Telegram

Skoleskibene får grønt lys til at drage på togt

Skoleskibet Georg Stage og Skoleskibet Danmark har fået lov til at tage på togt på trods af nedlukningen.
Skoleskibet Georg Stage rejser hvert år ud med 63 unge. (Arkivfoto)

Skoleskibet Georg Stage rejser hvert år ud med 63 unge. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
28. februar 2021 kl. 20:25

Der er godt nyt for eleverne på Skoleskibet Danmark og Skoleskibet Georg Stage.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har givet grønt lys for, at de gamle skibe igen kan lægge fra kaj med elever om bord.

- Skoleskibene spiller en rigtig vigtig rolle for både det blå Danmark og det arbejdsmarked, hvor vi har så hårdt brug for arbejdskraften, men også for den enkelte unge, som skal på en unik rejse, der kun sker en gang i livet, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Coronanedlukningen i Danmark havde skabt usikkerhed om årets togter for de 143 elever, der nu har fået lov til at påmønstre skoleskibene i midten af marts.

80 elever på Skoleskibet Danmark og 63 elever på Skoleskibet Georg Stage får nu alligevel lov til at sejle ud på de planlagte forårstogter henholdsvis den 3. april og den 27. marts.

Eleverne skal møde ind 14 dage før testrejsen med et negativt svar på en coronaprøve. Herefter bliver de isoleret og testet løbende, skriver ministeriet i pressemeddelelsen.

- Dermed vil eleverne ikke se andre end hinanden, fra de møder ind, skriver ministeriet og fortsætter:

- Landgang i forbindelse med proviantering vil foregå under klare instrukser.

Der fremgår ikke, hvilke regler der vil være for elever, når de går i land i andre lande.

Ministeren forklarer, at så vidt hun er orienteret, vil forårstogterne foregå i meget nære farvande som Nordsøen, Atlanterhavet og danske farvande.

- Det er jo skibe, der plejer at sejle på den anden side af Jorden med unge mennesker og være en rejse for livet. Det håber jeg, det bliver alligevel, selv om situationen er lidt anderledes, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Netop skoleskibene kan blandt andet få lov til at sejle ud igen, fordi skibene giver god mulighed for at lave "sociale bobler", siger ministeren.

Spørgsmål: Kan man ikke sige det samme om højskoler og efterskoler?

- Det er klart, at skoleskibene er enormt velegnede til den model. Men det er jo ikke det samme som, at det ikke også vil kunne fungere andre steder. Det er jo også noget af det, vi ser på, ved genåbningen af efterskoler, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

/ritzau/

Opdateret 28. februar 2021 kl. 22:42