Telegram

Andet vaccinestik udskydes så flere kan få det første stik

Det andet vaccinestik kan ifølge Sundhedsstyrelsen udsættes nogle uger, så flere personer kan få første stik.
Danskerne kan få en invitation til coronavaccination en uge tidligere end planlagt som følge af Sundhedsstyrelsens beslutning om at udskyde andet vaccinestik. Det skriver dr.dk. (Arkivfoto).

Danskerne kan få en invitation til coronavaccination en uge tidligere end planlagt som følge af Sundhedsstyrelsens beslutning om at udskyde andet vaccinestik. Det skriver dr.dk. (Arkivfoto).

RITZAU SCANPIX

Telegram
22. april 2021 kl. 08:43

Perioden mellem det første og andet stik med vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna bliver forlænget fra tre og op til seks uger.

Det betyder, at danskerne vil få en invitation til coronavaccination en uge tidligere end planlagt, skriver dr.dk.

Det sker ifølge Sundhedsstyrelsen, fordi doserne kan strækkes længere. Gevinsten er, at flere får det første vaccinestik hurtigere, og immuniteten i befolkningen øges.

- Det betyder, at vi generelt kan fremrykke tidspunktet for førstegangsvaccination med en uge, oplyser Sundhedsstyrelsen til DR.

Sundhedsstyrelsen kan ifølge DR ikke oplyse, hvad det helt konkret betyder for vaccinationskalenderen, som viser takten for udrulningen af vaccinerne.

Datoen, for hvornår alle danskere er færdigvaccineret, er i den seneste vaccinationskalender fra 14. april uændret og sat til 8. august.

 

 

Andre lande har også valgt at forlænge perioden mellem vaccinestikkene.

Det gælder eksempelvis Norge og Storbritannien.

Et studie har ifølge DR vist, at man allerede efter det første stik har opnået en god beskyttelse.

Fire uger efter første stik har man ifølge studiet nedsat risikoen for at blive alvorligt syg med hospitalsindlæggelse til følge med 85 procent.

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, giver det god mening at forlænge perioden mellem første og andet stik.

- Briterne har tydeligvis kontrol over epidemien, blandt andet fordi de har prioriteret, at så mange skal have første stik ved at forlænge perioden mellem stikkene. Derfor er det godt, at vi nu også forlænger perioden, siger han til DR.

De seneste vaccinationstal viser, at 1.119.575 personer herhjemme har fået mindst ét vaccinestik. Det svarer til 19,2 procent af befolkningen.

536.334 - svarende til 9,2 procent - har fået begge stik og regnes for færdigvaccineret.

/ritzau/

Opdateret 22. april 2021 kl. 14:37

Helle Walther

Fordel og ulempe, hvis man er sikker på første stik beskytter, men man kan jo ikke rejse før man har sit coronapas og det får man først efter andet stik.

Carsten Hansen

Ja; Og for os der har direkte besked fra egen læge om at holde fast i strikse forholdsregler indtil færdigvaccinering, er det lidt ærgerligt.

Men vi må acceptere at hvis 1-vaccine giver god beskyttelse i almindelighed, så må vi i risikogruppe holde ud lidt længere.
Kunne dog godt tænke mig hvis egen læge fik lov til at færdigvaccinere så vi ikke skal vente ekstra.

Eva Schwanenflügel, Claus Nielsen, Inge Lehmann og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar

Det giver mening, hvis folk kan finde ud af at overholde anbefalingerne, som Carsten Hansen.

Hvis ikke risikerer vi chilenske tilstande, hvor flere end i Danmark har fået første stik.

Lige nu krydser jeg fingre og holder vejret.

Den første genåbning lykkedes pga testningen, men ser ud til at have udløst en slags genåbnings ketchupeffekt hos politikerne.

Og som nyhederne fra Brasilien, Chile og Indien viser, pandemien er ikke overstået og rammer nu dem under 40 år.

Jeg ville ønske vi havde politikere, der ikke blev ved med at sælge skindet, før bjørnen var skudt.

Henriette Bøhne, Eva Schwanenflügel, Erik Nielsen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Lige syd for grænsen er der overvejelser om at lukke ned igen.
Op til 30.000 nye smittede hver dag og 200-300 flere døde på 24 timer.
(Divider med 14, så svarer befolkningstallene overens)

Helle Walther

Min egen læge sagde i dag, at hun forventede at færdig vacc. mig om et par dage som aftalt, så det satser jeg på. Andre siger det først gengælder fremadrettet så ???

Carsten Hansen

De folk der har lavet aftaler fortsætter vist som normalt.

Jeppe Bundgaard

Jeg synes vi skal lave en kvoteordning i forhold til, hvor meget hver familie/personer må rejse efter erhvervelse af Coronapas. Hvis genåbningen af barer og storcentre er en målestok at gå efter, bliver det er miljømæssig katastrofe. Alle skal have deres fix

Maj-Britt Kent Hansen

I forgårs fik jeg invitation fra Statens Serum Institut og tid til vaccination - to stik. Det sidste 20. maj.

Jeg blev nødt til at acceptere nem-sms, da man (SSI formoder jeg) skulle have mulighed for at ændre tidspunkt, blev det oplyst undervejs i processen.

Man kan forhåbentlig slå denne nem-sms fra sidenhen. Fravalgte det i sin tid, da jeg var træt af både at modtage mail og sms om det samme - men aldrig synkront.

Det står intetsteds i de papirer fra SSI, man kunne printe ud, at der kan forekomme ændring af tidspunkt, men jeg kan da forestille mig, at sådanne situationer kan opstå. Det burde være nævnt. For god ordens skyld.