Telegram

Trump benåder sin tidligere toprådgiver og 72 andre

Præsident Donald Trump benåder 73 personer og nedsætter straffen for 70 andre, oplyser Det Hvide Hus.
Donald Trumps tidligere nære rådgiver Steve Bannon er blevet benådet. (Arkivfoto)

Donald Trumps tidligere nære rådgiver Steve Bannon er blevet benådet. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
20. januar 2021 kl. 06:11

Med blot et halvt døgn tilbage i præsidentembedet har Donald Trump benådet 73 personer, der er dømt for kriminalitet.

Yderligere har han nedsat straffen for 70 andre.

Det oplyser Det Hvide Hus i en erklæring onsdag morgen dansk tid.

En af dem, der er blevet benådet, er Trumps tidligere nære rådgiver Steve Bannon. Han er sammen med tre andre tiltalt for at svindle folk, som har doneret penge til en privat opført mur langs USA's grænse til Mexico.

Rådgivere i Det Hvide Hus havde ellers frarådet Trump at benåde Bannon. Men Trump og Bannon har for nylig genoplivet deres forhold, da Trump søgte støtte til hans uprøvede påstande om valgsvindel.

Der er tradition for, at USA's præsident bruger sin ret og benåder og forkorter straffe for borgere i slutningen af sin præsidentperiode.

Bannon er den seneste i rækken af fremtrædende politiske allierede, som Trump har benådet.

Kort inden jul benådede Trump sin tidligere kampagnechef Paul Manafort, tidligere rådgiver Roger Stone, tidligere national sikkerhedsrådgiver Michael Flynn og tidligere rådgiver George Papadopoulos.

De fire personer spillede centrale roller i den Rusland-undersøgelse, der så nærmere på russisk indblanding i præsidentvalget i 2016.

Også rapperen Lil Wayne er onsdag morgen dansk tid blevet benådet af Trump, mens rapperen Kodak Black har fået sin straf nedsat, oplyser Det Hvide Hus. De blev begge retsforfulgt for at have overtrådt USA's våbenlovgivning.

Trump har ligeledes benådet tidligere kongresmedlem Robin Hayes, der blev idømt et års fængsel for at have afgivet en falsk erklæring i en korruptionssag.

Flere medier har spekuleret i, hvorvidt Trump ville benåde sig selv og sin familie. Det gør han ikke, oplyser Trump-administrationen onsdag dansk tid.

Trump har stadig ikke hverken erkendt sit nederlag eller lykønsket Biden med valgsejren. Han har heller ikke inviteret Biden til Det Hvide Hus, som der ellers er tradition for.

/ritzau/Reuters

Opdateret 20. januar 2021 kl. 07:54

En ting er vel at benåde dømte og anklagede, men at benåde folk "på forhånd", det kan sgu da vist kun ske i en bananrepublik.

Søren Nielsen, Tina Peirano, Mogens Holme, Carsten Hansen og Søren Dahl anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen

Matadoren der brugte Matador-tricks.

Carsten Hansen

En mærkelig skik med at benåde folk kort tid efter de helt bevidst har overtrådt love.
Den slags "Overdommeri" hører ingen steder hjemme.
Helt fint at folk får en chance mere, men de der benådes er jo folk højt på strå der ikke på noget tidspunkt har haft det nødvendigt at bryde love.

USA er sgu svær at blive klog på !

Søren Kristensen

Noget af et mirakel at det kører i samme side af vejen som os.

Birte Pedersen

Er skodland, det er i sin enkelthed det det er, i mine øjne.

Birte Pedersen

Der skulle selvfølgelig ha stå. ET. beklager.

Kenneth Jacobsen

Ser man listen igennem, er der i overvældende grad tale om folk, der er dømt for embedsmisbrug, mened, svindel og korruption. Man kan kun gætte hvorfor han benåder dem. Jeg er enig i ovenstående kommentarer: denne skik hører et underudviklet land til.