Telegram

Biden vil fremlægge plan for Afghanistan-exit før 11. september

Onsdag vil Joe Biden fremlægge planer for at trække USA's styrker ud af Afghanistan inden 11. september.
Joe Biden ønsker ifølge The Washington Post at have trukket amerikanske styrker ud af Afghanistan inden 11. september (Arkivfoto).

Joe Biden ønsker ifølge The Washington Post at have trukket amerikanske styrker ud af Afghanistan inden 11. september (Arkivfoto).

RITZAU SCANPIX

Telegram
13. april 2021 kl. 18:20

De amerikanske soldater skal senest den 11. september i år - på 20-årsdagen for angrebet i USA - være ude af Afghanistan.

Sådan lyder ambitionen fra USA's præsident, Joe Biden.

Det skriver den amerikanske avis The Washington Post, der tirsdag citerer anonyme kilder med kendskab til planen. Biden vil ifølge avisen offentligt præsentere tilbagetrækningen onsdag.

Højtstående amerikanske embedsmænd bekræfter oplysningen overfor nyhedsbureauerne AP, dpa og AFP. Efterfølgende har Det Hvide Hus bekræftet, at Biden onsdag vil fremlægge sine planer for en tilbagetrækning.

USA har officielt 2500 soldater udstationeret i Afghanistan. Antallet varierer dog, og ifølge Washington Post er antallet i dag nærmere 3500. En overgang var der op mod 100.000 amerikanske soldater i landet.

Andre Nato-lande har, ifølge det norske nyhedsbureau NTB, tilsammen godt 7500 soldater i Afghanistan

Joe Bidens forgænger, Donald Trump, forhandlede sig sidste år frem til en aftale med den militante talibanbevægelse. Her lød det, at de amerikanske styrker skulle være ude af Afghanistan senest 1. maj.

Talibanbevægelsen har advaret om, at den vil gå til angreb, hvis alle udenlandske soldater ikke er ude af landet inden den dato.

Bidens plan lægger op til, at de fleste styrker trækkes tilbage i løbet af den nærmeste tid. Men han garanterer altså ikke, at USA's soldater vil være ude af Afghanistan inden den aftalte deadline 1. maj.

Det vides ikke umiddelbart, hvad talibanbevægelsen tænker om den gradvise tilbagetrækning, som Biden planlægger.

Men en talsmand for bevægelsen oplyser tirsdag ifølge AFP, at Taliban ikke har tænkt sig at deltage i nogen møder om Afghanistans fremtid, før alle udenlandske styrker er trukket ud af landet.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, har onsdag indkaldt alliancens udenrigs- og forsvarsministre til et ekstraordinært møde. Det ventes ifølge NTB, at Afghanistan bliver et af temaerne.

Stoltenberg mødes også med USA's forsvarschef, Lloyd Austin, og USA's udenrigsminister, Anthony Blinken, i Nato-hovedkvarteret.

USA gik ind i Afghanistan i 2001.

Danmark har ikke længere kampstyrker i i Afghanistan. I dag består den danske indsats ifølge Udenrigsministeriet af et mindre antal rådgivere, instruktører og støttebidrag omkring Kabul. Dertil kommer økonomisk bistand til kapacitetsopbygning og drift af de afghanske sikkerhedsstyrker.

/ritzau/

Opdateret 14. april 2021 kl. 00:17

VP Joe Biden: We’ll Be Out Of Afghanistan By 2014, ‘Come Hell Or High Water’.

Anders Graae, Michael Waterstradt og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

"With the deadline rapidly approaching and no formal decision from the White House, the future of the contracts, some of which have completion dates in 2023 and beyond, remains unclear, but the Pentagon could potentially have to pay hundreds of millions in settlements or face years of litigation if the US pulls out of the country on schedule or by the end of the year as President Joe Biden suggested is likely.
"If they have a billion dollars worth of contracts, they're going to have a barrel full of lawsuits on their hands, unless they're willing to settle for whatever amount the contractors can ask for," said Dov Zakheim, the former Chief Financial Officer for the Defense Department."
https://edition.cnn.com/2021/03/29/politics/pentagon-contractors-afghani...

Anders Graae, Michael Waterstradt og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Når/hvis USA forlader Afghanistan, vil man efterlade et samfund, hvor uligheden er vokset signifikant siden invasionen i 2001. Faktisk er der tale om en eksplosion i uligheden, øget fattigdom og øget segregering mellem land og by - altsammen forhold som virker konfliktfremmende og rekrutteringsvenligt for kriminelle organisationer/bander/militser og religiøse ekstremisme ... og som sådan vil blive en enorm risikofaktor, byrde og belastning for det afghanske civilsamfund i årene, der kommer.

Jesper Steinmetz har lige fortalt tv2s seere, at tiltrækningen sker som en konsekvens af et mere og mere aggressivt Iran, som kræver flere soldater??? Og fortsætter med en anden forklaring, at amerikanerne er trætte af at kæmpe andres krige..........Waooo. Så'n tror jeg også, at CIA kommer til at formulere det.

Hvis tilbagetrækningen endelig bliver til noget, må man håbe, at det også kommer til at gælde lejesoldater, som mere og mere indgår i amerikanernes krige.

Jan Jensen, hvis man erindrer sig hvad Steinmetz gennem de seneste år har bragt af vildledende rapporteringer fra 'uofficielle amerikanske regeringskilder', talsmænd fra diverse, eksklusive tænketanke o.a., så kan det vel næppe undre at han ukritisk gengiver disse absurde ansvarsfralæggelser.

Så vidt Pentagon er der i øvrigt knap 20.000 private kontraktører i Afghanistan; dvs. ca. 80 % af det samlede militærpersonel.