Telegram

Den britiske prins Philip er død - 99 år

Dronning Elizabeths mand, prins Philip, er død, knap en måned efter at han blev udskrevet fra hospitalet.
Prins Philip var indlagt på hospitalet i en måned fra midten af februar til midten af marts (Arkivfoto).

Prins Philip var indlagt på hospitalet i en måned fra midten af februar til midten af marts (Arkivfoto).

RITZAU SCANPIX

Telegram
9. april 2021 kl. 13:08

Den britiske prins Philip er død.

Det oplyser det britiske kongehus fredag på sin hjemmeside.

Den 99-årige prins, der var gift med dronning Elizabeth, sov stille ind på Windsor Castle, oplyser kongehuset.

- Den kongelige familie tilslutter sig sorgen over hans død fra folk over hele verden, skriver kongehuset, der midlertidigt har lukket sin hjemmeside. På siden er et billede af prins Philip på sort baggrund og en kortfattet meddelelse om dødsfaldet.

Borgerne i London, hvor den britiske kongefamilies primære boliger ligger, strømmer fredag eftermiddag mod Buckingham Palace og Windsor Castle for at mindes prins Philip med blomster og håndskrevne kort.

Prinsen var indlagt på hospitalet i omkring en måned fra midten af februar til midten af marts med lungebetændelse. Han blev indlagt 16. februar på opfordring af den kongelige huslæge, efter at prinsen havde følt sig sløj.

Prinsen var blandt andet igennem en operation i forbindelse med hjerteproblemer, inden han blev udskrevet 16. marts.

Prins Philips officielle titel er hertug af Edinburgh, og han har danske rødder som oldebarn af Christian IX.

Han blev født 10. juni 1921 som Philip, prins af Danmark og Grækenland, og tilhører ligesom dronning Margrethe den glücksborgske kongeslægt.

Prinsens seneste offentlige optræden var ved en militærceremoni ved Windsor Castle i juli sidste år. Prins Philip og dronning Elizabeth har opholdt sig på kongeslottet vest for London under det seneste års coronanedlukninger.

Prins Philip og dronning Elizabeth fik fire børn. Den ældste, 72-årige prins Charles, er nummer et i den britiske tronfølge.

Prinsens indlæggelse i februar og marts faldt sammen med et interview med prins Harry, prins Philips barnebarn, og hans hustru, hertuginde Meghan.

Her kom parret, der har trukket sig fra deres officielle pligter, med flere kritiske udtalelser om det britiske kongehus.

Kongehuset oplyser fredag, at det inden for den kommende tid vil komme med yderligere information om, hvordan man tager afsked med prinsen.

Den britiske myndighed College of Arms oplyser ifølge Reuters, at prinsens begravelse efter sædvane vil foregå i St. Georges kapel ved Windsor Castle, og ceremonien vil følge prinsens ønsker. Datoen er ikke meldt ud officielt.

Begravelsen bliver ikke en offentlig statsbegravelse, skriver Reuters.

Kongehuset frabeder sammen med regeringen, at befolkningen samler sig og ligger blomster foran Buckingham Palace eller Windsor Castle efter dødsfaldet.

/ritzau/

Opdateret 9. april 2021 kl. 16:26

Atilla Thcengiz

Jeg har tilfældigvis læst en artikel om Prins Andrea, broder af Kong Konstantin af Grækenland hvis fader var en dansk konge. Deres moder Olga skulle være af Romanov dynastiet. Andrea som er fader til den afdøde Philip var leder af den såkaldte "Devil Battalion" hvis opgave var at realisere den græske "Megali Idea" i Anatolien i 1919 sammen med sin broder af britisk marionet. Hans gerninger i Anatolien fra 1919-1922 har nok været inspiration for nazisterne under 2. Verdenskrig, og han kunne med nød og næppe undgå dødsstraf efter katastrofen i Anatolien og blev landsforvist fra Grækenland til Frankrig efter briternes indblanding. Ja, efter Konstantin, hvem var den næste græske konge og hvem er han efterkommer af? To be investigated ...

Atilla Thcengiz

Jeg ved umiddelbart ikke om Kong Konstantin blev henrettet efter den store katastrofe i Minor Asia, men det ser umiddelbart ikke til at Grækerne er bleven klogere. Nu er det US der synes at have overtaget briternes rolle mht. at provokere - militarisering og øget tilstedeværelse af US-tropper i Vest-Thrakia og i de Ægeiske Øer tæt på Den Anatolske Kyst i modstrid med Lausanne aftalen, samt forsøg på at underminere Montreux aftalen for at fratage den Tyrkiske Republiks Suverænitet over Istanbul & Stræderne.