni 2012. Kinas statsoverhoved, Hu Jintao, der var i København den dag, så dog ikke aktivisternes flag, der blev fjernet eller bragt ud af syne af danske betjente.

Demonstration mod Kinas overtrædelser af menneskerettighederne i Tibet på Højbro Plads i København fredag den 15. juni 2012. Kinas statsoverhoved, Hu Jintao, der var i København den dag, så dog ikke aktivisternes flag, der blev fjernet eller bragt ud af syne af danske betjente.

RITZAU SCANPIX

Telegram
22. januar 2021 kl. 01:53

En pensioneret oberst og tidligere topleder i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i 13 år frem til 2013 står frem med nye oplysninger i Tibetsagen.

Det skriver Berlingske.

Ifølge den 65-årige oberst Steffen Wied modtog FE's ledelse i 2012 en skrivelse, der rystede tjenesten:

Demonstranter skulle skjules og Tibet-materiale gemmes væk før det kinesiske statsbesøg samme år.

Den direkte ordre til ulovligheder kom angiveligt fra politiets topledelse. Muligvis direkte fra Udenrigsministeriet.

Ifølge Wied var det den daværende FE-chef, Thomas Ahrenkiel, der tog skrivelsen med på et møde.

- Jeg kan ikke huske, om det er ham eller analysechefen, der siger, at "det her er jo grundlovsstridigt", men det bliver overskriften på den samtale, vi har på det møde, siger Steffen Wied til Berlingske.

Den tidligere topleders vidnesbyrd kan – hvis han husker rigtigt – rokke ved Tibetkommissionens tidligere konklusioner, skriver Berlingske.

Ifølge avisen, der har gennemgået alle de akter, der indgik i den første Tibet-undersøgelse, er en skrivelse med det indhold aldrig blevet udleveret til kommissionen.

Tibetkommissionen afsluttede sit arbejde i 2017, men det blev senere genoptaget, da der netop opstod tvivl om, hvorvidt kommissionen havde fået alle akter.

Kommissionen nåede dengang frem til, at "der ikke fra ansatte i Udenrigsministeriet eller den danske ambassade i Beijing blev stillet krav til Københavns Politis ageren i forbindelse med videregivelsen af oplysning om de kinesiske bekymringer".

Viser oberst Wieds vidnesbyrd sig at være rigtigt, står det altså klart, at de overordnede myndigheder direkte ønskede og måske endda beordrede indgreb over for demonstranterne.

Hvis det er tilfældet, skal ansvaret ikke - som hidtil - placeres hos politifolk på relativt lavt niveau.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra Thomas Ahrenkiel, tidligere politidirektør Johan Reimann eller tidligere departementschef Claus Grube.

/ritzau/

Denne nye oplysning må undersøges het til bunds.

Hvis der er berettiget mistanke om ulovlighed, må Tibet-sagen gå om. Og hvis daværende justitsminister Morten Bødskov (S) bliver sigtet, og afhøres med en sigtets rettigheder, kan der muligvis kommer mere frem om denne skamplet på Danmarks demokrati.

For det er jo vanskeligt for Danmark at korrekse andre landets demokratier - eller mangel på sammen, når Danmark ikke selv har afklaret denne alvorlig sag.

William Mannicke

Jeg undrer mig.

8-9 år efter hændelsen, kommer en nu pensioneret oberst og efterretningschef for FE, i tanke om at, han da vistnok skal have lettet sin samvittighed.!?

Og så lige med Morten Bødskov i centrum for sagen?

Og ligesom folketinget skal tage stilling til rigsretssag mod Inger Støjberg?

Sammenfaldet af tilfældigheder er mildest talt opsigtvækkende.

Hvis omtalte oberst har passet sit chef job i FE med samme forsinkelse, er der ikke noget at sige til at landet står i våde.

Jeg deltog som demonstrant dengang. Der var ikke ret mange demonstranter. De fleste mediterede. Det var ikke en voldelig demonstration. Men politiets store biler dækkede hele Absalons Plads, så jeg fik hverken set dronningen eller Kinas præsident.

Var der ikke også et flag der var luftbåret- mellem 2 heliumballonner? Sagen var, at vi godt vidste, det kunne virke provokerende på Kina, hvis vi flagrede med Tibet´s flag. En demonstration der var så fredelig som denne må jo have ét eller andet banner. Man må så sige, det var effektfuldt.

Kip,kip.

Morten Hillgaard

Kunne det ikke tænkes, at vi endnu kun har set "toppen af isbjerget" altså magtsystemets på
flere planer usynliggør fakta og synliggør usandheder eller det som er værre.