Telegram

Danske Regioner vil have ændret i vaccinekalenderen

Vaccinerne bør fordeles efter alder, mener regioner og læger. Patientforening vil sikre syge unge først.
Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), vil lave vaccinationskalenderen om, således at den bliver mere simpel og udelukkende baserer sig på alder, når engang de nuværende grupper er vaccineret. (Arkivfoto)

Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), vil lave vaccinationskalenderen om, således at den bliver mere simpel og udelukkende baserer sig på alder, når engang de nuværende grupper er vaccineret. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
4. marts 2021 kl. 07:09

Danske Regioner og de praktiserende læger vil have ændret og forsimplet vaccinekalenderen, så vaccinerne fremover udelukkende uddeles efter alder.

Det siger Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V), og direktøren for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Jonathan Schloss, til Politiken.

For nuværende er sundhedsvæsnet i gang med at vaccinere de første 6 ud af de 12 grupper i vaccinekalenderen.

Når det er overstået, mener Danske Regioner og PLO, at man bør skrotte de resterende grupper og distribuere vaccinerne baseret på borgernes alder.

Baggrunden for ønsket om en forsimplet vaccinekalender er angiveligt forvirring blandt ældre og sårbare grupper om, hvornår det er deres tur.

- Det er helt åbenlyst, at denne proces med alt for mange forvirrede og frustrerede ældre, sårbare og pårørende ikke har været god nok, siger Stephanie Lose til Politiken.

I Lungeforeningen er formand Torben Mogensen enig i, at det nuværende system ikke fungerer.

- På den baggrund er idéen om at vaccinere efter alder rimelig. Mange medlemmer henvender sig til os eller deres læge, fordi de er forvirrede over de regler, der gælder i dag, siger han.

Når han støtter forslaget, skyldes det, at mange alvorligt syge er vaccineret. Men der er dog fortsat omkring 2000 yngre lungesyge, som venter.

De bør vaccineres, inden et eventuelt alderskriterium bliver gældende.

- De hører retteligt til i gruppe fem, men er blevet overset i det kaos, der er i øjeblikket. Det kan være unge med medfødte sygdomme, som for eksempel cystisk fibrose, siger Torben Mogensen.

I første omgang vil PLO og regionernes forslag ikke betyde den store omvæltning. Grupperne syv, otte og ni er defineret udelukkende på alder.

Men forvirringen blandt nogle borgere om, hvilken gruppe de tilhører, betyder ifølge Jonathan Schloss fra PLO, at de praktiserende læger bruger for meget tid på raske patienter, der enten ikke forstår eller forsøger at påvirke, hvor de befinder sig i vaccinekalenderen.

- Det koster tid og kræfter at håndtere disse raske patienter, som tages fra de syge. Og vi er meget bekymret for de reelt syge, som enten opgiver at komme igennem til os eller må vente flere uger på at få en tid, siger han til Politiken.

Til avisen skriver Sundhedsministeriet, at vaccineprogrammet vil blive "tilpasset og forbedret yderligere" - uden at uddybe hvordan.

/ritzau/

Opdateret 4. marts 2021 kl. 09:40