Telegram

Tyskland godkender øjeblikkelig genoptagelse af Nord Stream 2

En tidligere tilladelse havde givet lov til, at byggeriet af gasledning kunne fortsætte i tysk farvand i maj.
Skibet "Fortuna" vil inden længe fortsætte byggeriet af Nord Stream 2 nær Bornholm, oplyser selskabet bag.

Skibet "Fortuna" vil inden længe fortsætte byggeriet af Nord Stream 2 nær Bornholm, oplyser selskabet bag.

RITZAU SCANPIX

Telegram
15. januar 2021 kl. 11:20

Tyskland har givet godkendelse til, at byggeriet af den omstridte naturgasledning Nord Stream 2 kan fortsætte i tysk farvand med øjeblikkelig virkning.

Det oplyser den tyske maritime godkendelsesmyndighed BSH, Bundesamt Für Seeschifffahrt und Hydrographie, i en meddelelse fredag.

Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

En tidligere udstedt tilladelse havde først givet lov til at fortsætte byggeriet i slutningen af maj.

Dele af den næsten færdigbyggede gasledning går fra Rusland til Tyskland - og også gennem dansk farvand.

Byggeriet gik i stå i 2019, da USA indførte sanktioner mod projektet.

Truslen om amerikanske sanktioner fik to schweiziske fartøjer, der arbejdede på at lægge rør ved Bornholm, til at stoppe arbejdet.

USA mener, at Nord Stream 2 vil øge især Tysklands afhængighed af Rusland og dermed true EU's sikkerhed.

Den tyske regering mener derimod, at Nord Stream 2 vil give Tyskland en direkte og sikker energiforsyning.

Ledningen vil næsten fordoble mængden af russisk naturgas, der kan transporteres til Tyskland.

Danske myndigheder har sagt, at skibet "Fortuna" kan genoptage byggeriet nær Bornholm fra fredag, skriver dpa.

Nord Stream 2 oplyser, at det vil genoptage forberedelserne nær Bornholm, så snart dets skib er på plads - uden at give en præcis dato for hvornår.

Ifølge vesselfinder.com er "Fortuna" sejlet fra den tyske by Wismar torsdag. Fredag befinder skibet sig i Østersøen nær Rostock.

Skibet færdiggjorde et 2,6 kilometer langt stykke af naturgasledningen i december sidste år, efter at det havde holdt 1,5 års pause i byggearbejdet.

/ritzau/

Opdateret 15. januar 2021 kl. 12:24

Jeppe Lindholm

Tyskland og EU får allerede masser af gas fra Rusland gennem rørledning gennem Ukraine og Nord Stream I. Og opstår der problemer med russerne, så bygger vi da bare et rør til Tyrkiet, som for nylig har fundet et rekord stort naturgas felt i ved deres Middelhavskyst.

Og for klimaets skyld lukker Danmark snart sine små naturgas felter i Nordsøen - For klimaet skal da også have lidt. Ik.

@ Jeppe Lindholm,

Tyrkiets nye gasfund ligger i hvert fald i Græsk territorium. Og rørledningen gennem Ukrania skal jo lukkes, for at forhindre Ukraina og Poland får russisk gas.

Men ellers syntes jeg også, at man bør finde en anden og mere hensigtsmæssig energikilde. Og så længe man kan forsyne industrien med billig russisk gas, begynder industrien ikke at stille om til andet - eller at spare.

Kim Houmøller og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Det er fristende at færdiggøre 2eren bare for at vise amerikanerne, at de ikke bestemmer i Europa. På den anden side er en aflysning af projektet et incitament til en hurtigere omstilling til grøn energi.

kjeld hougaard

@jens christian jacobsen Jamen..det ER USA der reelt styrer al handel via SWIFT. ”frihed og demokrati” en frihed til demokratisk at beslutte om det USA vil. Om gasledning til Rusland, og samhandel med Iran at danske soldater skal skyde de afghaner som USA ikke kan li. Er der nogen der tror det er noget vi danskere demokratisk vælger selv? Hvilke partier havde på programmet at skyde på jihadister i Afrika? Sjovt at se Tyskland vågne mod selvstændighed efter WWII.