Telegram

Tiltale mod Støjberg: Hun gav urigtige oplysninger fire gange

Den endelige tiltale mod Inger Støjberg er klar, og der ventes at blive indledt en rigsretssag senere i år.
Venstres Inger Støjberg taler med pressen søndag efter ekstraordinært landsmøde i Roskilde, hvor hun trådte tilbage som næstformand.

Venstres Inger Støjberg taler med pressen søndag efter ekstraordinært landsmøde i Roskilde, hvor hun trådte tilbage som næstformand.

RITZAU SCANPIX

Telegram
27. januar 2021 kl. 10:45

Onsdag er den blot sjette rigsretssag i danmarkshistorien kommet et skridt tættere på.

Et stort flertal i et underudvalg til Udvalget for Forretningsordenen har vedtaget tiltalen mod Inger Støjberg (V) i sagen fra 2016 om ulovlig adskillelse af asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Det oplyser retsordfører Kristian Hegaard (R). En rigsretssag ventes at blive indledt senere i år.

Samtlige samråd, hvor den tidligere udlændinge- og integrationsminister har talt usandt over for Folketinget, er omfattet af tiltalen.

I det oprindelige udkast var blot ét samråd nævnt. Men nu er alle samråd nævnt som en "skærpende omstændighed" i tiltalen, som Ritzau er i besiddelse af.

- Alle samråd er med. Hvis man kun nævner én dato, så har man indtryk af, at der kun er blevet vildledt en enkelt gang, og det er forkert. Der er blevet vildledt flere gange. Og det skal tiltalen også afspejle, siger Kristian Hegaard.

Hidtil har tiltalen lydt, at Inger Støjberg gav urigtige og misvisende oplysninger til Folketinget på et enkelt samråd 21. juni 2017.

Men nu er det tilføjet, at hun også gjorde det på i alt fire samråd. Det omfatter også 23. juni 2017, 11. oktober 2017 og 1. marts 2019.

Det centrale i tiltalen er en "klar ulovlig" instruks fra 2016, da Inger Støjberg var udlændingeminister. Den betød, at asylpar, hvor den ene var mindreårig, blev adskilt.

Sagen skal debatteres i Folketinget torsdag og stemmes igennem tirsdag i næste uge. En rigsret vil først blive nedsat, når delberetningen om embedsværket er færdigskrevet af Instrukskommissionen, der har undersøgt sagen.

Afhøringerne har også afdækket svigt i embedsværket.

For en uge siden vedtog underudvalget til Udvalget for Forretningsordenen et udkast til tiltalen, som Inger Støjberg har haft mulighed for at komme med indvendinger til. Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar.

Hun overvejer fortsat sin fremtid i Venstre, efter at hun blev frataget posten som næstformand efter flere offentlige uenigheder med formand Jakob Ellemann-Jensen (V).

Et stort flertal har tilkendegivet, at de vil stemme for en rigsretssag. Det er Socialdemokratiet, størstedelen af Venstre, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.

Ni medlemmer af Venstre, herunder Støjberg selv, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige stemmer imod.

Af løsgængerne vil kun tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen stemme imod. Han var den øverst ansvarlige, da sagen stod på, men blev frikendt for ansvar af Instrukskommissionen.

/ritzau/

Opdateret 27. januar 2021 kl. 11:58

Eva Schwanenflügel

Godt alle usandhederne kommer med i anklageskriftet.

Inge Lehmann, Søren Cramer Nielsen, Alvin Jensen, Helle Walther, Søren Nielsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Ja godt der er strammet lidt op, og den anden del også kommet med. Og DF har jo- undskyld mig- da drukket af natpotten. Det parti har sammen med NB Pernille Vermund ikke respekt for lov og ret, som de normalt begge skriger på, ikke når det tjener deres egne interesser. Sådanne partier kan man ikke bruge til noget. De andre partier bryder sig da heller ikke om, at stille en kollega for en rigsret, men IS har virkelig forbrudt sig mod ministeransvarlighedsloven og løjet osv, og det må man ikke, ej heller selv om man hedder Inger S, og er fra Jylland. Venstreknogler eller ej.

Inge Lehmann, Carsten Munk, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

DF samler underskrifter ind, for at droppe en sag, et stort flertal har vedtaget skal for en rigsret. Og veninden PV samler penge ind, er de da helt fra den de to sorte partier.

Inge Lehmann, Carsten Munk, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

De slesker for at få Støjberg til at melde sig ind i netop deres parti, og for at få stemmer fra hendes vælgerbase, Helle Walther..

Helle Walther

Så vil vi da virkelig se et gedemarked, hende og Pia K, to egoer, eller hende og Pernille V. når folk er så egocentriske som de tre kvinder er, og synes selv, de er guds gave til vælgerne, så vil det slå gnister efter kort tid. Vi behøver slet ikke bestille teaterbilletter mere, når der åbnes altså :)), vi kan bare se på visse politikeres ageren.

Inge Lehmann, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

"Inger Støjberg gav urigtige og misvisende oplysninger til Folketinget på et enkelt samråd 21. juni 2017 og desuden også på fire samråd den 23. juni 2017, 11. oktober 2017 og 1. marts 2019. Det centrale i tiltalen er en "klar ulovlig" instruks fra 2016, da Inger Støjberg var udlændingeminister. Den betød, at asylpar, hvor den ene var mindreårig, blev adskilt".

Der er således tale om 5 afdækkede og bevislige forhold, hvor Støjberg har gjort sig skyldig i foragt for folketinget og loven. Når man har denne viden, behøver man ikke at nedsætte en kostbar rigsret. Folketinget kan selv smide Støjberg ud i vanære og stoppe sagen her. Det er folketingets pligt iflg. Grundloven, SELV, at tage stilling til medlemmernes valgbarhed.

Anders Sørensen

Hvis man giver urigtige oplysninger 4 gange og rigtige oplysninger 5 gange, så vinder man kampen.

Fisken på disken