Telegram

Analytikere om Trump-tale: Han holder sit parti i et jerngreb

Trump fik med tale kørt sig selv i stilling som mulig præsidentkandidat i 2024, mener kommentatorer.
Trump blev flere gange mødt af store bifald under tale til konservativ konference.

Trump blev flere gange mødt af store bifald under tale til konservativ konference.

RITZAU SCANPIX

Telegram
1. marts 2021 kl. 02:47

Donald Trump holder stadig Det Republikanske Parti i et fast greb.

Sådan lyder konklusionen fra en række kommentatorer, efter at den tidligere præsident søndag talte ved den konservative konference Conservative Political Action Conference (CPAC).

Under talen, som var den første siden Trumps valgnederlag, antydede eks-præsidenten, at han måske vil jagte et comeback og forsøge at komme tilbage i Det Hvide Hus.

- Det her var øjeblikket, hvor Donald Trump på en eller anden måde fik sat styr på tropperne i Det Republikanske Parti, skriver journalist og kommentator Joe Concha for mediet The Hill, der betragtes som moderat konservativt.

- Han ved det samme, som de gør: De fleste Trump-støtter vil stemme på ham igen, hvis han går efter at blive partiets nominerede.

Efter valgnederlaget, kongresuroen og den efterfølgende rigsretssag har der tilsyneladende været splid om den fremtidige republikanske retning.

Men Trump, der blev valgt som præsident i 2016, fastslog over for sine tilhørere til stor jubel, at hans "fantastiske rejse (...) langtfra er ovre".

Hans indflydelse i partiet er ikke til at diskutere, skriver BBC-korrespondent Anthony Zurcher.

- At dømme ud fra publikum har han ikke brug for at genoplive sig selv i nævneværdig grad - i det mindste ikke blandt konservative aktivister. Deres støtte til Trump (...) er aldrig blevet svækket, skriver Zurcher.

- Så da Trump lagde billet ind på fortsat at være en ledende skikkelse i partiet - som kongemager og måske endda som hovedfigur i 2024 - gav publikum sin fuldtonede og højlydte støtte.

På mange måder var det en Trump tilbage i sit vante element, der talte søndag. Rollen som oppositionsfigur, der kan skyde på alt og alle, lader til at passe ham godt, bemærker flere af analytikerne.

- Donald Trump forsøgte at fastholde sit greb om Det Republikanske Parti (...) med sin sædvanlige blanding af usandheder, klager og provokationer. Det var en overraskende normal tale for Trump, set i lyset af at det var den første siden præsidenttiden, skriver Washington Post i en analyse.

CNN, som åbent står i opposition til Trump, ser det som dybt bekymrende, at Trump kan stå så stærkt, som han gør, på trods af kongresuroen og utallige usande påstande om valgsvindel.

- Det siger meget om republikanismens sjæl og amerikansk politiks tilstand, at Trump stadig ses som en troværdig leder af partiet, også selv om han tabte Det Hvide Hus, Repræsentanternes Hus og Senatet, skriver CNN.

/ritzau/

Opdateret 1. marts 2021 kl. 03:04

Jeppe Lindholm

73.000.000 stemte på... Republikanerne. Dermed ikke sagt, at de alle stemte på Donald Trump.

Helle Walther

De er bange for ham, men han er kun "leder" der ,så længe de ikke agerer modsat og siger fra - alene er han intet, intet. Han står som en brægende ged og det er uforståeligt, at så mange mennesker i USA er så naive og godtroende. De kan da sagtens finde en anden republikaner, som ikke er en bandit og bølle, svindler og løgner som Trump. Hans sønner er jo som han, de voksne i alt fald.

Søren Fosberg

Da Reagan kom til magten i 1976 var uligheden i USA den laveste nogensinde. Siden da er den vokset støt og er nu på niveau med uligheden i 1930, depressionen.

Måske er det den udvikling Trump nyder godt af. Ikke fordi han tilbyder mindre økonomisk ulighed, men fordi han sviner den politiske elite som har stået for Reagan og post Reagan æraen. Sommetider skal man jo bare have luft.

En anden ting han repræsenterer er opfattelsen af USA som den hvide mands retsmæssige ejendom. Det nok det der gemmer sig bag påstanden om at Trump er den sande vinder af valget selvom det formelt er noget vrøvl. Jeg tror godt folk forstår hvad han signalerer. Gods own country.

De to ting hænger nok sammen. Skylden for den økonomiske elendighed lægges på de uretmæssige indvandrere, sorte, latinoer, kinesere osv i stedet for et system der har hjernevasket borgerne til at påtage sig skyld og ansvar for sin egen fattigdom mens den økonomiske elite skamløst plyndrer landet.

Carsten Hansen

Der er heldigvis godt og vel 3 år til Republikanerne skal vælge deres præsidentkandidat.
Der kan løbe meget vand på stranden på den tid.
F.eks. skal Trump udlevere sine skattepapirer og der vil eventuelt ført civile sager mod ham angående stormen på Capitol. Stemningen kan vende.
Og som skrevet i # 1, er det ikke samtlige Republikanske vælgere der bryder sig om Trump, men hader Demokraterne mere.

Lad os håbe amerikanerne besinder sig. Resten af verden har hverken brug for en Trump eller en anden republikaner i det ovale værelse.

Som tidligere nævnt, bliver EU nødt til at skabe vilkår, så unionen kan klare sig uden USA. Og i øvrigt kan stå på egne ben ved siden af USA.

Måske bliver Donald John Trump ikke USA´s næste præsident. Men har har skabt en art folkeligt grundlag for, at nogle af han "disciple" kan blive det. Og måske ikke ved næste præsidentvalg med ved en af d fremtidige. Og flere af hans højre-nationale gadedrenge er langt værre end Donald Trump.

Jeppe Lindholm

Vi kommer til at høre en masse Trump snak frem til 2024, hvor han igen bliver præsident. Og i 2022 bliver Le Pen præsident i Frankring. Vesten er for alvor på vej på røven ved at skride stærkt mod højre i de sidste krampetrækninger. Hvad andet kan man forvente i krisetider? Historien gentager altid sig selv - Så bliver alle ekstreme i håbet om at kunne redde sin egen pels. Også selv om det koster naboen livet.