Telegram

OVERBLIK: Børnehjemsdrenge blev udsat for grove overgreb

Godhavnsdrenge modtog en officiel undskyldning i 2019, nu har de også fået en godtgørelse for overgrebene.
Telegram
25. februar 2021 kl. 12:11

Drenge fra institutionen Godhavn i Nordsjælland stævnede i 2020 staten med et krav om erstatning for de svigt og overgreb, de for 50-70 år siden blev udsat for som børn på drengehjemmet.

Torsdag er det lykkedes 17 tidligere beboere at få en godtgørelse for det, der skete dengang. Efter et forlig i sagen har de hver modtaget 300.000 kroner i godtgørelse.

Her følger et overblik over sagen om Godhavnsdrengene:

* Drengehjemmet Godhavn blev oprettet i 1893 i Tisvildeleje i Nordsjælland som selvejende institution.

* Det var typisk unge, der havde mistet deres forældre eller ikke kunne passe skolen, der blev anbragt på Godhavn.

* Efter DR-dokumentarprogrammet "Drengehjemmet" i 2005 organiserede en række tidligere anbragte fra Godhavn sig i gruppen "Godhavnsdrengene".

* I 2009 bevilgede Socialministeriet penge til en uvildig undersøgelse af forholdene på en række danske børnehjem, herunder Godhavn.

* Resultatet var Godhavnsrapporten. Her blev det slået fast, at drengene blev udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb og medicinske forsøg.

* I ti år kæmpede flere af de mænd, som var drenge på Godhavn, for at få en undskyldning fra staten.

* En af Godhavnsdrengene krævede erstatning fra staten ved domstolene, men fik afslag i byretten i 2015 og senere i landsretten i 2017, fordi sagen faldt for forældelsesfristen.

* Retten fandt, at kravet skulle have været anlagt senest i 1985.

* Folketinget vedtog i februar 2018 en ny lov, der ophæver forældelsesfrister i alle sager om overgreb mod børn.

* 13. august 2019 undskyldte statsminister Mette Frederiksen (S) officielt på vegne af regeringen. Det skete på Marienborg, hvor Godhavnsdrengene også var til stede.

* 4. august 2020 fortalte Mads Pramming, advokat for 15 af Godhavnsdrengene, at de ville stævne staten for mindst 4,5 millioner kroner og kræve erstatning.

* Da det kom frem, at en gruppe af Godhavnsdrengene ville stævne staten for misrøgt, stod flere andre af drengene fra Godhavn frem i blandt andet Kristeligt Dagblad og sagde, at det ikke var et søgsmål i hele gruppens navn.

* 25. februar 2021 modtog 17 tidligere beboere på drengehjemmet hver 300.000 kroner i godtgørelse for misrøgt efter at have indgået forlig i sagen mod staten.

Kilder: TV2 Lorry, DR og Jyllands-Posten.

/ritzau/

Opdateret 25. februar 2021 kl. 13:38