Telegram

Rapport: Kina vil tilintetgøre uighurerne som folk

Med interneringslejre og forsøg på at stoppe uighurer i at få børn udfører Kina ifølge rapport folkedrab.
Demonstranter i Istanbul viser støtte til uighurerne. (Arkivfoto.)

Demonstranter i Istanbul viser støtte til uighurerne. (Arkivfoto.)

RITZAU SCANPIX

Telegram
10. marts 2021 kl. 00:36

Den kinesiske regerings behandling af det muslimske mindretal uighurerne overtræder på en række områder FN's folkedrabskonvention.

Sådan lyder det i en ny rapport udarbejdet af over 30 eksperter for tænketanken Newlines Institute for Strategy and Policy. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

FN og flere andre organisationer har igennem nogle år beskrevet, hvordan en million uighurer og andre muslimske mindretal holdes fanget i interneringslejre.

Lejrene er ifølge Kina oprettet for at modvirke ekstremisme. Men ifølge rapporten bidrager de til folkedrab.

- Uighurer lider voldsomt både mentalt og fysisk under systematisk tortur og ondskabsfuld behandling. Det gælder voldtægter, seksuelle overgreb, udnyttelse og offentlig ydmygelse udført af vagter i lejrene, står der i rapporten ifølge AFP.

Rapporten beskriver ifølge nyhedsbureauet blandt andet, at uighurkvinder steriliseres ved tvang, mens yngre mænd interneres. Dermed forhindrer Kina, at befolkningen kan opretholdes.

Derudover beskriver rapporten, at Kina forsøger at "udrydde" uighurernes identitet og kultur.

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trumps regering erklærede i januar i lighed med rapporten, at Kina begår folkedrab.

Den vurdering ser præsident Joe Bidens administration ingen grund til at ændre, siger talsmand for det amerikanske udenrigsministerium Ned Price tirsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Yonah Diamond er juridisk rådgiver for ngo'en Raoul Wallenberg Centre for Human Rights og har været med til at udarbejde rapporten.

Han fortæller til CNN, at mange misforstår begrebet folkedrab og tror, at det kræver beviser for, at der foregår massedrab.

- Det egentlige spørgsmål er, om der er nok beviser til at vise, at der er en hensigt om at tilintetgøre en gruppe som sådan. Og det er det, som denne rapport viser, siger han ifølge det amerikanske medie.

Uighurerne i Xinjiang-regionen i det vestlige Kina er et tyrkisk og muslimsk folkeslag.

Der findes omkring 11 millioner uighurer. Langt de fleste har hjemme i Xinjiang. De praktiserer en moderat form for sunni-islam.

I 1949 udgjorde uighurerne 90 procent af befolkningen i Xinjiang. I dag er de i mindretal efter flere års massiv indvandring af etniske hankinesere.

/ritzau/

 

Opdateret 10. marts 2021 kl. 11:18

Her er ikke så meget at tilføje udover en skamplet for Kina og deres ide om renhed- ret beset er det vel deres form for nazisme.
Men da vi i vesten også ser delvis skævt til muslimer er vi så humanistiske nok til at kæmpe for deres rettigheder? Tibet betyder tilsyneladende mere, for buddhister er ok

Ps: jeg er buddhist

Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, Else Marie Arevad, Gitte Loeyche, Lillian Larsen og Sarah Schein anbefalede denne kommentar

Jeg kan godt lide DR længere kritiske reportage om Kina i går, og lige inden udsendelsen slutter, skal vi lige se frelseren Joe Biden med sine to hunde.

Jacob Nielsen

Der er intet nyt under solen, og den kurs som Formand Mao udstak. Kina gider ikke al det der humane pjat om at bøje sig mod midten. De vil have befolkningen assimileret, og det gælder i Tibet, Hong Kong og nu Uighurerne i Xinjiang. Fremtiden kommer også snart til Taiwan. Enhed gør stærk og sikrer landet mod borgerkrig.

Og så kan vi mene hvad vi vil her i Vesten, det har ingen, som i nul og niks, betydning. Skræmmebilledet er vores egen verdensdel, med den uønskede migration som vi ikke kan få styr på, og den skal de ikke nyde noget af.

Lillian Larsen

Jeg har ikke set udsendelsen endnu. Bare foromtalen gør ondt at læse.

Marie-Christine Poncelet

Hvor mange læser ved noget om Xinjiang provins historien og udvikling siden 1700 tal, ud over få artikler i medier og få minuter i tv avisen.
Hvem har undersøgt grundig endelig?
Hvem ved at provins har grænser til 5 eller 8 forskellige lande, de fleste muslimske, at nogle af de organisationer som kæmper for uafhængighed har haft forbindelser med Al Quada og Islamiskstaten.
Desværre som altid i denne type konflikt er flertallet af befolkningen gidsler, og lider lige som den palæstinenser gøre i Gaza.
Hvordan mon ville vores vestlige regeringer reagerer hvis der var en Islamiske trussel?
vi kan se allerede hvordan de reagerer overfor muslimer.
Spørgsmålet er ikke at forsvare den for de fleste af os ukendt Kina, men mere at sætte spørgsmål s tegnet ved den dobbel moral der præge debatten om Kina og sandt set andre lande.

Miriam Meisner
Arne Albatros Olsen

CCP er nogle sindsyge kontrolpsykotikere hele bundet.
Boycut Kina !

Atilla Thcengiz

Hermed en meget spændende link om Uighur sagen.

https://www.counterpunch.org/2021/03/09/a-short-history-of-uighur-resist...

Anderledes, oplysende og spændende læsning.

Atilla Thcengiz

"For most Uighurs today, the name Abdulla Rozibaqiev will draw a blank. Given the repression in Xinjiang, any aspect of Uighur culture will be suppressed, including the articles written by a Marxist revolutionary who theoretically should be promoted in Xinjiang by the Chinese Communists—if only they were Communists rather than the 21st century’s emerging number one imperialist power cheered on by the neo-Stalinists at Grayzone."

Sidste paragraf af artiklen som der blev linket til.