Telegram

Super Mario skal føre italienerne ud af hård krisetid

Mario Draghi er lørdag officielt taget i ed som Italiens nye premierminister. Foran ham venter store opgaver.
Mario Draghi (til højre) er lørdag blevet taget i ed som italiensk premierminister. På billedet her sidder han sammen med Italiens præsident, Sergio Mattarella (til venstre)

Mario Draghi (til højre) er lørdag blevet taget i ed som italiensk premierminister. På billedet her sidder han sammen med Italiens præsident, Sergio Mattarella (til venstre)

RITZAU SCANPIX

Telegram
13. februar 2021 kl. 13:19

En ny mand har lørdag overtaget tøjlerne i Italien.

Mario Draghi, der er tidligere chef for Den Europæiske Centralbank (ECB), er lørdag middag således blevet taget i ed som premierminister.

Italienerne håber dermed på at have fundet den person, der kan føre dem sikkert ud af en historisk hård tid med coronakrise og politisk ustabilitet.

Blandt Draghis største opgaver er på en effektiv måde at forvalte omkring 200 milliarder euro, som Italien ventes at få i genopretningsmidler fra EU.

Som ECB-chef blev Draghi anerkendt som en dygtig og effektiv problemknuser, hvilket også har sikret ham kaldenavnet "Super Mario".

Draghi fik fredag aften tilstrækkelig med støtte til at danne en ny regering. Han accepterede samtidig opgaven med at stå i spidsen for landets næste regering, og lørdag blev han så officielt taget i ed.

Den tidligere ECB-chef erstatter ekspremierminister Giuseppe Conte og sætter en foreløbig stopper for ugers politisk krise i Italien.

Contes koalitionsregering kollapsede i slutningen af januar. Det skete, da tidligere premierminister Matteo Renzi trak sit lille Italia Viva-parti ud af regeringen som følge af håndteringen af coronapandemien.

Italiens præsident, Sergio Mattarella, gav i sidste uge officielt Mario Draghi mandat til at danne ny regering i Italien. Siden har næsten alle partier givet deres støtte til, at Draghi kan lede en samlingsregering.

Den nye, 73-årige premierminister har sammensat en regering, der er en blanding af ministre og teknokrater.

Luigi Di Maio fra Femstjernebevægelsen fortsætter som udenrigsminister.

Men andre nøgleposter går til teknokrater. Det gælder blandt andet posten som økonomiminister, som bliver besat af generaldirektøren i Italiens centralbank, Daniele Franco. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Draghis regering mangler fortsat at blive officielt godkendt af parlamentet.

/ritzau/Reuters