Telegram

Politiet dropper sag om billede af statsministerdukke

En 29-årig kvinde blev sigtet for at have truet Mette Frederiksen ved at dele billede af statsministerdukke.
Sagens omdrejningspunkt er en dukke forestillende statsminister Mette Frederiksen (S).

Sagens omdrejningspunkt er en dukke forestillende statsminister Mette Frederiksen (S).

RITZAU SCANPIX

Telegram
26. marts 2021 kl. 14:34

Østjyllands Politi har besluttet at droppe sagen mod en kvinde, der var sigtet for at have truet statsminister Mette Frederiksen (S) ved at offentliggøre et billede af en omstridt dukke fra en demonstration.

Det oplyser kvindens advokat, Jonas Christoffersen, på Twitter.

- Sagen om dukkebilledet er i dag sluttet med påtaleopgivelse. Der var ingen trussel. Min klient er glad, skriver advokaten.

I en pressemeddelelse bekræfter Østjyllands Politi, at man har opgivet at gå videre med sagen, som har tiltrukket stor opmærksomhed.

Sagens hovedperson er 29-årige Vivian Alexandru fra Aarhus. Hun delte billedet i en gruppe på Facebook og blev efterfølgende opsøgt af politiet på sin hjemmeadresse og anholdt. Anholdelsen fandt sted 14. marts.

Billedet stammer fra en demonstration mod coronarestriktionerne, der fandt sted i København i januar. På billedet ses en dukke, der forestillede Mette Frederiksen. Dukken er stukket i brand, og på den er monteret et skilt med teksten "hun må og skal aflives". Billedet har været bragt adskillige gange i medierne.

Politidirektør Kirsten Dyrman fortæller, at der ikke er fundet noget bevis for, at kvinden har haft til hensigt at true statsministeren.

- Efter vi har gennemgået materialet i sagen, er sigtelsen blevet frafaldet, da hverken vi eller Statsadvokaten mener, der er noget bevis for, at kvinden har delt billedet med den hensigt at true nogen, siger hun i meddelelsen.

Det var ifølge politiet "en bekymret borger", som gjorde politiet opmærksom på billedet. Kirsten Dyrman erkender, at forløbet kan have været voldsomt for den 29-årige kvinde, som blev anholdt.

- Jeg kan sagtens forstå, hvis det har været en ubehagelig oplevelse for hende, og jeg er glad for, at sagen så hurtigt blev afgjort, siger hun.

/ritzau/

Opdateret 26. marts 2021 kl. 15:00

Eva Schwanenflügel

Hvad med konfiskationen af kvindens PC og telefon, en eventuel ransagning af samme, samt indtrængen på bopælen uden retskendelse?

Der må være en erstatningssag i vente.

Det er nogle spøjse prioriteringer, politiet har.

Torben Bruhn Andersen, Estermarie Mandelquist, Ib Christensen, Erik Karlsen, Arne Albatros Olsen, Søren Cramer Nielsen, Morten Balling, Steen K Petersen, Carsten Munk, Torben Lindegaard, Dorte Sørensen, Gert Romme, Jacob Nielsen, Jeppe Bundgaard og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar

det er muligt, at det er ok at droppe sagen, men det er nu alligevel laaaaaaaangt over stregen, det ligner jo den nu hedengangne "Nationen" og USA, når man gør sådan overfor personer, man er uenig med.

Eva Schwanenflügel

Søren Bro, hvad mener du egentlig med at "gøre sådan noget"?

Kvinden havde anvendt et foto gengivet i medierne utallige gange til at illustrere et opslag om et borgerforslag på facebook, der handlede om at afskaffe de famøse dobbeltstraffe for "corona-relateret kriminalitet".

Hun havde netop ikke brugt billedet i forbindelse med trusler af nogen art, hvorfor politiets sigtelse da heller ikke holdt, og blev droppet fordi der ikke var fugls føde på den.

Steen K Petersen, Vibeke Hansen, Bjørn Pedersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Eva, jeg mener, at det at brænde dukker af der forestiller ens fjender hører til i et u-land, også at bruge billederne af dette i andre sammenhænge, og ja, medierne hører til blandt de værste til den slags. Det kan være, at det har været overdrevet at gå efter netop denne person, men det ændrer ikke præmissen i min optik.

Nike Forsander Lorentsen og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Ligegyldig hvordan man vender og drejer det, bliver politiet nødt til at undersøge om Vivian Alexandru udgør en trussel for statsministeren. Det kan jeg ikke se noget odiøst i.

Eva Schwanenflügel

Søren Bro, at afbrændingen af dukken samt skiltet med ordene "hun må og skal aflives", er også i min optik ganske modbydeligt, og jeg var oprørt over hele episoden.

Men den har bare ikke noget at gøre med opslaget på facebook.

Og skal der virkelig være censur på de billeder pressen bringer af offentlige begivenheder som demonstrationer, samt privatpersoners brug af disse, blot fordi de har forbindelse til regeringen?

Det er en lodret krænkelse af ytringsfriheden, som netop er et værn mod statens magt.

Torben Bruhn Andersen, Bjørn Pedersen, Estermarie Mandelquist og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Rikke Nielsen, politiet behøvede ikke at undersøge andet end at læse opslaget på facebook, der handlede om et borgerforslag.

Skulle alle, der brugte billedet ellers 'undersøges' ved at politiet ankom på deres private bopæl, trængte ind uden retskendelse, beslaglagde computer og telefon, samt varetægtsfængslede dem?

Der må altså være retssikkerhed, uanset hvor uenig man er med folk.

Torben Bruhn Andersen, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Bjørn Pedersen, Estermarie Mandelquist, Martin Rønnow Klarlund, Anders Olesen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Eva Schwanenflügel, selvfølgelig skal der være retssikkerhed, og retssikkerhed er også at politiet undersøger potentiel kriminalitet. Det er selvfølgelig en balancegang for politiet at sikre beviser, samtidig med, at den sigtede får fastholdt sin retssikkerhed. Det er dog ikke første gang at en sådan situation opstår. Standard procedure.

Men du må også være enig i, at det billede viser en trussel mod statsministeren. Man skal i hvert fald være meget kreativ for at fortolke det anderledes. Og at det kræver ekstra opmærksomhed. Det ville selvfølgelig have været noget andet, hvis Vivian Alexandru havde vist et billede af noget, der understøttede teksten, men det gjorde hun, af uvisse årsager, ikke.

Eva Schwanenflügel

Rikke Nielsen, det er aldeles ikke standardprocedure at omgå retskendelser uden begrundet mistanke om alvorlige forhold, og det var der overhovedet ikke i dette tilfælde.

Og at et førhen offentliggjort billede alene kan udgøre en trussel uden videre sammenhæng med andet, har jeg aldrig hørt om før.

Så ville politiet da få travlt med at arrestere satiretegnere..

Torben Bruhn Andersen, Steen K Petersen, Bjørn Pedersen, Martin Rønnow Klarlund, Ib Christensen og Søren Cramer Nielsen anbefalede denne kommentar
Ole Kresten Finnemann Juhl

Ren Voodoo!