Telegram

Sygeplejersker stemmer nej til overenskomstresultat

Lidt mere end halvdelen af sygeplejerskerne stemte ved urafstemning, som forkaster overenskomstresultat.
Telegram
25. marts 2021 kl. 15:30

Det blev et nej tak fra sygeplejerskerne. Medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd har ved en urafstemning stemt nej til resultatet af OK21-forhandlingerne. Det oplyser Dansk Sygeplejeråd.

Afstemningen var tæt. 47,3 procent stemte nej, mens 46,5 procent stemte ja. I alt har kun lidt over halvdelen af medlemmerne - 53,6 procent - af Dansk Sygeplejeråds medlemmer stemt.

- Det er et snævert nej. Men et nej er et nej, og det må vi tage til efterretning, siger formanden for sygeplejerskerne, Grete Christensen.

Hun havde sammen med resten af hovedbestyrelsen anbefalet et ja.

Men fagforeningens delegerede var splittede. 75 stemmer stemte for at anbefale et ja, mens 61 stemte imod på en kongres tidligere på måneden.

Og blandt andet på sociale medier har mange sygeplejersker givet udtryk for deres utilfredshed med resultatet.

- Vi tager det som et stærkt signal om, at der er rigtig meget, som sygeplejerskerne er utilfredse med, og at det har akkumuleret sig op til det her nej, siger Grete Christensen.

Det handler blandt andet om løn, om gevaldigt arbejdspres og samtidig høje krav om fleksibilitet, lyder det.

Det er nu op til hovedbestyrelsen i DSR at beslutte, hvad der skal ske. De kan vælge at varsle strejke, eller de kan genoptage forhandlingerne med arbejdsgiverne.

- Nu vil vi gå i dialog med vores bagland - ikke mindst de tillidsvalgte - og afvente resten af resultaterne på det offentlige område, siger formanden.

- Men målet er selvfølgelig, at vi kommer tilbage til forhandlingsbordet, og at vi kaster alle kræfter ind på at forbedre resultatet, siger Grete Christensen.

Hun tager en tænkepause sammen med resten af hovedbestyrelsen til 19. april, hvor alle afstemningsresultater fra de forskellige forbund for de offentligt ansatte skal ligge klar.

Om risikoen for, at det ender med en strejke for sygeplejerskerne, siger Grete Christensen:

- Det er altid en risiko. Det er det eneste våben, vi har, når vi møder arbejdsgiverne.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker og lektor Nana Wesley Hansen fra Københavns Universitet kan et nej formentlig betyde, at sygeplejerskerne skal en tur i Forligsinstitutionen.

Det sagde hun, kort før afstemningsresultatet blev kendt.

- Forligsinstitutionens formål er at mægle og forsøge at undgå konflikten. Men man opnår ikke nye gevinster ved at gå i Forligsinstitutionen, så sygeplejerskerne vil ikke få forhandlet mere i løn i den situation.

- Det kan så ende med en konflikt. Men det bliver også rigtig svært for sygeplejerskerne i den situation, vi står i lige nu med coronapandemien, og en traditionel konflikt vil være svær at afvikle, siger Nana Wesley Hansen.

Sygeplejerskerne står ikke alene. Torsdag aften kunne også Radiograferne løfte sløret for resultatet af deres urafstemning. Her var det også blevet til et nej med 48 procent af stemmerne mod 43,4 procent for et ja.

/ritzau/

Opdateret 25. marts 2021 kl. 20:30